Výrobci videoher zapomínají na něžné pohlaví

Výrobci videoher zapomínají na něžné pohlaví

Proti současné nabídce videoher, jimiž jejich tvůrci oslovují především mladé muže, neboť jim předkládají zejména líté boje nebo riskantní pronásledování, mají vážné námitky jak vědci, tak největší výrobci těchto produktů.

Pokud chce trh oslovit klientelu, jež se nerekrutuje z mužských uživatelů ve věku od dvaceti do třiceti let, musí radikálně změnit dosavadní image. „Náš vlastní průmysl,“ uvedl Doug Lowenstein, prezident amerického profesního svazu výrobců videoher (Entertainment Software Association – ESA) při zahájení největšího veletrhu E3 expo v Los Angeles, „vinou zažité marketinkové strategie vlastně odrazuje jiné zákazníky.“ Nemluvě už o tom, že mnohé hry jsou nadmíru brutální a agresivní a těší se přízni jen úzkého specifického okruhu zájemců. Výhrady k nim mají zejména příslušnice něžného pohlaví. Není divu, že ženy tvoří pouze necelou třetinu hráček.

Orientace na mužskou populaci vlastně znamená citelnou ztrátu potencionálních ženských kupců. „Musí dojít k takovým změnám v zaměření videoher,“ podotkl Lowenstein, „aby dívky a mladé ženy získaly pocit, že tento koníček neslouží pouze ke zvýšení hladiny testosteronu jejich mužských přátel nebo životních druhů, a že na něj muži tudíž nemají monopol.“

V celém herním průmyslu se točí obrovské peníze. Jenom v samotných Spojených státech vydali zákazníci v loňském roce za tuto zálibu více než 7 miliard dolarů. Vstup žen do této branže by mohl konečné příjmy výrobců katapultovat ještě o dost výše. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud