Výživová poradna. Odpovědi na otázky, které vás zajímají. Zeptejte se také!

Výživová poradna. Odpovědi na otázky, které vás zajímají. Zeptejte se také!

Vítejte v poradně, ve které se věnujeme správnému stravování a zdravému životnímu stylu. V poradně vám zodpovíme základní otázky ohledně výživy, pitného režimu a pohybu, vyvrátíme zažité mýty a poradíme, jak docílit štíhlé linie a jak se cítit dobře.

Na Vaše dotazy odpovídá specialistka na výživu Mgr. Mariana Halmanová, členka Aliance výživových poradců, Sdružení výživových poradců a Společnosti pro výživu. Paní Halmanová se ve své praxi zaměřuje na redukční programy pro lidi s nadváhou, sportovní výživu, řešení potravinových intolerancí a alergií, výživu dětí, těhotných a kojících matek a seniorů a v neposlední řadě na klienty s podvýživou. www.vyzivovecentrum.cz


Jméno nebo přezdívka: Anna, 50 let

Otázka: Dobrý den, je mi 50 roků, vážím 67 kg, měřím 163 cm, kolik bych měla zhubnout? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Paní Anno, záleží na typu Vaší postavy, složení tělesné tkáně a Vašem pocitu ze sebe sama. Z obecného hlediska bych doporučila zredukovat dva až tři kilogramy tuku.


Jméno nebo přezdívka: Roštěnka

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je moje váha v poměru k výšce a věku v normě (55/168/42). Všichni mi říkají, že jsem hubená a měla bych přibrat, mně to ale nejde. Jím všechno, často (malé porce), snažím se pít neslazenou vodu, zelený čaj. Mám ale turnusovou práci a ta mě dost vyčerpává. Děkuji předem, hezký den.

Odpověď: Dobrý den, v současné chvíli jste na hranici podváhy. Je otázkou, zda netrpíte i podvýživou, což by mohlo výrazně oslabovat Váš organismus. Doporučila bych Vám zařadit do stravy zvýšené množství ochranných látek, vitamínů, minerálů a vlákniny. Dále se pokuste dbát na zvýšený příjem bílkovin a sacharidů. Ideální by bylo, kdyby se Vám podařilo přibrat kolem tří až pěti kilogramů. Pokud byste měla s nabíráním problém, tak kontaktujte výživového specialistu.


Jméno nebo přezdívka: Kate, 21 let

Dobrý den, snažím se žít zdravě, proto upřednostňuji zeleninu, ovoce, pohanku, jáhly, tofu aj. A omezuji také sladké a slané, protože když začnu s čokoládou, tak si nedokážu odříct další sladkosti... Ale někdy večer k televizi si ráda dopřeju třeba špaldové (obsahující 70% špaldové mouky) nebo grahamové tyčinky (50% grahamové mouky). Proto bych se chtěla zeptat, zda jsou na tom s přeměnou v tuk a následným uložením v těle stejně jako normální slané z bílé mouky? Děkuji za odpověď, mějte se hezky.

Odpověď: Dobrý den, obsah sacharidů v podobných tyčinkách je stejný jako ve výrobcích z bílé mouky. Výživově se jedná o kvalitnější produkt, ale vliv na přibírání to má stejný. Podle zadaných údajů máte na svou výšku a věk ideální váhu, takže bych doporučila zaměřit se na posílení postavy a sport.


Jméno nebo přezdívka: Eva, 39 let

Otázka: Dobrý den, chtěla bych poradit, co dělám špatně. Zhruba před rokem jsem začala běhat (sedavé zaměstnání), dopracovala jsem se na 6 km 3x týdně. Během školního roku ještě navštěvuji jednou týdně power jogu. Upravila jsem jídelníček, nejím bílé pečivo, minimum sladkostí. Zapisovala a vážila jsem si jídelníček a můj příjem se pohybuje zhruba kolem 7500-8000 kJ denního příjmu. Můj bazální metabolismus je zhruba 1296 kcal. Moje výchozí váha byla 55 kg a po roce je stále stejná. Změnil se mi sice poměr tuků a svalů, neměřím se, ale oblečení nosím pořád stejné. Kde je chyba? Jsem zdravá, nemám žádné omezení, s ničím se neléčím, neberu léky. Děkuji, Eva.

Odpověď: Dobrý den paní Evo, pokud se Vám změnil poměr tukové a svalové tkáně, tak jste v podstatě zhubla, protože svalová hmota je obecně těžší než tuk. Chápu ale, že Vás tento výsledek neuspokojil, proto bych Vám doporučila snížit příjem energie. Neznám Váš denní režim, takže nedokáži spočítat, jaký energetický výdej denně máte, ale příjem 8000 kJ je na redukci, při Vaší výšce a váze, poměrně vysoký. Dalším důležitým bodem je rozložení sacharidů a bílkovin během dne, a sice dodržovat zásadu nízkosacharidových večeří ve prospěch bílkoviny a zeleniny. Velmi Vás chválím za pravidelný běh i cvičení balančních svalů v rámci power jogy. Při hubnutí je nejdůležitější pravidelnost aerobního pohybu a správná tepová frekvence, měla byste se držet mezi 110-130 tepy za minutu k regulaci tukové tkáně a asi do 150 TF k rozvoji fyzické kondice.


Jméno nebo přezdívka: canni, 25 let

Otázka: Dobrý den, rozhodla jsem se trochu zredukovat tukové zásoby z oblasti břicha a hlavně boků a stehen. Zhruba 3-4 měsíce více sportuji (cca 4x týdně jogging, každý den cvičení podle Jillian Michaels či jiné cvičení, chodím téměř každý den cca 5 km na vlak...) a upravila jsem stravu, jím pravidelně 5x denně, neuždibuji během dne, sladké si dávám převážně dopoledne. Dolů šla 2 kila, jinak 4 cm pas a boky, 3 cm stehna. Ale dál nic, stehna mám pořád silnější a tuk na nich nemizí. Jak dál?? Máte nějaké tipy? Nebo co bych mohla dělat špatně? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, na Vaši výšku a věk máte ideální váhu, takže redukci jako takovou nemohu doporučit. Můžete se zaměřit na změnu postavy, a sice na snížení tukové tkáně a navýšení svalové hmoty, což může mít vliv na obvody a vizuální změnu postavy, ale na váhu příliš ne. Doporučila bych Vám kontrolovat si při pohybu tepovou frekvenci, aby se pohybovala mezi 115 a 140 tepy za minutu, takovou intenzitu Vám může vyvolat velmi rychlá chůze, pomalejší běh, plavání, atd. Zkuste si několik dní zapisovat, co jíte a pijete a potom to vyhodnotit s výživovým specialistou.


Jméno nebo přezdívka: Radmila, 47 let

Otázka: Dobrý den, je pravda že z plavání se nehubne a je dobré jen po zdravotní stránce? Také jsem četla zde v PC, že hubnutí je z 80% o jídle a pouze z 20% o pohybu! Cvičením se prý zpevňují svaly a trochu se tvaruje postava, ale hubnutí jako takové je o jídle. Díky za odpověď, přeji hezký den.

Odpověď: Dobrý den, jakýkoliv aerobní pohyb, pokud je správně proveden, vede k rozhýbání kardiovaskulárního systému a k následné redukci. Pokud se budete udržovat se správné tepové intenzitě, tak dojde k pálení tuků efektivněji.

Redukce nastává, pokud je výdej energie vyšší než příjem a sport obecně výdej energie navyšuje. Můžete tedy hubnout i bez zapojení pohybu, ale výrazněji efektivnější a zdravější výsledek bude, pokud pohyb přidáte. Redukce je vždy o změně celého životního stylu, což s sebou nese úpravu jídelníčku, pohybovou aktivitu a psychický posun.


Jméno nebo přezdívka: Slávka, 57 let

Otázka: Celý život jsem nedržela žádné diety, jím, kdy chci a co chci, hodně se ale hýbu, cvičím RTRx, SM-systém, turistika, hory, zahrada, koloběžka, výkyvy ve váze po celý život +-2 kg , svalnatější, ale souměrný typ, 96-76-96. Je u mě pravděpodobnost nějakého většího váhového přírůstku během několika měsíců tak, jak mě ostatní v podobném věku varují, že to bude naráz a neovlivnitelné?

Odpověď: Dobrý den Slávko, zřejmě jste aktivní a sportovně založená žena. Bůh Vám dal do vínku dobré spalování a váhu máte úplně v normě. Výkyvy váhy v menopauze mohou vzniknout vlivem hormonálních změn, popř. zaviněním nějakých zdravotních potíží, ale není to pravidlem a jedná se o velmi individuální záležitost. Dbejte na zvýšený příjem vitamínů, minerálů a vlákniny ve stravě, dodržujte pitný režim a sportujte, čímž zamezíte zpomalení metabolismu a nadváhy se nemusíte bát.


Jméno nebo přezdívka: Míša, 44 let

Otázka: Dobrý den, je mi 44 let, měřím 172 cm, vážím 80 kg. Poměrně dost jsem přibrala během posledních 5 let. Cca před půl rokem jsem najela na cvičení s Jill podle internetu, tělo se zpevnilo, ale váhový úbytek naprosto žádný. Každý den snídám ovesné vločky vařené ve vodě, oslazené javorovým cukrem nebo medem, s ovocem. V poledne jím hodně zeleniny s bílkovinou a přílohou, večer většinou zeleninové saláty s celozrnným pečivem. Svačiny jogurt, ovoce. Už nevím, co změnit, aby váha šla dolů. Piji obyčejnou vodu a bylinkové čaje, cca 3 litry za den.

Odpověď: Dobrý den Míšo, potřebovala bych s Vámi dopodrobna probrat Vaše stravovací návyky a věřím, že bychom rychle přišly na to, v čem je problém. Pokusím se Vás takto alespoň navést správným směrem a doporučím Vám malý test. Zkuste si sama a svědomitě zapisovat celý týden, co sníte a vypijete. Pište si čas, druh potraviny a přibližnou gramáž, a poté se na seznam podívejte a třeba sama přijdete na to, že během dne zkonzumujete více potravin, než jste si myslela. Můžete si přepsat potraviny i do internetové kalkulačky kalorií, kterých na internetu hodně a některé dokonce vyhodnocují složení potravin, takže uvidíte, zda jste konzumovala adekvátní množství tuků, sacharidů, bílkovin a vlákniny.

Základními principy redukce váhy je rozhýbání metabolismu pravidelnou a pestrou stravou v menších porcích, dostatek vlákniny, optimální pitný režim, správné hospodaření se sacharidy, bílkovinami a tuky a výběr vhodného pohybu. Výdej energie musí být při redukci vyšší než příjem, ale neměla byste nikdy hladovět, aby nedocházelo k úbytku svalů.


Jméno nebo přezdívka: Šárka, 47 let

Otázka: Dobrý den, je mi 47 let, mám 3 děti a vážím 62 kg při výšce 162 cm. Je má váha optimální nebo bych měla něco zhubnout? Postavu mám úzkou i v bocích, ale to bříško!!! Díky za odpověď, přeji hezký den.

Odpověď: Šárko, Vaše váha je v normálním rozmezí. Pokud se Vám tuk ukládá v oblasti bříška, tak doporučuji zařadit pravidelný aerobní pohyb a přidat posilování svalů v problémových partiích. Pohyb pomůže při redukci tuku, zlepší fyzickou kondici a v neposlední řadě bude mít velmi pozitivní vliv na Vaši psychiku.


Jméno nebo přezdívka: Natálie, 59 let

Otázka: Zdravím, mám lehčí nadváhu 5 kg, tak jsem začala denně 40 minut jezdit ostře na rotopedu. Místo, abych pomalu hubla, tak mi naopak kg začaly přibývat! Jím zdravě a méně, než jsem jedla předtím a výsledek ani po měsíci žádný! Naprosto to nechápu. Děkuji za odpověď, příjemný zbytek dne.

Odpověď: Dobrý den, děkuji za dotaz. Správný výběr pohybové aktivity a její intenzita je při redukci nesmírně důležitá. Ideální je vybírat pohyb, při kterém zapojíte celé tělo, a to rotoped není. Pokud se Vám tuk ukládá v oblasti bříška a paží, pak nebude mít jízda na rotopedu na redukci tuku velký vliv. Rotoped posiluje zejména spodní část těla. Doporučuji volit jiný druh pohybu, můžete zkusit veslovací stroj, orbitrek, běh nebo rychlou chůzi, inline bruslení, atd. Nedílnou součástí redukce je i úprava jídelníčku. Pro rychlejší výsledky doporučuji zaměřit se na analýzu potravin, které konzumujete a zvážit možné změny.


Jméno nebo přezdívka: miluska, 62 let

Otázka: Dobrý den, jsem po transplantaci srdce. Musím brát Prednison, bohužel přibírám nejvíc v břiše, měřím 169 cm a vážím 76 kg. Jak zhubnout?

Odpověď: Dobrý den paní Miluško, v tomto případě Vás musím bohužel odkázat na Vašeho ošetřujícího lékaře, který zná Váš aktuální stav. Poraďte se s ním, jakou úpravu stravy můžete podniknout a zda přichází v úvahu nějaká pohybová aktivita klidnějšího charakteru. Za těchto okolností by byla jakákoliv rada z mé strany nezodpovědnost.


Jméno nebo přezdívka: katka, 34 let

Otázka: Dobrý den, před dvěma měsíci mi doktor zjistil sníženou funkci štítné žlázy. Celý rok jsem se marně pokoušela zhubnout, pořád to nešlo, tak jsem šla k doktorovi, který mi odebral krev a zjistil tu štítnou žlázu. Endokrinolog mi nasadil Letrox75, ale já mám pořád po těch lécích chuť k jídlu, nemůžu to nijak ovlivnit, je to strašné, ale v letáku se píše, že se po lécích nepřibírá, tak nevím, kde je chyba... Prosím o radu, děkuji.

Odpověď: Dobrý den paní Katko, zkuste se svým ošetřujícím lékařem prodiskutovat možnou změnu léků. Dále bych doporučila nastoupit dlouhodobou redukci s výživovým specialistou, který by byl v kontaktu s Vaším endokrinologem. Jste mladá a současná váha pro Vás představuje vysoké zdravotní riziko, proto doporučuji aktivně jednat. Držím Vám palce!


Jméno nebo přezdívka: Jiřina, 46 let

Otázka: Hezký den, chtěla jsem se zeptat, jak se stravovat při nepravidelném směnném provozu, zejména při nočních směnách?

Odpověď: Paní Jiřino, v podstatě je systém stravování stále velmi podobný. Při odpolední směně dbejte na více odlehčené večeře a odpolední svačiny, kdy by měla převládat bílkovina a zelenina. Při nočních směnách upravte kalorickou hodnotu potravin Vašemu výdeji, ale obecně by se mělo jednat o méně tučná jídla a ve všech případech dbejte na pravidelné stravování, nevynechávejte svačinky a pokuste se nikdy nehladovět, abyste se nedostávala do „vlčího hadu“.


Jméno nebo přezdívka: Lenka, 13 let

Otázka: Dobrý den, je mi 13 let a začala jsem cvičit tak před dvěma měsíci na youtube, podle Jillian Michele 30 day shred a video pro štíhlý pas, ráda si zajezdím taky na kolečkových bruslích. Před dvěma měsíci jsem vážila při své výšce 160 cm 71 kg a teď vážím 62 kg. Každý den cvičím jednou Jillian a nejméně čtyřikrát desetiminutové video pro štíhlý pas. Mám pár otázek. První je: Kolik by bylo vhodné, abych vážila? Jsem vyspělá. Můj problém je, že mám silná stehna, nevíte o nějakém dobrém cviku na stehna? Děkuji a zdravím z Moravy. :-)

Odpověď: Dobrý den Leničko, jste úžasná, že jste se takto pusitla do cvičení. Nezapomínejte, že nic se nedá uspěchat a i redukce, aby byla trvalá, musí být pozvolného charakteru. Zároveň jste ještě ve vývinu a hormony pracují na Vaší postavě na plné obrátky. O optimální váze byste se měla poradit se svým pediatrem, který Vás zná a dokáže posoudit, jaký jste metabolický a fyzický typ. Každý člověk je jinak stavěný a co může být pro někoho příliš, může u jiného vycházet tak akorát.

Ženy mívají většinou dva základní typy postavy, buď je to jablko, kdy se tuk ukládá zejména v oblasti bříška nebo hruška, jejíž zastupitelky mají úzký pas, široká stehna a větší zadeček. Ze statistického hlediska je zdravotně méně nebezpečný druhý typ, což pro Vás může být výhoda. Pokud chcete hubnout stehna a zadeček, tak bych Vám doporučila aerobní typ pohybu, při kterém budete zapojovat celé tělo. Každopádně při celkové redukci dojde i ke snížení tuku v problematických partiích. Hodně štěstí!


I VY SE MŮŽETE PTÁT!

Máte také nějakou otázku na téma zdravého životního stylu? Své dotazy do poradny můžete posílat formou připojeného formuláře. Do formuláře stačí uvést křestní jméno nebo přezdívku a váš dotaz. Vyplnit také můžete nepovinné údaje, které u odpovědi nezveřejníme. Odborníkovi ale mohou pomoci přesněji posoudit vaši situaci a připravit odpověď lépe na míru.

Doporučujeme

Články odjinud