Počasí v těchto dnech je stále jako dělané na výlet - tak proč si nezajet na netradiční piknik do přírody? Kromě dobrého jídla nezapomeňte ani termosku s teplým čajem a uvidíte, že to bude krásné odpoledne!
Sendviče s kuřecím masem a avokádem
4 porce - příprava: 20 minut
- 4 tmavé bagety nebo ciabatty
- 300 g pečeného kuřecího masa + šťáva podle chuti
- hrubozrnná hořčice
- 2 avokáda
- 2 mrkve
- 4 lžíce zelených jalapenos
Pokud vám z předchozího dne zůstal kus pečeného kuřete, je tohle skvělá příležitost, jak ho zpracovat – nebo důvod, proč upéct o dvě čtvrtky víc. Bagety podélně nařízněte a polijte šťávou z pečeného kuřete, kterou můžete namíchat s hrubozrnnou hořčicí. Avokáda a mrkve očistěte a nakrájejte na kousky a nudličky. Maso natrhejte na kousky. Do rozpůlených baget navrstvěte všechny suroviny, navrch by neměly chybět papričky jalapenos.
Tortilla de patatas se salámem
4–6 porcí - příprava: 45 minut
- 1 kg brambor
- 1 cibule
- 150 ml olivového oleje
- 6 vajec
- čerstvé bylinky podle chuti
- 150 g salámu salchichon
- sůl
- česneková majonéza (allioli)
- 200 g rukoly
Brambory oškrábejte a nakrájejte na tenoučké plátky. Cibuli nakrájejte na tenká kolečka. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej, ve kterém zlehka osmažte plátky brambor.
Po 2 až 3 minutách přimíchejte cibuli. Olej nesmí být příliš horký, je to spíš takové „vaření v oleji“. Pokračujte ještě 12 až 15 minut, až budou brambory měkké. Brambory s cibulí vyjměte a nechte okapat.
V míse vidličkou rozkvedlejte vejce, vmíchejte brambory s cibulí, nasekané bylinky a tenké plátky salchichonu. Osolte a nechte chvíli odležet. V pánvi rozehřejte tentokrát už jen trošku oleje, nalijte směs a uhlaďte ji. Pár minut opékejte, pak pomocí talíře otočte a dopečte. Podávejte s allioli a rukolou.
Jednoduché kuřecí špízy
4 porce - příprava: 30 minut + marinování
- 6 kuřecích stehenních řízků
- rostlinný olej
- 1 lžíce arabské směsi koření
- sůl a pepř
RAJČATOVÝ SALÁT:
- 10 cherry rajčátek
- olivový olej
- 2 snítky koriandru
HOŘČIČNÝ DIP:
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce zakysané smetany
- sůl a pepř
- 3 jarní cibulky
Maso nakrájejte na kousky. Smíchejte s olejem, kořením, solí (pozor na její podíl už ve směsi koření!) a pepřem a nechte asi hodinu v chladu. Špejle 20 minut předem namočte do vody. Maso na ně napíchejte a opečte na grilu. Rajčátka nakrájejte, smíchejte s olejem a nasekaným koriandrem. Obě hořčice smíchejte se zakysanou smetanou, dochuťte solí a pepřem a při podávání zasypte nasekanou jarní cibulkou.
Domácí pečené müsli
6–8 porcí - příprava: 60 minut
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 hrnek loupaných dýňových semínek
- 1/2 hrnku sušeného ovoce
- 1/2 hrnku oříšků
- 1 banán
- 1 sklenka jablečné přesnídávky
V míse smíchejte všechny suroviny s rozmačkaným banánem a jablečnou přesnídávkou a nechte asi 20 minut odležet. Mezitím zapněte troubu na 180 °C. Z těsta tvořte větší či menší hrudky, kterými navíc můžete „obalit“ bambusová napichovátka. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem 20 až 25 minut.
Salát s uzeným tofu, ořechy a sýrem
4 porce - příprava: 25 minut
- 300 g uzeného tofu
- 200 g ovčího sýra
- hrst vlašských ořechů
- 1/2 hrsti koriandru
- 1/2 hrsti plocholisté petržele
- 5 lžic majonézy
- 5 lžic bílého jogurtu
- sůl a pepř
- 4 lžíce sezamových semínek
Tofu a sýr nakrájejte na kousky, vlašské ořechy, koriandr a petržel nasekejte nahrubo. Majonézu smíchejte s jogurtem a dochuťte solí a pepřem (případně trochou hořčice). Sezamová semínka nasucho upražte na pánvi a jemně podrťte v hmoždíři. Připravené ingredience smíchejte s majonézovojogurtovou zálivkou a posypte sezamovými semínky.
Fíkové carpaccio s kozím sýrem
4 porce - příprava: 15 minut
- 6 zralých fíků
- 200 g polotvrdého kozího sýra
- podle chuti balzamikový ocet a olivový olej
- 1 citron
- 50 g vlašských ořechů
Fíky omyjte a nakrájejte na velmi tenké plátky, které naaranžujte na talíř do tvaru květiny. Podle chuti zakápněte olivovým olejem a balzamikovým octem, ozdobte šupinkami sýra a nasekanými ořechy. Podávejte s citronem na dochucení.
Obrácený jablečný koláč
forma o Ø 24 cm - příprava: 60 minut
- hrst rozinek
- 5 cl tuzemáku
- 170 g másla + 100 g másla na jablečnou náplň
- 275 g hladké mouky
- 10–12 jablek
- 175 g krupicového cukru
- 50 ml bílého vína
- hrst vlašských ořechů
Rozinky namočte do tuzemáku. Z nakrájeného másla, mouky a 3–4 lžic studené vody zadělejte těsto, které nechte odpočinout v ledničce. Troubu zapněte na 180 °C.
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a očistěte (můžete použít i jablka Red Devil s červenou dužninou). Nakrájejte. V pánvi, kterou můžete použít v troubě, rozehřejte máslo, zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte ovoce, podlijte vínem a nechte asi 15 minut podusit skoro doměkka. Vmíchejte rozinky a vlašské ořechy.
Těsto rozválejte na pečicím papíře. Přeneste ho na udušená jablka a přebytečné okraje zahrňte dovnitř, aby po otočení nevytekla šťáva. Propíchejte vidličkou a pečte 20 až 25 minut. Koláč otočte na talíř o něco větší, než je pánev.
Limonáda z čerstvých jablek a šalvěje
1 l nápoje - příprava: 15 minut + odležení
- 3–4 větší šťavnatá jablka (např. Jonagold)
- 1 limetka
- 2–3 lžíce třtinového cukru
- 5 cl jablečného sirupu
- hrst šalvěje
Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Limetku omyjte a nakrájejte na čtvrtiny. Do láhve s širším hrdlem nasypte cukr, zalijte sirupem, přidejte jablka, limetku a šalvěj a dolijte 1 l studené vody. Protřepte, aby se cukr rozpustil, a nechte aspoň dvě hodiny dochladit v ledničce.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.