Výtažek z borovice potlačuje sennou rýmu

Výtažek z borovice potlačuje sennou rýmu

Významnou roli v závažnosti senné rýmy hraje výživa. Tým amerických vědců v posledních letech prokázal, že sennou rýmu a alergické astma zmírňuje výtažek z francouzské středomořské borovice zvaný Pycnogenol. Několik klinických studií po celém světě prokázalo, že tento výtažek výrazně redukuje zánětlivé leukotrieny v krvi a zlepšuje dýchání dětí i dospělých.

„Leukotrieny u senné rýmy a alergického astmatu způsobují záněty, které vyvolávají dlouhodobé potíže, jako je zúžení dýchacích cest, zvýšená sekrece hlenů a následný kašel a kýchání,“ uvedl na tiskové konferenci v Praze biochemik Frank Schönlau, PhD. Naproti tomu známější histamin vyvolává okamžitou reakci na pyly u senné rýmy. Jedna ze studií probíhala s dětmi, které trpěly středně silným alergickým astmatem. „Děti dostávaly po dobu tří měsíců výtažek z této borovice, čímž se symptomy zlepšovaly a dýchání se postupně usnadňovalo. Nejimpozantnějším výsledkem studie bylo, že po třech měsících užívání Pycnogenolu už většina dětí téměř nepotřebovala inhalátory,“ vysvětlil Frank Schönau, který přesto radí nepodceňovat správnou životosprávu.

Průzkum 2531 dětí z Norska prokázal, že konzumace ryb v prvním roce snižuje riziko senné rýmy a astmatu. Naproti tomu průzkum 334 případů senné rýmy a 1336 lékařských kontrol v Německu potvrdil, že vysoký příjem tuků a mastných kyselin omega-6 zvyšuje pravděpodobnost senné rýmy. Mastné kyseliny omega-3 mají naopak ochranné účinky. Senná rýma patří i v Čechách mezi stále se rozšiřující civilizační nemoci, které dráždí dýchací cesty zejména v nastávajícím jarním a letním období.

Doporučujeme

Články odjinud