Vyspáno do růžova: Nejlépe spíme ve středu

Vyspáno do růžova: Nejlépe spíme ve středu

I když nejdéle spíme v noci z pátku na sobotu, nejvíce si odpočineme v noci z úterý na středu. Proč právě tehdy? A jak svůj spánek zlepšit ve zbytku týdne?

Pokud jde o kvalitu spánku, Češi jsou čtvrtým nejspokojenějším národem na světě. Ukázal to nedávný celosvětový výzkum, provedený pomocí aplikace Sleep Cycle. V čele mezinárodního žebříčku se ocitli Slováci, hned za nimi Číňané a Maďaři. Účastníci výzkumu měli zaznamenávat během několika týdnů nejen to, v kolik chodí spát a kdy vstávají, ale také jak se po prospané noci cítí odpočatí.

Výzkum především ukázal, že v žádné ze zkoumaných zemí se nespí osm hodin denně, což většina z nás považuje za ideální stav. V průměru nejdéle spí Novozélanďané (7 hodin a 27 minut), nejméně - nepřekvapivě - Japonci (5 hodin a 52 minut). Češi jsou někde uprostřed, v průměru spí přesně sedm hodin denně.

Ukazuje se však, že délka spánku není jediným ukazatelem jeho kvality. Důležité je i to, v kolik hodin uléháme a kdy vstáváme. Podle profesora Matta Walkera ze spánkové laboratoře univerzity v Berkeley je důležité, aby si naše tělo dostatečně „užilo“ fázi hlubokého bezesného spánku, která probíhá v první polovině noci. K ránu pak nastupuje lehčí REM spánek, během něhož se nám zdají sny. A pokud si jdeme lehnout ve tři hodiny po půlnoci, naše tělo pozná, že ráno se už blíží, a lehčí fáze spánku nastoupí dříve. Takže i když vstaneme v deset dopoledne, cítíme se během dne unavení a rozmrzelí. Ideální prý je jít do postele mezi osmou hodinou večerní a půlnocí, ovšem svou roli hraje i naše biologické nastavení, které je z velké části dědičné.

To je také důvodem, proč nejvíce odpočatí se cítíme po prospané noci právě z úterý na středu. Úterý a středa jsou dny, kdy se nejvíce držíme svých každodenních stereotypů. Netrávíme obvykle celé noci na večírcích ani neprožíváme stres ze začátku nového pracovního týdne, jako je tomu z neděle na pondělí. Klíčem ke kvalitnímu spánku je tedy především pravidelnost. Podle výzkumu aplikace Sleep Cycle Češi v průměru chodí spát dvě minuty před půlnocí a vstávají ve čtvrt na osm ráno.

V pondělí vstáváme v Česku v průměru o 17 minut dříve než jiné dny. Je to den, kdy jsme vyspaní nejméně z celého týdne.

V sobotu vstáváme o 37 minut později než jindy, tento den také spíme nejvíce. V nejlepší náladě se však probouzíme v neděli.

Ve všední den se v průměru nejdříve vstává v Jihoafrické republice – v 6.09 ráno. Nejpozději se vstává v Řecku a v Saúdské Arábii – pět minut před půl devátou. V Řecku se také nejpozději chodí spát, až po jedné hodině v noci.

Ze všech zkoumaných zemí jsou s kvalitou svého spánku nejméně spokojeni lidé v USA, Irsku a Malajsii.

Doporučujeme

Články odjinud