Snídáte až v práci
Je sice chvályhodné, že jste si našli čas na snídani alespoň v práci, ale není to úplně to pravé ořechové. Abyste ráno nastartovali svůj metabolismus co nejlépe, je důležité najíst se nejpozději do hodiny po probuzení. Jinak je to v podstatě stejné, jako kdybyste snídani úplně vynechali. Pokud ráno nestíháte, existuje spousta variant snídaní, které si můžete zakousnout cestou do práce, aniž by to pro vás bylo nějak technicky náročné. Pokud si uděláte obloženou celozrnnou housku se šunkou a zeleninou, metabolismus vám určitě poděkuje.
Pokračování 2 / 7
Dáváte si ke snídani nevhodný nápoj
Čaj, voda, mléko, to je v pořádku. Ale dáváte si ke snídani džus nebo třeba ovocné smoothie? To je sice fajn po zdravotní stránce, ale z hlediska redukce váhy to není úplně nejšťastnější řešení. V džusu, i když se tváří 100%, můžou být skryty přidané cukry, které vám mohou rozhodit hladinu krevního cukru. Ale hlavně to jsou naprosto zbytečné sacharidy, které byste si mohli odpustit. Jedna sklenice pomerančového džusu může mít kolem 500 kJ, takže jako bílý rohlík.
Aneta Pařízková
21. dubna 2018
Pokračování 3 / 7
Máte k snídani jen banán
Ovoce je sice fajn, ale jako plnohodnotná snídaně vám určitě nepostačí. "Snídaně by měla představovat 20 až 25 procent celkového denního příjmu," vysvětluje doktorka Václava Kunová, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju. A vzhledem k tomu, že jeden středně velký banán má zhruba 350 kJ, rozhodně s tím díru do světa snídaní neuděláte. Ideálně by měla mít snídaně 1820 až 2100 kJ. Akorát to tedy bude vést k tomu, že toho pak během dne sníte mnohem více, protože nebudete mít z rána dostatečně nastartovaný metabolismus.
Pokračování 4 / 7
Zapomínáte na bílkoviny
Správná snídaně, aby splnila svůj účel, by měla být tvořena složenými sacharidy, bílkovinami, v malém poměru i tuky, vlákninou a tekutinami. Ráno byste měli vypít něco kolem tří deci až půllitru. Největší problém ale máme s tím zařadit do ranního jídla dostatek bílkovin. Lidé se totiž často mylně domnívají, že když si dají ovesné vločky s ovocem, tak to tím pokryjí. Ale kdepak. Ideální snídaní tak je třeba vajíčková omeleta se špenátem, paprikou a cibulí nebo jinou zeleninou. A hotovou ji máte za pět minut.
Pokračování 5 / 7
Nespoléhejte se na cereálie
Častou chybou bohužel bývá i nevědomost. Jestli snídáte cereálie v domnění, že jsou plné vlákniny, která vás zasytí na celé dopoledne, pak vám uniká jedna podstatná informace, a to ta, že jsou také plné cukrů a tuků. Pražené müsli, to "slepené", ve kterém často bývají i kousky čokolády a oříšků, je totiž smažené na oleji, čímž vzroste energetická hodnota. A pokud byste měli dodržovat doporučené denní dávkování, rozhodně by vás to nezasytilo. Pokud máte rádi müsli, sáhněte v obchodě po sypaném, případně si kupte ovesné vločky a kombinaci si namixujte sami, dle přání.
Pokračování 6 / 7
Nebojte se tuku ke snídani
Jasně, pokud si dáte ke snídani sekanou na oleji, tak to z hlediska tuků také nebude to pravé. Ale jestli budete chtít tuky úplně obejít tím, že si dáte třeba nízkotučný jogurt, budete mít do hodiny zase hlad a sníte toho mnohem více, než kdybyste si dali jogurt s třemi procenty tuku, sypané müsli a ovoce nebo celozrnnou housku s máslem, libovou šunkou a zeleninou.
Rebeka Stoklasová
3. února 2018
Pokračování 7 / 7
Sladké ke snídani
Nejhorší, co můžete udělat, je dát si ke snídani nějaké sladké pečivo. Ano, občasné hříchy jsou povoleny, ale pokud budete několikrát do týdne snídat croissanty, loupáky nebo babiččiny bábovky, kila dolů nikdy nepůjdou. Tyto druhy pečiva, stejně jako ostatní, které jsou z bílé mouky, mají vysoký glykemický index, takže vás sice okamžitě zasytí, ale pouze na krátkou dobu. Poté, co vám klesne cukr v krvi, budete mít opět potřebu něčeho se najíst, a tak ve výsledku energetický příjem bude mnohem vyšší.
Rebeka Stoklasová
27. ledna 2018