Vytvořte si útulný koutek na zahradě

Vytvořte si útulný koutek na zahradě

Léto klepe na dveře a vy začínáte plánovat úpravy a vylepšení vaší zahrady. Co třeba útulné posezení? Poradíme vám, jak ho jednoduše zařídit tak, abyste se tam cítili pohodlně.

1. PRAKTICKÝ NÁBYTEK

Kde je méně místa, tam se uplatní skládací nebo stohovatelný nábytek. A když prostor řešit nemusíte? Mezi oblíbené patří venkovní lounge sestavy, s nižší výškou sedu, jež vypadají podobně jako obývákové sedací soupravy. Na své si přijdou také milovníci romantického stylu, ať už jde o posezení celokovové nebo v kombinaci se dřevem. Židle nebo křesla můžou nahradit lavice, s opěrkami i bez nich. K většímu pohodlí ještě přispívají zahradní lehátka, vybavená kolečky pro snazší manipulaci a rovněž polohováním.

2. VHODNÉ ZASTŘEŠENÍ

Chcete-li sezení zastřešit, je na výběr mezi lehkou konstrukcí zahradního altánu, markýzou ukotvenou ke zdi nebo pergolou. Moderní pergoly se obejdou i bez rostlin a nemusejí být ani ze dřeva – jde o stínicí systémy (obvykle hliníkové), díky nimž si v létě můžete protáhnout půdorys vašeho domu až na zahradu.

Tyto přístřešky mívají prosklené zastřešení a kombinují se s markýzami či žaluziemi (obvykle elektronicky ovládanými) a mohou mít též kryté strany. Pergolové systémy lze umístit nejen u domu, ale též samostatně. Díky nim si kdekoli na zahradě jednoduše a rychle vytvoříte další obytný prostor. Konstrukce takové pergoly je buď pevná, nebo pohyblivá, v tomto případě je pak celkem samozřejmé její elektronické ovládání.

3. TEXTIL PRO POHODLÍ I NA PARÁDU

Mnohé zahradní posezení se doplňuje příjemně měkkými podsedáky, v prodloužené délce budou kopírovat linie zádové části nebo u lehátek také prostor na položení nohou. Masivnější polstry se používají hlavně u sestav či nábytkových kusů, u nichž se klade stejný důraz na pohodlí jako v případě interiérové sedačky. Kromě běžných textilií a výplní se prodávají také praktické speciality. Zmiňme syntetické tkaniny, jež jsou stálobarevné, odolné proti vyblednutí a kromě slunce jim nevadí ani déšť. Dále slibují výbornou prodyšnost, velkou odolnost vůči běžnému používání (jak z pohledu trvanlivosti, tak snadné údržby) a bohatou škálu barev a vzorů.

V duchu trendu „venku jako doma“ se na terasu stěhují kusové textilní koberečky. Převážně jde o multifunkční výrobky, které poslouží stejně dobře v interiéru i exteriéru, s protiskluzovou vrstvou a voděodpuzujícím povrchem. Snadno se udržují; buď je vyperete, nebo nečistoty setřete navlhčenou houbičkou. Zapomenout nelze ani na dekorativní polštářky, které osvěží i starší zahradní nábytek.

Klepněte pro větší obrázek

4. PŘEHLÍDKA KVĚTINÁČŮ

Ceníme si zeleně doslova na dosah ruky, navíc rostliny v květináčích se většinou dají přemístit. Vyberte si rostliny, které vás budou těšit, a nemusejí být vždy jen okrasné. Sázku na jistotu představují středomořské druhy, které na zimu přestěhujete do chráněných prostor, balkonovky a vůbec letničky, ale také bylinky, jež zvládnete vypěstovat v krátkém čase. Kromě rostlin pečlivě vybírejte materiál květináčů, každý má své pro i proti.

Například tradiční keramika se zdá být skvělou volbou už proto, že se svým složením nejvíce blíží zemině. Pokud ji však postavíte na místo, kam hodně praží sluníčko, je třeba více hlídat zálivku. Bát se nemusíte ani impregnovaných dřevěných květináčů, které dobře izolují podzemní části rostlin. Plastové nádoby byste měli zatížit, aby se nepřevrhly, na druhou stranu nabízejí pestrou paletu tvarů a barev. Téměř stoprocentní stabilitu slibují květináče z kamene, u větších rozměrů jen dobře zvažte umístění (ideální jsou pro rostliny, které nebudete přenášet).

Každý květináč má být opatřený drenážními otvory. Nejde jen o odtok přebytečné zálivky, ale i dešťové vody. A aby voda nestékala na terasu, doplňte ho podmiskou nebo dekorativním obalem.

5. NEBOJTE SE NÁDOBÍ

Podobně jako u textilu i v případě nádobí platí, že plastům více méně odzvonilo. Nezatracujeme je, určitě se najdou příležitosti, kdy rádi sáhneme po jednorázových plastových talířcích a příborech, neměly by však představovat běžný základ venkovního stolování. Porcelán po babičce si také raději nechte doma, ale další omezení neexistuje. Posezení na terase se většinou spojuje s dobrým jídlem, nebo alespoň nápojem, a tomu nahrává pěkné nádobí. Kromě talířů a hrnků si pořiďte patrový etažér, který ušetří místo na stole, a karafu s chladicí částí, jež zachová nápoje déle studené. Anebo termosku, která udrží kávu teplou a limonádu vychlazenou po dobu několika hodin. K dostání jsou rovněž ve velmi elegantních provedeních připomínajících čajovou konvici.

6. CO VÁM UDĚLÁ RADOST

Jednoduchá váza na stole třeba s růžemi, nebo naopak designový kousek, který potěší oko, i když v něm žádné rostliny nebudou? Minimalistické či naopak velmi zdobné ptačí krmítko? Kovový zvonek, který svolá celou rodinu, až budete mít prostřeno? Či snad dekorace, jejímž účelem není nic jiného, než přinášet radost? Je to na vás, vyberte si to, co se vám líbí a bude ladit s ostatním zařízením terasy. Bát se netřeba ani ryze praktických maličkostí, ať už jde o lapač vos, nebo třeba litinovou rohožku, která zlikviduje většinu nečistot, když půjdete ze zahrady. Mnohdy jsou totiž funkční a současně půvabné napohled.

7. AŽ SE SETMÍ

Přestože moderní LED osvětlení hraje prim také na zahradě či terase, romantickou atmosféru vykouzlí hlavně klasické lucerny. Běžně se vyrábějí z kovu (hliník, nerez ocel, měď), keramiky, ze dřeva nebo třeba z bambusu.

Na co pozor? Dřevěné a bambusové výrobky musí být vybavené skleněnou vložkou, ale ta se hodí v podstatě do jakékoliv lucerny, která není uzavřená, jako ochrana před větrem. Do větších luceren nemusíte vkládat několik svíček, prodávají se i masivnější s několika knoty. Vyplatí se je občas zastřihávat, aby svíčka pěkně hořela. A do otevřených luceren se zase nabízí použít speciální vonné svíčky, které odpuzují dotěrné komáry.

UDĚLEJTE SI SAMI

Zahradě sluší dřevo a pokud jste se stejně jako my zhlédli v nábytku z palet, můžete si jej poměrně snadno vyrobit sami. Na stránkách inpap.eu koupíte paletu již za 174 Kč. Dřevo byste poté měli opracovat, případně nalakovat či napustit olejem.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud