Vyženeme slimáky z našich zahrad?

Vyženeme slimáky z našich zahrad?

Patříte k vášnivým zahrádkářům? Máte radost z vypěstované úrody, věnujete práci na zahrádce spoustu času a chcete se dočkat kýženého výsledku? Potom pozor na slimáčí nájezdy na vaše pozemky.

Vyženeme slimáky z našich zahrad?

Patříte k vášnivým zahrádkářům? Má te radost z vypěstované úrody, věnujete práci na zahrádce spoustu času a chcete se dočkat kýženého výsledku? Potom pozor na slimáčí nájezdy na vaše pozemky.

V posledních dvou letech se v Čechách rapidně rozšířily hnědé a černé druhy slimáků ničící naše zahrádky a políčka. Jsou mnohem agresivnější než větší druhy slimáků. Ti se živí houbami a odumřelými organickými zbytky a nenapadají rostliny. Hnědé a černé druhy slimáků žijí pod zemí nebo v polehlé vlhké trávě, špatně se chytají, protože vylézají jen v noci. Agresivnější druhy se také mnohem lépe rozmnožují. Jeden takový slimák dokáže naklást až 10.000 vajíček.

Ve večerních hodinách je dobré slimáky posbírat a zlikvidovat, stačí jen hrstka soli. Působí i nasypat v okolí záhonů vápno nebo saze, těmto vrstvám se slimáci rozhodně vyhýbají. Vůbec vápnění travnatých ploch eliminuje výskyt slimáčí populace, stejně tak jako pravidelné sekání zahrady. Přirozeným nepřítelem slimáků jsou špačci, ropuchy, žáby a ježci. Podporovat jejich výskyt ve vaší zahradě je více než vhodné.

Jedna moje známá řešila nájezdy slimáků pravidelným sběrem a ohraničením záhonů seříznutými pet lahvemi. Sklidila bohatou úrodu. Menší rostliny

lze pod nimi také na noc ukrývat a ráno opět odkrýt, ovšem to si musíte poněkud přivstat, neboň letní slunko by vám porost mohlo spálit. V obchodní síti můžete rovněž zakoupit granulky na likvidaci slimáků. V boji se slimáčí armádou vám držíme palce!

Pokud znáte nějaké další rady na hubení slimáků, určitě nám je napište.

Autor: Dana Alsherová

Doporučujeme

Články odjinud