Rčení o polévce jako základu dobrého jídla platilo za našich babiček, maminek a platí i dnes. Když máte dobrý vývar, bude chutná nejen polévka, ale i omáčky nebo třeba rizota. Silný vývar prostě výsledným jídlům dodá plnou chuť. Jak tedy na něj?
Zeleninový vývar
1,8 litru - příprava: 1 hodina
- 260 g mrkve
- 120 g petržele
- 1 hrst plocholisté petržele
- 260 g cibule
- 260 g pórku
- 120 g celeru
- 2 kuličky nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 1 bobkový list
- 2 snítky tymiánu
Zeleninu očistěte a nakrouhejte nebo nakrájejte najemno. Dejte do hrnce. Kuličky koření krátce orestujte v pánvi, aby se rozvoněly, a přidejte spolu se zbytkem koření k zelenině. Zalijte 2 litry vody a zahřívejte. Jakmile dosáhne vody teploty 90 °C, stáhněte plamen na minimum a teplotu udržujte asi 45 minut. Kdybyste vodu nechali vřít, vývar by se zakalil. Případnou pěnu tvořící se na povrchu sesbírejte lžící. Polévku jako takovou ale nemíchejte, ať se nezakalí! Vývar slijte přes bílé plátno nebo jemné síto.
Hovězí vývar
1,8 litru - příprava: 5 hodin
- 700 g hovězích kostí
- 2 lžíce oleje
- 700 g masa ze žebra
- 1 snítka tymiánu
- 1 kulička nového koření
- 6 kuliček černého pepře
- 1 bobkový list
- 60 g cibule
- 1 malé rajče
- 1 stroužek česneku
- 140 g mrkve
- 60 g petržele
- 60 g pórku
- 60 g celeru
- 1/2 hrsti plocholisté petržele
Troubu zapněte na 220 °C. Kosti omyjte a osušte. Potřete je olejem a dejte péct z každé strany asi na 10 minut. Znovu omyjte, abyste je zbavili bílkovin. Pod tekoucí vodou omyjte i maso a zalijte vroucí vodou. Asi po půl minutě ho vyjměte, vodu vylijte a maso opět opláchněte. Maso i kosti v hrnci zalijte 2 l studené vody a zahřívejte. Jakmile teplota dosáhne 90 °C, ztlumte plamen na minimum a takto táhněte asi 4 hodiny. Pěnu tvořící se na povrchu sbírejte lžící. Přidejte koření, které jste nechali na pánvi rozvonět, a tymián. Po 4 hodinách přidejte cibuli zbavenou pouze nejsvrchnější špinavé slupky (slupky dodají barvu), rajče (to zvýrazní vůně), česnek a nakrájenou zeleninu. Nechte táhnout dalších asi 45 minut. Sceďte přes bílé plátno nebo jemné síto.
NÁŠ TIP: Domácí vývar si můžete připravit také na pozdější zpracování. Stačí jej jen zredukovat a dát do mrazáku nebo zavařit do sklenice s víčkem.
Kuřecí vývar
1,8 litru - příprava: 4 hodiny
- 800 g kuřecích skeletů
- 300 g kuřecích křídel
- 1 bobkový list
- 1 kulička nového koření
- 1 kulička černého pepře
- 1,5 snítky tymiánu
- 100 g mrkve
- 60 g petržele
- 1/2 hrsti plocholisté petržele
- 60 g cibule
- 60 g pórku
- 1 stroužek česneku
Troubu zapněte na 220 °C. Skelety zbavte kůže a stejně jako křídla důkladně omyjte pod tekoucí vodou. Vložte do pekáčku a z každé strany pečte asi 7 až 10 minut. Pak je znovu důkladně omyjte a dejte do hrnce. Zalijte 2 litry studené vody a zahřívejte. Jakmile teplota dosáhne 90 °C, stáhněte plamen na minimum a takto táhněte 3 hodiny. Pěnu, která se zejména zpočátku bude tvořit na povrchu, sbírejte lžící. Když se přestane tvořit, přidejte koření, které jste nechali chvíli restovat nasucho na pánvi. Na posledních 45 minut přidejte najemno nakrájenou zeleninu. Vývar sceďte přes plátno nebo jemné síto.
Příště: Nejlepší zavářky do polévek!
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.