Vychytávky do zeleninové zahrady: 21 nápadů, jak ji uspořádat a vylepšit | Foto: iStock

Foto: iStock

Vychytávky do zeleninové zahrady: 21 nápadů, jak ji uspořádat a vylepšit

Věděli jste, že můžete mít zelený tunel z dýní, že rajčata lze pěstovat ve výšce a že na vybarvený zeleninový záhon je stejně krásný pohled jako na květiny? Inspirujte se nejlepšími nápady pro zeleninové záhony, které jsme pro vás našli na Pinterestu, a vytvořte si letos ještě krásnější zeleninovou zahradu.

Pojměte svou zeleninovou zahradu od začátku jako jeden velký projekt. Pokud máte v domácnosti malé děti nebo domácí zvířata, vymyslete oplocení, pak si rozvrhněte uspořádání záhonů uvnitř a nakonec vytvořte plán, co a jak budete v záhonech sázet, abyste prostor dokonale využili do posledního místa.

Pokračování 2 / 21

Podobný projekt má hned několik výhod: hrubý materiál na zemi zmenší riziko útoku slimáků na mladé výhonky. Vyvýšené záhony dávají větší výnos, protože rostlinám se v nich lépe daří, každý druh zeleniny můžete pěstovat přesně v té nádobě, kterou potřebuje. Zahrádka je přehledná, dobře organizovaná a plůtek odradí nezvané zvířecí návštěvníky, ať už jde o psy, nebo třeba slepice.

Pokračování 3 / 21

Jasné oddělení záhonů, například pomocí kamenů, pomůže udržet vodu v záhonech, u kořenů rostlin, kde je jí nejvíc potřeba. Mlat a další hrubé materiály na cestičkách mezi záhony nejen zabrání slimákům v útoku na to, co pěstujete, zároveň se cesty nebudou měnit během dešťů v blátivé louže.

Pokračování 4 / 21

Pokud zároveň chcete, aby vám na cestičce nevyrůstal žádný plevel, využijte textilie, které položíte na zem ještě před sypkým materiálem. Mulčovací textilie či textilie proti plevelu stojí sice několik set korun, ale vydrží dlouhé roky a ušetří vám opravdu hodně práce.

Pokračování 5 / 21

Ve správně založených vyvýšených záhonech se rostlinám lépe daří, protože mají více živin i vlhkosti, a zahradníci se nemusejí ohýbat tak hluboko. Vyzděné záhony jsou téměř „věčné“, zároveň je ale třeba myslet na to, že zeminu do nich je třeba doplňovat společně s kompostem, aby byla stále dostatečně kvalitní.

Pokračování 6 / 21

Materiálů, z nichž lze vybudovat vyvýšené záhony, však může být mnohem víc. Záhony vypadají pokaždé jinak, takže pokud vám nevadí rozmanitost, pusťte se do experimentování. Poslouží vám dobře kmen z padlého stromu, ořezané proutí z vrbiček i prkna, která zbyla z jiného projektu.

Pokračování 7 / 21

Při zakládání zeleninové zahrádky myslete i na estetiku zahrady. Záhony uspořádané do pravidelných obrazců zaručí dokonalý výsledek. Než se ale pustíte do sestavování jednotlivých záhonů, důkladně vše proměřte, aby zbylo místo i na cestičky. Ty největší záhony by pak měly být umístěné k plotu, abyste je pokaždé nemuseli obcházet.

Pokračování 8 / 21

Využijte plotu a branky jako treláže pro popínavé květiny, oddělíte tak opticky zeleninovou zahradu od okrasné a zároveň získáte výrazný estetický prvek, který bude poutat pozornost. 

Pokračování 9 / 21

To, že jste se na svých záhonech rozhodli pěstovat zeleninu, neznamená, že nemohou být potěchou pro oko. Vybírejte rostliny, které mají podobné nároky na světlo a závlahu, aby se jim společně v jednom záhoně dařilo.

Pokračování 10 / 21

Při sázení zeleniny plánujte. Než vyrostou šlahouny okurek, můžete pod nimi vypěstovat pěkné hlávky salátu. Vzrostlé šlahouny pak salát zastíní, a ten tak nebude mít tolik snahu vyhnat se do květu.

Pokračování 11 / 21

Lusková zelenina tvoří obvykle dlouhé šlahouny, na nichž dozrávají jednotlivé lusky. Když každý šlahoun přichytíte k opoře a s její pomocí jej necháte růst do výšky, usnadníte plodům dozrávání a snížíte riziko plísní.

Pokračování 12 / 21

Geniální je treláž, díky níž nebudou zralé okurky ležet na zemi, kde je ohrožuje plíseň. Okurky budou viset na opěrné mříži, a vy je už nikdy nepřehlédnete.

Pokračování 13 / 21

Okurky, ačokča, fazole a další podobné rostliny budou rády za důkladnou oporu. Vy naopak získáte nádherné loubí, které vytvoří výrazný estetický prvek na vaší zahradě a poskytne stín nejen vám, ale i dalším rostlinám, například listové zelenině.

Pokračování 14 / 21

Pokud sáhnete po skutečně pevných obručích, které bezpečně zakotvíte do země, můžete nechat popínat i další rostliny,  jejichž plody jsou výrazně těžší, třeba dýně. Z nich pak vytvoříte zelený tunel, který ocení vaše děti. Uvidíte, že se místo stane jejich oblíbeným místem pro hru.

Pokračování 15 / 21

Ve výšce se bude dobře dařit převislým druhům rajčat. Z takového pěstování budete mít jistě radost i vy, je ale potřeba zvolit vhodnou odrůdu.

Pokračování 16 / 21

Možná však na své zahradě dáváte přednost trelážím z přírodních materiálů. V tom případě si podle videa postavte tyto laťkové věže. Budete potřebovat jen několik kousků latí, které spojíte aku vrtačkou k sobě. Výšku ocení například šlahouny fazolí, menší pak postačí pro hrášek.

Pokračování 17 / 21

Jahody jsou mezi českými zahrádkáři velmi oblíbené. Jejich pěstování je jednoduché a plody každý miluje. Problémem může být, že rostliny v záhonech zaberou poměrně hodně místa. Když je ale začnete pěstovat vertikálně, ušetříte prostor, a ještě zabráníte slimákům, aby vám úrodu zlikvidovali.

Pokračování 18 / 21

Ať už chcete pěstovat zeleninu, bylinky nebo květiny, vertikální záhony využije každý. Vypadají velmi neotřele a umožní vám na malém prostoru pěstovat maximum.

Pokračování 19 / 21

Je známo, že rostliny ke svému růstu potřebují živiny, které získají například z kompostu, který byste měli do záhonu přidat před výsadbou sazenic. Pokud to ale z nějakého důvodu nestihnete, můžete během celého vegetačního období udělat podobný zákrok: vyhlubte příkop a do něj nasypte rostlinné zbytky. Jak se budou rozkládat, postupně uvolní živiny a podpoří tak rostliny poblíž v růstu.

Pokračování 20 / 21

Závidíte sousedům, že mají skleník a vy ne? Vytvořte si jednoduchý fóliovník, díky němuž můžete pěstování na zahradě prodloužit o několik týdnů, protože rostliny nebude ohrožovat chladné počasí. Hodí se zejména na vyvýšené dřevěné záhony, do jejichž boků připevníte kovové pruty, které budou držet plachtu. 

Pokračování 21 / 21

Kovové obruče poslouží i v případě, že potřebujete úrodu ochránit před nočními útoky slimáků a dalších škůdců. Místo fólie jen použijte textilní síť, kterou dobře utěsníte. Žádný škůdce se pod ni nedostane, ale k rostlinám bez problémů může slunce i vlhkost. Podobná síť zabrání i přehřátí, či dokonce spálení rostlin během horkých letních dní.

Doporučujeme

Články odjinud