Vytvořte si svou kuchařku | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Vytvořte si svou kuchařku

[Soutěž] Najít jakýkoli recept na internetu je opravdu jednoduché. Listovat knihou má ale větší kouzlo. Zvlášť jste-li její autorkou.

Dnes už jistě není moderní předávat si recepty na kousku papíru. Buď si je posíláme e-mailovou poštou, většinou si však předáváme pouhé odkazy na webové stránky. Na internetu kolují tisíce receptů, jejich hledání je snadné a to nám šetří čas.

Nic z toho však nenahradí pocit, jaký zažíváme, když vezmeme do ruky stránku vytrženou z linkovaného sešitu, na kterou recept na vanilkové rohlíčky napsala naše babička. A právě ty nejcennější recepty, k nimž nás váže silné citové pouto a které do našeho dospělého života vracejí vůně dětství, se na takových zažloutlých listech anebo v ohmataných rozpadajících se sešitech uchovávají. Patří k rodinnému stříbru nejen proto, že na nich najdeme rady na generacemi ověřené speciality, které se vaří jen u nás doma. Jsou vzácné hlavně tím, že jsou plné lásky, s nimiž je pro nás naše babičky, maminky a tety připravovaly.

Soustřeďte si tyhle recepty do jednoho balíčku a vařte podle nich svá nedělní jídla. Oživíte dávno zapomenuté chutě, připomenete si dobu, kdy jste v podkolenkách skákala panáka a pocítíte pohlazení ruky, která tady třeba už dávno není. Podzim je k tomu ten nejvhodnější čas.

A až si tu nejlepší svíčkovou na světě uvaříte, vyfotografujte si ji. Udělejte to i s koprovkou, kachnou, švestkovým koláčem anebo svátečním dortem. Až budete mít texty i fotografie pohromadě, vytvořte si vlastní kuchařku. Budete ji pak vždycky do ruky brát se zvláštním pocitem nostalgie. A s něhou po ní jednou sáhne i vaše dcera. Než začnete s přípravami, pojďte s námi soutěžit na www.recepty.cz/jakchutnapodzim/.

Doporučujeme

Články odjinud