Kvetou pampelišky, vyrobte si pampeliškový med! Oceníte ho při kašli i nachlazení | iStock

iStock

Kvetou pampelišky, vyrobte si pampeliškový med! Oceníte ho při kašli i nachlazení

Pampeliškový med či sirup chutná dětem i dospělým. Je levný a doma ho zvládne připravit každý. Potřebný počet květů natrháte jedna dvě, recept je nenáročný a také samotná příprava medu z pamelišek je jednoduchá.

Milují ho nejen děti. Je chutný, sladký, hodí se do čaje i na chleba s máslem. Navíc pomáhá v boji s kašlem a nachlazením. Sirup z pampelišek, kterému se lidově přezdívá pampeliškový med, ačkoliv s pravým včelím medem nemá nic společného, si získává stále více příznivců. Vyrobit ho zvládnete i vy. A zapojit do toho můžete také své děti, které bude sběr i příprava sirupu skutečně bavit. Odměnou jim bude sladká pochoutka.

Pampeliška se dá zpracovat i jinak! Z kořene můžete uvařit čaj, bylinkářka Klára Matušková vám ve videu poradí, jak na to:

Dlouho ale neváhejte, doba kvetení pampelišek je v plném proudu a třeba v Praze už začínají pomalu odkvétat. Vypravte se proto na jejich sběr co nejdřív. Další šanci totiž budete mít zase až za rok. Květy pampelišek sbírejte nejlépe kolem poledne, když jsou nejvíc rozvité, najděte si nějakou pěknou louku dál od silnice a prašných cest, aby byly čisté.

Recept na pampeliškový med

Ingredience:

  • 2 l vody
  • 1,5 kg cukru krystal
  • 2 citrony
  • šťáva ze 2 citronů
  • 400 květů pampelišek

Postup:

1. Z květů pampelišek odstraňte zbytky stonků a rozložte je někam na plech vyložený pečicím papírem nebo na sušicí síto, aby z nich vylezli všichni broučci. Květy můžete také opláchnout pod studenou tekoucí vodou, ale připravíte se tak o drahocenný pyl, kterého jsou pampelišky plné.

2. Hmyzu zbavené květy pak nasypte do hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny.

3. Pak obsah hrnce přeceďte a do získaného nálevu přidejte cukr, na kolečka nakrájený citron a šťávu ze dvou citronů.

Místo pokrájeného citronu můžete použít i pomeranč nebo klidně přidejte oboje. Ovoce by ale vždy mělo být chemicky neošetřené. Pokud ho nemáte k dispozici, alespoň citrusy důkladně omyjte. Klasický bílý cukr zase můžete nahradit třeba hnědým třtinovým. Příznivci zdravé stravy pak cukrem palmovým nebo kokosovým.

4. Znovu přiveďte k varu a vařte za občasného míchání dalších 1,5 až 3 hodiny podle toho, jak hustý výsledný sirup chcete mít. Čím déle budete sirup vařit, tím hustší bude. Hustotu vyzkoušíte tak, že necháte malou kapku vychladnout na talířku.

5. Ještě horký pampeliškový med nalijte do připravených pečlivě umytých sklenic, zavíčkujte a postavte obrácené vzhůru dnem jako džem, aby se víčka dobře chytla.

Z pampelišek upečete skvělé sušenky, připravíte balzám na bolest i hnojivo. Tyto a další návody naleznete ZDE >>>

Na co je dobrý pampeliškový med

Pampeliškový sirup se často používá jako náhrada včelího medu nebo jako přísada do různých receptů včetně nápojů, dezertů a omáček. Pampelišky jsou bohatým zdrojem živin a obsahují řadu látek, které mohou přinést různé zdravotní výhody:

  1. Vysoký obsah antioxidantů: Pampelišky obsahují antioxidanty, jako je beta-karoten a vitamin C, které chrání tělo před škodlivými účinky volných radikálů a podporují zdraví kůže, očí a imunitního systému.
  2. Podpora trávení: Pampelišky stimulují tvorbu žaludečních šťáv a žluči.
  3. Detoxikace: Pampeliškové listy a kořeny mají diuretické vlastnosti: Obsahují látky, jako jsou flavonoidy, alkaloidy a draslík, které stimulují ledviny k vylučování většího množství moči a s tím spojenému odplavení toxinů z těla a čistění jater.
  4. Zlepšení kardiovaskulárního zdraví: Pampelišky obsahují látky, které snižují hladinu cholesterolu a krevního tlaku, a nepřímo tak omezují riziko srdečních chorob a cévních onemocnění.
  5. Zlepšení funkce ledvin: Pampeliškový čaj nebo extrakt z kořenů pampelišek se tradičně používá k podpoře zdraví ledvin a močových cest.
  6. Zdraví pokožky: Pampelišky obsahují látky, které působí jako přírodní léčba pro akné, ekzémy a další kožní problémy díky svým protizánětlivým a antimikrobiálním vlastnostem.

Doporučujeme

Články odjinud