Vypadáte starší než jste?

Vypadáte starší než jste?

V dnešní době všudypřítomného kultu mládí nikdo nechce působit, že je mu víc než ve skutečnosti. Obzvlášť to platí pro ženy. Bohužel riziko předčasného stárnutí zvyšují některé naše každodenní návyky, které velmi často považujeme za zcela neškodné.

V dnešní době existuje již spousta způsobů, jak zvrátit stárnutí. Krémy počínaje a zákrokem plastického chirurga konče. Přesto málokterý člověk opravdu vypadá mladší, než ve skutečnosti je. Proč?

„Na stárnutí mají vliv dva faktory: genetika, tedy to, co nám bylo dáno předky, a prostředí, ve kterém se pohybujeme, spolu se životním stylem, jejž vedeme. A to, jak žijeme, má na náš vzhled mnohem větší vliv, než si uvědomujeme,“ upozorňuje kožní lékařka Erika Klementová. Dobrá zpráva je, že ačkoli genetiku neovlivníme, vše ostatní je pouze v našich rukou. Nedávná studie, která proběhla ve Velké Británii, ukázala zajímavé závěry. Zejména ten, že ač toužíme být mladí, moc pro to neděláme. Podle studie průměrná žena vypadá o více než čtyři roky starší, než ve skutečnosti je.

Čtvrtina žen se trápí stárnutím zhruba deset minut denně, což je dvaapůl dne za rok! Přitom co se jejich návyků týče, zjištění bylo překvapivé. V negativním významu. Pětina žen nepoužívá žádný pleťový krém. Více než 40 % žádnou ochranu před sluncem. Čtvrtina se stravuje pravidelně ve fastfoodu. Průměrně žena v Anglii vypije 90 litrů alkoholických nápojů a vykouří 894 cigaret ročně. Podobné výsledky zaznamenáváme i u nás. Jak tyto návyky přispívají k rychlejšímu stárnutí?

SLUNCE

Je jedním z hlavních důvodů vzniku vrásek, protože opalování rozhodně není prospěšné ani pro zdraví, ani pro vzhled. Snědá pokožka je ve skutečnosti projevem toho, že se UV záření dostalo až dovnitř kůže a poškodilo její strukturu. Studie prováděná v Austrálii ukázala, že tamní ženy vypadají v průměru o 10–15 let starší, než ve skutečnosti jsou! Může za to nejen větší množství vrásek, ale i sušší, sluncem dehydratovaná pleť a výrazné pigmentové skvrny. Přitom řešení je snadné – používat ochranné přípravky při každém pohybu mimo domov, a to nejen na obličeji a rukou, partiích, které jsou oděvem chráněné nejméně, a tudíž vnějšímu prostředí neustále vystavovány, ale také v dekoltu, kde je kůže obzvlášť náchylná na poškození sluncem. Pozor, ačkoli mnoho líčidel hlásá obsah UV filtrů, není to vždy dostačující. „Většina přípravků chrání jen před UVB zářením, ale neblokuje UVA, které je zodpovědné za vrásky a pigmentové skvrny. Nejdříve proto naneste krém s UV filtrem a pak make-up, který navíc mezery, vzniklé nedůsledným nanesením krému, vhodně zaplní,“ radí Erika Klementová.

MRAČENÍ SE

Kromě samotné každodenní mimiky, ať už vědomé, či nevědomé, která je přirozeným projevem naších emocí, hraje svou roli při vzniku vrásek třeba mžourání očí při ostrém světle. Opakované pohyby, jako je smích, mračení se nebo vytahování obočí, „vytesávají“ vrásky do obličeje. Když k tomu přičteme vliv slunce, který ničí kolagen v už beztak tenké kůži kolem očí a způsobuje pigmentace, předčasné projevy stárnutí jsou ihned na světě. V případě vrásek kolem očí lze ale jejich počet a viditelnost regulovat nošením slunečních brýlí, a to nejen v letním období. Dny zvýšeného jasu jsou běžné po celý rok. Samozřejmostí by měl být 100% UV filtr, který brání průniku velké části záření a navíc chrání před poškozením nejen kůži, ale i zrak.

KOUŘENÍ

První vrásky jsou u mladistvých kuřáků zřejmé už kolem 20. roku, a čím déle člověk kouří, tím se samozřejmě více a rychleji prohlubují a celkový stav pleti (i celého organismu) se zhoršuje. Látky obsažené v kouři z tabáku odbourávají kolagen a elastin, látky zodpovědné za pružnost a pevnost pleti, a způsobují stahování cév, což zhoršuje prokrvování a tím i vyživování a okysličování pokožky. Proto mívá často nehezký našedlý tón a drsnější texturu. O kyslík a živiny je pleť kuřáků ochuzena i jejich větší spotřebou samotným organismem, protože vitaminy musí bojovat s volnými radikály a dalšími negativními sloučeninami tabáku. Kvůli tomu se jich už pleti moc nedostává, což se samozřejmě odrazí na jejím vzhledu. Pokožka ztrácí pružnost, je povadlá, snižuje se její hydratace, tvoří se více vrásek, které navíc v případě okolí úst zhoršuje i samotný proces při potahování kouře. Pleť kuřáka tak často vypadá i o deset let starší, než ve skutečnosti je. Kromě kouření samotného zhoršuje stav pleti také pobyt v zakouřeném prostředí.

NEDOSTATEK SPÁNKU

Pravidelný kvalitní spánek je důležitý pro odpočinek těla i duše. Během noci se ale zároveň regeneruje i naše pokožka. Obnovuje se, opravuje a díky jinému pH a změně cirkulace krve lépe přijímá látky z kosmetiky. Naopak nedostatek spánku, zejména z dlouhodobého hlediska, tedy když spíme méně než sedm hodin, způsobuje nezdravou barvu pleti, tmavé kruhy pod očima a nateklá víčka, což moc mladistvě nevypadá. Vznik vrásek ale může ovlivnit i poloha při spánku. Obzvlášť „zrádné“ je zejména spaní na boku a na břiše. „Bez ohledu na to, jak měkký či tvrdý polštář máte, tlak pokožky na podložku může pleť nechtěně ‚krčit‘ a při dlouhodobém působení stimulovat vznik vrásek, zejména na bradě, tvářích a čele,“ říká kožní specialistka. Jako prevence je vhodné spát na zádech. To navíc snižuje nateklost obličeje, která způsobuje nežádoucí roztahování kůže.

STRES

Dlouhodobé starosti, ať už v práci, či v rodině, způsobují zvýšenou produkci stresového hormonu, který má z dlouhodobého hlediska negativní vliv na celé tělo. Kromě zdravotních problémů, které rovněž přispívají k rychlejšímu stárnutí, stresový hormon kortizol narušuje produkci kolagenu, což vede k oslabení pevnosti pleti. Emoční tlak rovněž ochuzuje tělo o kyslík a živiny, které v době mentální krize putují nejdříve do hlavních orgánů a teprve pak do kůže. Výsledkem jsou kruhy pod očima, unavený vzhled, ale i akné, lámavé nehty a vypadávání vlasů. Se stresem samozřejmě souvisí také zvýšená mimika a špatné spaní (další faktor rychlejšího stárnutí). Jistá studie, která zkoumala faktory urychlující stárnutí u dvojčat, potvrdila, že žena rozvedená vypadala téměř o dva roky starší než její šťastně vdaná sestra. Podle odborníků však nejde ani tak o samotnou stresovou situaci jako o to, jak ji člověk dokáže zvládnout. Velmi účinné prostředky jsou v tomto případě pohyb, meditace či čas strávený s prima lidmi kolem sebe.

NEVHODNÁ KOSMETIKA

Nezáleží na tom, jakou značku používáte, ale na tom, co daný krém (ne)obsahuje. Pleti neprospívá třeba kosmetika s obsahem alkoholu nebo tradiční mýdlo, které obsahuje agresivní látky ochuzující pokožku o přirozený maz, tudíž ji zbytečně vysušuje. Na suché kůži jsou pak vrásky zřetelnější a takto zasažena není navíc schopna chránit se účinně před alergeny, viry a bakteriemi. Dalším tradičním prohřeškem vůči pleti je podceňování hydratační péče. Dermatoložka Erika Klementová říká: „Mnoho žen sahá po liftingovém krému, vrásky jsou ale často pouze projevem nedostatečné hydratace. Když je pleť zvláčněná, vypadá plnější a vrásky jsou méně viditelné. Totéž platí o zavlažování zevnitř – dostatečný pitný režim je základ hezké pleti.“

DIETA

Stejně jako nevhodná a nepravidelná strava vzhledu neprospívá ani přehnané „dietování“, zejména jojo efekt. Střídavé přibývání a ubývání na váze napíná kůži a povoluje ji, protože poškozuje elastickou strukturu, která jí dává mladistvý vzhled. Podpůrné svalstvo obličeje se oslabuje a prohlubují se nosoretní vrásky. V neprospěch mladistvé pleti mluví paradoxně i přílišná hubenost. Ztráta tuku v obličeji způsobuje povadlost pleti a ztrhaný vzhled přidávající léta. Pokud nechcete vypadat starší, rozhodně to nepřehánějte s hubnutím. Plné tváře a kulatý obličej působí mladistvým dojmem.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Moje Psychologie.


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

ČTĚTE TAKÉ: Michaela Salačová: Do práce se nehrne, užívá si syna a bohatého manžela!

Doporučujeme

Články odjinud