Výlov sektu se stává tradicí

Výlov sektu se stává tradicí

Šumivé víno se stalo samozřejmostí každé významné události či oslavy, ať to jsou narozeniny, úspěch v práci, nebo blížící se Vánoce. Je nepostradatelnou součástí novoročního přípitku. Pro svou svěžest a lehkost se ale v poslední době stává součástí i běžného života.

Pokud chceme najít kvalitní šumivé víno, nemusíme chodit daleko do Francie a hledat optimální šampaňské za rozumné peníze. V dnešní době nabízí i náš český trh kvalitní šumivá vína, respektive sekty, které dokážou konkurovat kvalitním francouzským šampaňským.

„Podmínky na výrobu sektů klasickou metodou kvašení v lahvi jsou u nás stejně dobré jako ve Francii. Z tohoto důvodu dnes najdeme mnoho vynikajících sektů dosahujících stejných kvalit jako šampaňské,“ vysvětluje Stanislav Hrabal, spolumajitel první sektárny Velké Bílovice a vinařství Hrabal. „Stejně jako při výrobě vín, i při výrobě sektu používáme hrozny výhradně z Moravy. Prvořadou pozornost věnujeme právě výběru tratí s nejlepším terroir a velmi šetrně hrozny zpracováváme, abychom neztratili jejich ušlechtilou vůni a chuť,“ doplňuje Stanislav Hrabal.

Tak jako každý rok i letos uspořádá vinařství Hrabal tradiční výlov sektu, který se bude tentokrát konat 28.11.2009 v Hořicích na Krkonošsku. Tento rok bude slavnostně ručně vyloveno z místní studně Expivovaru Hořice 200 lahví Hrabal sektu, které zde byly uloženy před rokem, tzn. 29.11.2008. Lahve šumivého vína jsou ponořeny v třicetimetrové hloubce. Kopaná studna z roku 1902 nabízí optimální podmínky pro sekty, a to hlavně svou stabilní a optimální teplotou 8 ˚C.

„U sektů vylovených ze studně byla prokázána delikátnější chuť oproti sektům uloženým v normálních podmínkách. Vynikla v nich více jejich nejvybranější vůně a chuť, která je pro sekt typická. Výlov sektu bereme jako rituál a významnou událost. V tento den rovněž slavnostně ochutnáváme nový ročník sektů naší sektárny. Letos bude celá akce ještě slavnostnější, protože tu oficiálně uvedeme na trh naši novinku, a to AV Hrabal sekt,“ dodává Stanislav Hrabal.

Všechny vylovené sekty jsou ve svém původním stavu zabaleny do speciálních dárkových balíčků, a tak jsou vhodné i jako netradiční dárek k blížícím se Vánocům.

Zdroj: tristar

Doporučujeme

Články odjinud