Vyrobte si doma vitamíny, které chutnají

21. 9. 2001
Vyrobte si doma vitamíny, které chutnají
V současné době je na našem trhu k dostání celá řada vitamínových prostředků, které ale často hluboko zasahují do naší peněženky. Vitamíny si můžeme ovšem vyrobit i doma. 

Vyrobte si doma vitamíny, které chutnají

V současné době je na našem trhu k dostání celá řada vitamínových prostředků, které ale často hluboko zasahují do naší peněženky. Vitamíny si můžeme ovšem vyrobit i doma. 

Levnější a všem dostupnou variantou jsou naklíčená semena, která jsou jednou z nejbohatších forem potravy. Obsahují vysoké procento proteinů, např. sezamová semena obsahují 20% a dýňová semena 30% proteinů. Mimořádná hodnota naklíčených semen spočívá ale ve zvýšené hladině vitamínů, zvláště vitamínu C ( nejvyšší obsah 8.den po naklíčení), nezanedbatelné jsou i hladiny vitamínů B2, B6, A, E, K a kyseliny listové. Klíčky jsou snadněji stravitelné než suchá semena nebo boby, semenný protein se při klíčení rozkládá na dílčí aminokyseliny, produkují se enzymy, které pomáhají zažívacímu procesu. Klíčky jsou i výborným zdrojem minerálních látek - vápníku, železa, hořčíku. Velice alkalická jsou semena vojtěšky a je vhodné je konzumovat při potížích s překyselením ( u revmatismu a artritidy).

Klíčky lze uchovávat až 7 dní v ledničce a konzumovat je buď v syrovém ( v salátech, jako přílohy k pokrmům) nebo i v tepelně upraveném stavu ( nejlépe nad párou, je možno klíčky i opražit nebo přidávat do nákypů apod.).

Pro klíčení používejte pouze ta semínka, která jsou k tomuto účelu určená. Normální semena určená pro pěstování rostlin se ošetřují fungicidy a pesticidy, aby nedocházelo při jejich uskladnění ke klíčení a k plesnivění. Semena můžete nechat naklíčit ve skleněných miskách s gázou, ale hrozí zde nebezpeční vzniku plísní. Vhodnější jsou specielní nakličovadla ( sestava několika misek, můžete tak mít k dispozici různá semena v různých stádiích naklíčení), ve kterých semena proplachujete a odpadá tak nebezpečí vzniku plísní.

Která semena nejrychleji klíčí? Nejlépe klíčící boby jsou boby mung. mů žete je jíst v okamžiku, kdy se objeví nepatrný klíček nebo můžete počkat, až klíčky povyrostou do délky 2,5 až 4 cm. Další snadno klíčící semena jsou boby aduki, čočka, pšenice, cizrna... , velice chutná jdou naklíčená semena vojtěšky. Semínka k naklíčení koupíte v prodejnách zdravé výživy a i v odděleních zdravé výživy některých supermarketů a hypermarketů.

Výhodou doma naklíčených semen je, že máte po celý rok nepřetržitý přísun vitamínů a minerálních látek a ještě si pochutnáte.

Autor: Dana Švigová

Témata článku:   

Přečtěte si také

Recepty pro vás Další recepty