Výstava kostýmů a rekvizit ze seriálu Arabela

V historickém Letohrádku Mitrovských se na více než dva měsíce zabydlí půvabná princezna Arabela s celou královskou rodinou, černokněžníkem Vigem, zlým Rumburakem, mocným Fantomasem a mnoha dalšími postavami z Říše pohádek.

Kouzelný prsten promění Letohrádek v improvizované televizní studio, královský palác či domácnost Majerových a cestovní plášť nás tak zanese i do 70. let 20. století. Výstavu kostýmů a rekvizit z kultovního seriálu České televize připravila správa tohoto nedávno zpřístupněného památkového objektu.

Premiéra v brněnském Letohrádku Mitrovských odstartuje putování ojedinělé kolekce pohádkových kostýmů a rekvizit z televizního seriálu Arabela, jenž se již téměř tři desetiletí těší obrovské popularitě. Navštivte Říši pohádek pro děti i dospělé, které se v Letohrádku daří snad lépe než na televizních obrazovkách. Ocitnete se přímo mezi nejslavnějšími kostýmy královské rodiny a čarodějů I. i II. kategorie, vyzkoušíte si cestovní plášť a pomůžete Arabele nalézt kouzelný prsten. Ani o vyhlášené dobroty z perníkové chaloupky nebude nouze. Těší se na vás i hlasatel televizních pohádek na dobrou noc pan Karel Majer proměněný v jezevčíka! Výstava se také dotkne estetického fenoménu 70. let, který je nerozlučně spjat s tehdejším ideálem „moderní“ civilizace tolik obdivovaným rozmařilou princeznou Xenií. Pouť výstavy po dalších moravských památkách ukončí ke konci roku 2009 pražská expozice.

Seriál ARABELA byl poprvé vysílán Českou televizí v roce 1980 a od té doby se dočkal čtrnácti repríz. O popularitě pořadu svědčí i vydání DVD sady ARABELA 1 - 3 a v současné době jeho obnovené vysílání na ČT1, viz citace z Tiskové informace ČT z 6. 10. 2008: „Úspěšný víkend ve vysílání České televize zakončila neděle 5. 10. 2008. Již v podvečer se na televizní obrazovku vrátila nestárnoucí princezna Arabela, která okamžitě zaujala především dětské diváky. První z jejích dobrodružství sledovalo 8,8 % dětí ve věku od 4 do 14 let, což je 93 tisíc dětí při podílu na publiku 44,70 %. Spolu s nimi se dívalo i 587 tisíc dospělých diváků, to znamená 6,8 % při podílu 24,73 %.“ ČT1 bude seriál vysílat každou neděli až do 28. června 2009, tedy po celou dobu putování naší výstavy (vyjma prázdninových měsíců).

Místo konání: Letohrádek Mitrovských na Starém Brně Termín: 14. 2. – 26. 4. 2009 Otevřeno: 14. 2. – 26. 4. 2009 ve dnech so., ne., po., út., st. /10-16/, po., út., st. /9-10/: interaktivní lektorské programy pro objednané skupiny nad 25 osob (s příplatkem ke vstupnému); čt. a pá. otevřeno pouze pro objednané organizované skupiny nad 25 osob (s příplatkem ke vstupnému).

zdroj: www.letohradekbrno.cz www.vystava-arabela.cz

Doporučujeme

Články odjinud