Vykutálená čtveřice: Znáte jáhly, kuskus, quinou a bulgur?

12. 6. 2014
Tahle drobotina možná ještě nenašla cestu do vaší kuchyně, ale je možné, že už brzy převálcuje obligátní rýži nebo těstoviny. Seznamte se s malými, zato moc sympatickými kumpány - jmenují se jáhly, kuskus, quinoa a bulgur a skvěle zastanou nejen roli přílohy k masu.

Snídaňová kaše z quinoy

2 porce - příprava: 30 minut + namáčení

  • 1 hrnek quinoy
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1 větší jablko
  • med k oslazení
  • 1/2 lžičky skořice

Quinou přes noc namočte do studené vody a ráno ji slijte a několikrát propláchněte. Pak ji dejte do hrnce se dvěma hrnky vody a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a asi 20 minut vařte. Pokud je třeba, přidejte trochu vody.

Když je quinoa měkká, přilijte hrnek mléka a ještě několik minut vařte do zhoustnutí. Mezitím omyjte jablko, zbavte ho jádřince a nastrouhejte nebo nakrájejte na menší kousky. Vmíchejte do hotové kaše s medem a skořicí.

NÁŠ TIP: Můžete přidat také sekané oříšky a rozinky.

Quinoa neboli merlík čilský pochází z Jižní Ameriky. Je přirozeným zdrojem bílkovin, vitaminů (A, B2 a E), hořčíku, vápníku a dalších látek a navíc je bezlepková, takže vhodná i pro celiaky. Kromě toho pomáhá snižovat krevní tlak a působí proti migrénám. V kuchyni ji využijete nejen jako přílohu (podobně jako třeba rýži), ale můžete s ní zahušťovat polévky nebo ji použít jako základ pro přípravu zdravých kaší.


Jáhlové placičky s mrkví

asi 20 kousků - příprava: 45 minut

  • 200 g jáhel
  • 2 větší mrkve
  • 1 cibule (nemusí být)
  • 1 lžíce čerstvého koriandru
  • 1 hrst lískových ořechů
  • 2–3 lžíce strouhaného sýra
  • 2 vejce
  • 1 lžička kari
  • sůl a pepř
  • olej na smažení

Jáhly několikrát propláchněte a zalijte vroucí vodou. Slijte a dejte do osolené vody vařit na 20 minut. Pak nechte dojít.

Mrkev očistěte a nastrouhejte, cibuli oloupejte a nakrájejte. Lístky koriandru a ořechy nasekejte. Jáhly smíchejte s ostatními ingrediencemi a dochuťte.

Tvarujte placičky a opékejte je v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Podávejte ještě teplé, nejlépe se zeleninovým salátem.

Jáhly patřily odedávna do jídelníčku našich předků. Jsou to vlastně semínka prosa, která vypadají jako malé žluté kuličky. Zpracovávají se v celku nebo umleté v podobě mouky. Obsahují bílkoviny, vlákninu, vitaminy skupiny B, hořčík, draslík, fosfor a jsou podobně jako quinoa bezlepkové. Hodí se pro diabetiky (srovnávají totiž hladinu cukru v krvi), působí pozitivně například na ledviny, žaludek a také na slinivku.


Tabbouleh

4 porce - příprava: 20 minut + chlazení

  • 1/2 hrnku bulguru
  • 2 hrsti nasekaných lístků čerstvé máty
  • 6 hrstí nasekané plocholisté petržele
  • 2 jarní cibulky
  • 2 střední pevná rajčata
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl a pepř

Bulgur zalijte vroucí vodou a nechte asi hodinu nabobtnat (pokud spěcháte, můžete ho asi 10 minut povařit). Pak ho slijte a vymačkejte vodu.

Mátu a petržel nasekejte najemno. Cibulky oloupejte a nakrájejte. Rajčata omyjte a nakrájejte na kostičky.

Vychladlý bulgur v míse zalijte šťávou z citronu a olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem a vmíchejte bylinky se zeleninou. Jemně promíchejte a podávejte vychlazený.

NÁŠ TIP: V Libanonu, odkud tabbouleh pochází, do něj přidávají také skořici a další aromatické koření.

Bulgur je předvařená nalámaná pšenice, která je důležitou součástí arabské kuchyně (arabsky bulgur znamená vařený). Je zdrojem vlákniny, železa, hořčíku a dalších látek. Je lehce stravitelný a podporuje funkci střev i nervů. Připravuje se z něj zejména tabbouleh, ale používá se také jako příloha, do omáček či masitých pokrmů (třeba do karbanátků) nebo na sladko.


Rajčatová polévka s kuskusem

4 porce - příprava: 25 minut

  • 1–2 hrsti kuskusu
  • 1/2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • 400 g loupaných rajčat
  • sůl a pepř
  • petrželka
  • pečivo na krutony
  • 1 lžíce másla

Kuskus zalijte vroucí vodou a osolte. Nechte bobtnat.

Cibuli oloupejte a nakrájejte, česnek prolisujte. Na oleji orestujte cibuli, přidejte rajčata a dochuťte solí, pepřem a částí česneku. Zřeďte vodou nebo vývarem a povařte. Rozmixujte, přidejte kuskus a petrželku

Podávejte s krutony opečenými na másle se zbylým česnekem.

Kuskus je vlastně drobná těstovina připravená z tvrdozrnné pšenice, která je stálicí především v kuchyni severní Afriky. Můžete ho sehnat také v celozrnné variantě, která je bohatší na vitaminy a minerální látky. Je vhodnou přílohou k tažinům, omáčkám i masu, ale přidává se také do zeleninových či ovocných salátů nebo polévek. Jeho příprava je snadná, protože se nemusí vařit – stačí jen ochutit a na několik minut zalít horkou vodou nebo vývarem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Pokud se živíte na vlastní triko, tak si zažijete menší šok. Nakonec se ovšem ukáže, že stále platí, že všechno zlé je k něčemu dobré. Přesto si příště dejte větší pozor na to, komu se…

Nejčtenější články