Výstava korunovačních klenotů

Od 19. do 29. dubna 2008 budou ve Vladislavském sále Pražského hradu vystaveny české korunovační klenoty. Stane se tak opět po pěti letech, v roce devadesátého výročí vzniku samostatné republiky.

Rozlehlý prostor Vladislavského sálu si vyžádal širší pojetí výstavy. Kromě vlastního souboru korunovačních klenotů budou letos mimořádně vystaveny čtyři desítky dalších exponátů, které souvisejí s historií korunovací. Mezi nimi jsou například relikviáře a deskové obrazy, které se používaly při korunovacích a které odedávna patřily k nejvzácnějším částem českého královského pokladu.

Významovou i výtvarnou dominantou výstavy bude ovšem soubor českých korunovačních klenotů, který tvoří Svatováclavská koruna z doby před rokem 1346, korunovační žezlo a jablko z druhé třetiny 17. století, korunovační kříž ze 70. let 14. století, korunovační meč ze 13. století a korunovační roucho z poloviny 17. století.

Dne 17. dubna 2008 se na Pražském hradě sešlo sedm držitelů klíčů nebo jejich zástupců - prezident republiky, předseda vlády ČR, arcibiskup pražský, předseda Senátu, předseda Poslanecké sněmovny, probošt Metropolitní kapituly u sv. Víta a primátor hlavního města Prahy, aby otevřeli korunní komoru ve Svatováclavské kapli katedrály svatého Víta a umožnili přístup do trezoru, v němž jsou uloženy české korunovační klenoty.

Po snesení klenotů do kaple jsou jednotlivé části souboru, Svatováclavská koruna, jablko a žezlo vyňaty z pouzder, prohlédnuty přítomnými držiteli klíčů, uloženy do transportní schrány a v doprovodu Hradní policie a Hradní stráže přeneseny do Vladislavského sálu Starého královského paláce. Bezprostředně po skončení výstavy, tedy 29. dubna po 17. hodině, budou korunovační klenoty za přítomnosti držitelů klíčů opět uloženy do Korunní komory.

Výstava korunovačních klenotů bude otevřena denně od 19. do 29. dubna 2008, od 9.00 do 17.00 hodin. Maximální denní kapacita výstavy bude stejně jako v minulých letech činit cca 5000 lidí denně a z toho důvodu bude nezbytné denní počet návštěvníků regulovat.

Zdroj: KPR

Doporučujeme

Články odjinud