Není tajemstvím, že některá jídla jsou jako stvořená pro ráno či dopoledne následující po rozjásané noci. Jsme si jisti, že tyhle recepty se vám budou hodit, i když je silvestr už dávno pryč!
Vejce do skla
4 porce - příprava: 30 minut
- 30 g másla na vymazání skleniček
- 100 g slaniny
- 100 g baby špenátu
- 1 chilli paprička
- 50 g nakládaných okurek
- 200 ml smetany 33%
- sůl a pepř
- 1 hrst nasekané petrželky
- 8 vajec
- 40 g čedaru
Máslem vymažte zavařovací skleničky nebo skleničky z odolného skla. V míse smíchejte orestovanou slaninu se spařeným orestovaným baby špenátem, nasekanou chilli papričkou a okurkami. Vše zalijte smetanou a jemně promíchejte. Osolte, opepřete, přidejte petrželku (část si nechte na ozdobu). Směs rozdělte do skleniček a do každé rozklepněte dvě vejce a lehce promíchejte, aby žloutky nepraskly. Skleničky vložte do vodní lázně a v troubě předehřáté na 180 °C zapékejte 15 až 20 minut. Můžete podávat zatepla i vychlazené.
Pikantní sendviče se šunkou a vejci
4 porce - příprava: 20 minut
- 16 plátků toastového chleba
- 100 g majonézy
- 1 chilli paprička
- 2 lžičky brusinkového džemu
- sůl a pepř
- 100 g slaniny na plátky
- 100 g dušené šunky
- 8 vajec
- ledový salát
Toastový chléb zbavte kůrek, potřete majonézou smíchanou s nasekanou chilli papričkou a brusinkovým džemem, dochucenou solí a pepřem, přidejte nakrájenou slaninu a šunku, usmažená volská oka, opraný ledový salát a uzavřete dalším chlebem.
Kafe smoothie
1 porce - příprava: 10 minut
- 100 ml silné černé kávy
- 100 ml kondenzovaného mléka
- 2 syrové žloutky
- 3 lžičky kolagenu (k dostání v DM drogerii)
- 1 lžíce javorového sirupu
- kokosový olej na zakápnutí (může být i olivový)
Uvařte velmi silnou kávu, přeceďte ji a nechte vychladnout. V mixéru ji smíchejte s kondenzovaným mlékem, žloutky, kolagenem, javorovým sirupem, popřípadě můžete přidat i led. Rozmixujte a servírujte ve skle zakápnuté olejem.
Pepřenky
4 porce - příprava: 6 dnů
- 8 filetů sledě i s kůží
- sůl a pepř
- 1 l vinného octa
- 4 velké šalotky
- řepkový olej na zalití
- 100 g hrášku
- 2 papriky
- 1 chilli paprička
- 10 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
Filety nasolte a vyskládejte do kameninové nádoby, ještě trochu prosolte a nechte přiklopené v chladu 2 dny. Potom ryby opláchněte, znovu je vyskládejte do kameninové nádoby a zalijte octem, aby byly celé ponořené. Nechte odležet v chladu další 3 dny. Pak filety vyjměte, nechte okapat, důkladně opepřete a vložte je do skleniček ve vrstvách proložené nakrájenými šalotkami, prolijte olejem, přidejte blanšírovaný hrášek, papriky, chilli a zbylé koření. Vše zalijte olejem. Nechte jeden den uležet.
Česnečka s kroupami a ztraceným vejcem
4 porce - příprava: 25 minut + namáčení
- 100 g krup
- 1 cibule
- 2 lžíce sádla
- 4 brambory
- 1 l vývaru z uzeného masa
- 8–10 stroužků česneku
- majoránka
- bobkový list
- sůl a pepř
- 2 starší rohlíky
- 60 g ementálu
- 4 vejce
Kroupy den předem namočte do vody, aby změkly. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Na lžíci sádla orestujte nasekanou cibuli a přidejte nakrájené oloupané brambory. Restujte dozlatova. Zalijte vývarem a přidejte prolisovaný česnek, rozemnutou majoránku a bobkový list, osolte, opepřete a vařte do změknutí brambor asi 20 minut. Namočené kroupy vložte do osolené vroucí vody a vařte doměkka. Rohlíky nakrájejte na kostičky a na zbylém sádle usmažte krutony. Polévku podávejte s kroupami, nastrouhaným sýrem, krutony a ztraceným vejcem,nebo můžete vejce zavařit přímo do polévky.



Další tipy pro těžké ráno:
1. Na rozdivočelý žaludek pomůže mléko , které neutralizuje přílišnou kyselost, a také draslík. Ideální kombinací je proto koktejl ze studeného mléka, banánu a lžíce medu.
2. Pokud vás při kocovině trápí hlavně nevolnost, zkuste zázvorový čaj: kousek zázvoru nastrouhejte, zalijte vodou, slijte, doslaďte medem a popíjejte. Zázvor působí léčivě a navíc doplníte tekutiny.
3. Váš organismus je po propité noci pravděpodobně nejen dehydratovaný, ale také potřebuje fruktózu a ionty. To spraví iontové nápoje pro sportovce nebo čerstvý ovocný džus .
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.