Výprava za kakaovými farmáři do Ghany

6. 6. 2018
Výprava za kakaovými farmáři do Ghany
[Soutěž] Čokoláda zakoupená v Evropě je téměř jistě vyrobena z kakaa sklizeného v západní Africe. Komu ale prošlo pod rukama? A pochutnají si na čokoládě sami Ghaňané?

Pětadvacetiletý učitel Edem Damalie kroutí žlutým plodem tvaru ragbyového míče, který vyrůstá z kmene stromku. Když mu zůstane v ruce, třikrát do něj sekne mačetou. Kůra kakaového lusku se otevře a uvnitř se objeví slizké bílé kuličky. Právě ty se dál zpracovávají a mění na čokoládu. Na to ale Edem rozhodně nečeká a cpe si pár bobů do pusy. „Jsou sladké, dej si,“ nabízí mi dobrotu. Ocucávám dužninu na povrchu a chutná jako čerstvý banán s jahodami. Vnitřek je ale nahořklý a rozhodně nestojí za konzumaci, což brzy pochopím – Edem plive kakaové boby kolem sebe.

Pro Ghaňany není chuť a vůně čerstvého nezpracovaného kakaa ničím zajímavá. V oblasti Kukuom nedaleko vnitrozemního města Kumasi jsou totiž stovky plantáží podobných této. Jen v Ghaně je podle odhadů přes 10 tisíc kakaových komunit a až milion kakaových farmářů. Pobřeží slonoviny a Ghana jsou společně s Indonésií největšími vývozci kakaa na světě.

Z těchto dvou afrických zemí pochází více než polovina světového kakaa a představuje jejich hlavní vývozní komoditu. „Čína a Indie požadují méně kvalitní kakao, takže nakupují hlavně v Indonésii. Africké kakao je především pro evropský trh,“ vysvětluje Vince McAleer z firmy Armajaro. Ghanské kakao patří k nejkvalitnějšímu. Nechává se zkvasit pro výraznější chuť a vůni a suší se postupně na slunci.

Pěstitelé ho uchovávají chráněné v nádobách a pečlivě odstraňují nečistoty. „Kakaový lusk rozsekneme mačetou a zralé boby dáme do koše. Pak je zakryjeme listy banánovníku a necháváme je kvasit,“ názorně předvádí postup jeden z farmářů. Zpracovat se dá i kakaový lusk – vyrábí se z něj například mýdlo. Z bobů se kromě čokolády může uvařit ocet, brandy nebo gin. Oblíbené je kakaové máslo používané v kosmetických přípravcích nebo samotné.

Ale i když se tu kakao pěstuje ve velkém, zpracovává se v Ghaně jen jeho necelá čtvrtina. Neexistují tu prakticky žádné podniky, které by vyráběly kakaový prášek a čokoládu. Kvůli tomu je téměř nemožné sehnat v běžném obchodě tabulku čokolády. Dováží se z Evropy, takže je drahá. Místní navíc nejsou zvyklí čokoládu jíst. V horku se rozpouští, a proto je těžké ji skladovat.

Většina ghanských dětí tak sladkou chuť této cukrovinky nikdy nepoznala. My však máme větší štěstí a můžeme si kdykoli vychutnat kvalitní čokoládové výrobky, vyrobené s velkou pravděpodobností právě z těch kakaových bobů, které vypěstovali ghanští farmáři. Soutěžte s námi na www.svetzaobzorem.cz

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Nečekaně se objeví možnost získat velmi výhodnou hypotéku nebo půjčku, za kterou byste si mohli pořídit to, po čem toužíte ze všeho nejvíc. Určitě bude platit, že vždycky je něco za něco.…

Nejčtenější články