Vylepšování rtů je jedním z nejžádanějších zákroků. Na co si dát pozor?

Vylepšování rtů je jedním z nejžádanějších zákroků. Na co si dát pozor?

Původně diskrétní vylepšování tvaru a plnosti rtů se v průběhu let proměnilo v jeden z nejžádanějších trendů. Co mělo zůstat tajemstvím, je u některých žen (bohužel) k nepřehlédnutí. Jsou na vině způsoby zvětšování rtů anebo jen postupná ztráta soudnosti?

Otázka, kterou si kladou nejen kolemjdoucí, ale i kolegové v práci či potenciální zájemci o tutéž službu. Nabídka metod, vylepšujících vzhled úst, je přitom velice rozmanitá, takže lze tento zákrok docela snadno před okolím utajit. Teda, pokud ‚s jídlem neporoste chuť‘ a zvolený specialista nebude sám nabádat k důraznějším výsledkům… Navíc je třeba vzít v potaz i další souvislosti.

Dědičnost a věk, kdy se rty postupem času vtáčejí směrem dovnitř, zmenšují se a tím pochopitelně mění výraz celého obličeje, jsou totiž jen začátek. Věřte nebo ne, ale významnou roli v tomto případě hraje poloha a tvar zubů. Podle MUDr. Romana Šmuclera, majitele kliniky Asklepion, se snadno může stát, že jsou zuby, ať už věkem, nebo vrozenou dispozicí, zkrácené, a tudíž neposkytují správnou oporu rtům. Teprve nedávno se také přišlo na to, že rozhodující pro mladistvý vzhled úst, je vzdálenost od nosu k červeni horního rtu. „Čím je tento rozměr delší, tím starší vypadáme,“ vysvětluje doktor Šmucler.

NAPLNO

Ideální plnost rtů se řeší výplněmi, a to nejčastěji na bázi tělu vlastní kyseliny hyaluronové. Působí přirozeně a dokážou vyřešit otázku velikosti, tvaru pusy, ale i vrásek okolo. Jedná se o gelu podobné výplně s velmi pomalým vstřebáváním a vysokou snášenlivostí. Efekt je okamžitý a zátěž minimální. Objem se jednoduše dodá tam, kde je zapotřebí.

„Při zvýrazňování kontur a dodávání objemu je podstatné zachovat přirozený vzhled tak, aby odpovídal fyziognomii tvaru obličeje a poměru rtů vzhledem k ostatním partiím obličeje,“ doplňuje MUDr. Eva Urbánková, specialistka na estetickou dermatologii z kliniky Yes Visage. Tyto výplně se jinak hodí i ke korekci vrásek okolo úst, k pozvednutí a modelaci kontur obličeje nebo ke zlepšení struktury a elasticity kůže.

„Klientky se často zajímají o to, jak moc je tento zákrok bolestivý,“ zdůrazňuje dále lékařka a pokračuje: „Vzhledem k tomu, že je tato oblast bohatě inervovaná a znecitlivění pomocí běžného krému nemá výrazný efekt, je zapotřebí aplikovat stejnou anestezii jakou používají stomatologové.“

VE JMÉNU PŘIROZENOSTI

Velmi podobným způsobem funguje i tzv. refresh rtů, prováděný na klinice Asklepion. Nejde ani tak o klasické zvětšení objemu, jako spíše o ošetření s přirozeným výsledkem, doprovázené redukcí vrásek okolo pusy.

Dermatolog při něm aplikuje jehlou nebo kanylou jemnější typ materiálu, po kterém se odstraní drobné vrásky nad rtem. Vyžaduje samozřejmě zkušenosti lékaře a použití kvalitních materiálů. Chirurgové pak někdy přidávají i liplifting, jenž šetrně pozvedne horní ret, lehce odhalí zuby a zkrátí již zmiňovanou vzdálenost od kořene nosu. Důležitá je však především kooperace a vzájemná komunikace zmíněných estetických specializací.

NA TUKU…

Jako další z metod lékaři doporučují Lipofilling neboli výplň rtů vlastním tukem. Výhodou je využití tělu vlastní složky, díky čemuž odpadají komplikace spojené s nepřijetím cizí látky. Jde o ambulantní zákrok, kdy se tuková tkáň odebere kanylou, a to většinou z oblasti břicha. Poté se tuk zpracuje a aplikuje injekčně do rtů. Nevznikají tak každopádně žádné jizvy.

„Lipofilling je metodou velice populární a poměrně zaužívanou,“ popisuje MUDr. Martin Molitor, plastický chirurg kliniky Yes Visage. Nyní nicméně zažívá jakýsi boom. Jeho největší výhodou je, že tuk dokonale vyplní požadované místo a zůstává, až na část, která se během zhruba dvou měsíců vstřebá, trvale.

„Zhruba 30 % aplikovaného tuku se vstřebá, 70 % zůstane. Proto se při korekci nerovností, zvětšování rtů nebo výplní vrásek nabízejí dvě možnosti: buď se při aplikaci výplň cca o 30 % překoriguje, nebo se udělá v několika etapách,“ vysvětluje doktor Molitor z Yes Visage.

Nevýhodou této metody je podle něj fakt, že tukové částečky nejsou zcela homogenní a stejné velikosti, proto se tuková výplň obtížně dávkuje u jemných korekcí. Lipofilling je proto důležité provádět velice opatrně, zejména v oblasti obličeje, kde je jemná kůže, jelikož tam i malá nerovnost může být vidět… „U rtů bývá výsledek excelentní, zejména pokud je potřeba ústa vyplnit více,“ uzavírá MUDr. Molitor z kliniky Yes Visage.

OKLIKOU

Například u pokleslých koutků úst pak lékaři volí starý známý botulotoxin. Jeho účinek spočívá v uvolnění svalu, který způsobuje kontrakce a potažmo mimické vrásky. Aplikací velmi malé dávky dojde k požadovanému uvolnění, a tím pádem i vymizení nežádoucí mimiky. Zamezí se tak dalšímu prohlubování linek. Jinak řečeno, botulotoxin slouží i jako prevence vzniku hlubokých mimických vrásek.

Časem však účinek tohoto „jedu“ ustupuje a dochází k obnově funkce svalu. Je proto nutné aplikaci opakovat, a to přibližně každých 6-9 měsíců. „Reakce na botulotoxin se občas trochu odlišují, proto doporučuji pro začátek aplikovat malé množství látky a popřípadě do dvou týdnů aplikaci opakovat a účinek zvýšit,“ komentuje zákrok MUDr. Eva Urbánková, specialistka estetické dermatologie z Kliniky Yes Visage.

NA TO POZOR!

Zatímco u všech předchozích metod v zásadě žádná vážnější rizika nehrozí, u nevstřebatelných materiálů, používaných pro zvětšení rtů, je situace jiná. „Hrozí více komplikací a lékař musí být připraven na ně rychle reagovat vhodnou chirurgickou nebo medikamentózní léčbou,“ upozorňuje MUDr. Roman Šmucler, předseda Společnosti pro estetickou a laserovou medicínu ČLS JEP a majitel kliniky Asklepion.

Navíc nevstřebatelné materiály neodpouštějí žádnou chybu. Proto by si měl i pacient nejprve na vstřebatelných materiálech ověřit, jaké množství a kam vlastně potřebuje aplikovat. „Ani tak nelze komplikace zcela vyloučit,“ varuje doktor Šmucler a dodává závěrem: „Z toho důvodu mají nyní nevstřebatelné materiály v souladu s doporučeními evropských odborných společností zanedbatelný podíl na trhu.“

3 PRAVIDLA JAK MÍT VŠE POD KONTROLOU

1. VYBERTE SI KONZERVATIVNÍHO LÉKAŘE

Ideální způsob, jak specialistu, pro kterého méně je více, najít, spočívá ve vyslyšení referencí od přátel, kteří u stejného lékaře absolvovali neinvazivní procedury (výplně nebo injekce botulotoxinu), a vypadají svěže, nikoli nepřirozeně. Sjednejte si s ním konzultaci – možná za ni budete muset zaplatit, ale je to skvělá investice, díky níž se ubezpečíte, že má pan doktor vize odpovídající těm vašim. Požadujte také recenze pacientů, včetně fotek před a po, a omrkněte kolegy a zaměstnance. Obvykle bývají skvělými pokusnými králíky…

2. SVÁ PŘÁNÍ FORMULUJTE CO NEJPŘESNĚJI

Ženy se obvykle chtějí zbavit všech propadlých míst. Jenomže tím akorát vytvářejí tlak na lékaře, který se bude snažit požadavkům vyhovět. A tím vše přehnat! Namísto toho se při konzultaci snažte používat slova jako: přirozená, minimální, jemná a nepříliš nafouklá. Klidně si přineste fotku celebrity, která podle vašeho názoru stárne dobře. A pomohou také záběry vás samotných v průběhu let. Lékař alespoň uvidí, jak jste vypadala dříve a bude se snažit k podobnému vzhledu přiblížit.

3. ZVAŽTE OPRAVITELNÉ VÝPLNĚ

Například Juvederm nebo Restylane obsahují kyselinu hyaluronovou – látku, která může být rozpuštěna, pokud nejste s výsledkem zákroku spokojená. K vypumpování stačí vpíchnout do opečovávaných partií speciální enzym, který vyruší účinky materiálu během jednoho až dvou dnů. Naproti tomu injekce vlastního tuku umí být poněkud nepředvídatelné. Mohou být permanentní, ale mohou také zmizet během půlroku.

Článek vyšel v časopise Moje Psychologie

Doporučujeme

Články odjinud