[Soutěž] Čokoláda zakoupená v Evropě je téměř jistě vyrobena z kakaa sklizeného v západní Africe. Komu ale prošlo pod rukama? A pochutnají si na čokoládě sami Ghaňané?
Pětadvacetiletý učitel Edem Damalie kroutí žlutým plodem tvaru ragbyového míče, který vyrůstá z kmene stromku. Když mu zůstane v ruce, třikrát do něj sekne mačetou. Kůra kakaového lusku se otevře a uvnitř se objeví slizké bílé kuličky. Právě ty se dál zpracovávají a mění na čokoládu. Na to ale Edem rozhodně nečeká a cpe si pár bobů do pusy. „Jsou sladké, dej si,“ nabízí mi dobrotu. Ocucávám dužninu na povrchu a chutná jako čerstvý banán s jahodami. Vnitřek je ale nahořklý a rozhodně nestojí za konzumaci, což brzy pochopím – Edem plive kakaové boby kolem sebe.
Pro Ghaňany není chuť a vůně čerstvého nezpracovaného kakaa ničím zajímavá. V oblasti Kukuom nedaleko vnitrozemního města Kumasi jsou totiž stovky plantáží podobných této. Jen v Ghaně je podle odhadů přes 10 tisíc kakaových komunit a až milion kakaových farmářů. Pobřeží slonoviny a Ghana jsou společně s Indonésií největšími vývozci kakaa na světě.
Z těchto dvou afrických zemí pochází více než polovina světového kakaa a představuje jejich hlavní vývozní komoditu. „Čína a Indie požadují méně kvalitní kakao, takže nakupují hlavně v Indonésii. Africké kakao je především pro evropský trh,“ vysvětluje Vince McAleer z firmy Armajaro. Ghanské kakao patří k nejkvalitnějšímu. Nechává se zkvasit pro výraznější chuť a vůni a suší se postupně na slunci.
Pěstitelé ho uchovávají chráněné v nádobách a pečlivě odstraňují nečistoty. „Kakaový lusk rozsekneme mačetou a zralé boby dáme do koše. Pak je zakryjeme listy banánovníku a necháváme je kvasit,“ názorně předvádí postup jeden z farmářů. Zpracovat se dá i kakaový lusk – vyrábí se z něj například mýdlo. Z bobů se kromě čokolády může uvařit ocet, brandy nebo gin. Oblíbené je kakaové máslo používané v kosmetických přípravcích nebo samotné.
Ale i když se tu kakao pěstuje ve velkém, zpracovává se v Ghaně jen jeho necelá čtvrtina. Neexistují tu prakticky žádné podniky, které by vyráběly kakaový prášek a čokoládu. Kvůli tomu je téměř nemožné sehnat v běžném obchodě tabulku čokolády. Dováží se z Evropy, takže je drahá. Místní navíc nejsou zvyklí čokoládu jíst. V horku se rozpouští, a proto je těžké ji skladovat.
Většina ghanských dětí tak sladkou chuť této cukrovinky nikdy nepoznala. My však máme větší štěstí a můžeme si kdykoli vychutnat kvalitní čokoládové výrobky, vyrobené s velkou pravděpodobností právě z těch kakaových bobů, které vypěstovali ghanští farmáři. Soutěžte s námi na www.svetzaobzorem.cz