Výživová poradna. Odpovědi na otázky, které vás zajímají. Zeptejte se také!

Výživová poradna. Odpovědi na otázky, které vás zajímají. Zeptejte se také!

Jak už asi víte, spustili jsme pro vás novou poradnu, ve které se věnujeme správnému stravování a zdravému životnímu stylu. V poradně vám zodpovíme základní otázky ohledně výživy, pitného režimu a pohybu, vyvrátíme zažité mýty a poradíme, jak docílit štíhlé linie a jak se cítit dobře.

Na Vaše dotazy odpovídá specialistka na výživu Mgr. Mariana Halmanová, členka Aliance výživových poradců, Sdružení výživových poradců a Společnosti pro výživu. Paní Halmanová se ve své praxi zaměřuje na redukční programy pro lidi s nadváhou, sportovní výživu, řešení potravinových intolerancí a alergií, výživu dětí, těhotných a kojících matek a seniorů a v neposlední řadě na klienty s podvýživou. www.vyzivovecentrum.cz

Veronika, 18 let

Otázka: Chtěla bych se zeptat, v jaké hmotnostní relaci bych se vzhledem ke své výšce měla pohybovat? Váha mi často kolísá (od 52-56 kg). Někdy jsem až příliš vyhublá a hledám zlatou střední cestu. Pro upřesnění jsem studentka, takže moc pohybu neprovozuji. Děkuji.

Odpověď: Milá Veroniko, podle zadaných údajů jste velmi mladá. Vaše tělo se ještě vyvíjí a spaluje hodně energie, tu se snažte doplnit rozmanitou stravou a plnohodnotnými potravinami. Ideálně by se měla Vaše váha pohybovat někde mezi 55-65 kg, záleží, jakou máte tělesnou konstituci. Snažte se držet si stabilní váhu, aby nedocházelo k větším výkyvům. Pokud chcete přibrat, měla byste se zaměřit spíše na přibírání svalové hmoty.


lija, 21 let

Otázka: Dobrý den, snažím se jíst zdravě, ale někdy přijde na mě období, kdy se přejím hlavně sladkého: 5 tyčinek nebo celou čokoládu a to pokračuje 3 dny. Jinak jím 5x denně. Možná to bylo přičiněno kvůli tomu, že jsem minulý týden jedla jen do 4800 kJ. Také mám v tomto období hodně stresu. Ale chtěla bych tomuhle zamezit, aby se to neopakovalo. Chci, aby tělo fungovalo tak, jak má a nezatěžovala jsem ho.

Odpověď: Podle zadaných informací trpíte podváhou a z toho, co píšete je možné, že trpíte i podvýživou. Vaše tělo nemá dostatek živin ani energie k tomu, aby zvládalo vlastní provoz, natož potom stresové situace. Jste mladá a Váš metabolismus by měl pálit bez problémů alespoň 1600-1700 kcal denně (při minimální fyzické zátěži). Tato kalorická hodnota by měla být složena z příslušné dávky sacharidů, tuků a bílkovin, nezapomínejte na vitamíny, minerály a vlákninu. Chutě na sladké jsou způsobeny nedostatečným příjmem energie, kdy tělo potřebuje akutně doplnit kalorie, aby mohlo fungovat. Rychlý cukr je v té chvíli „to pravé“, ale vydrží jen krátce, takže za chvíli Vás přepadne další chuť na sladké. Doporučuji Vám k snídani a k obědu zařadit kvalitní složené sacharidy a dbejte na zvýšený příjem ovoce během dopolední svačiny.

Stres je samostatnou kapitolou. Pokud se dostane do stresové situace, tak Vaše tělo okamžitě zareaguje zvýšenou funkcí sympatiku a vyplavováním stresových hormonů, což přímo působí na vnitřní orgány. Tělo zahájí svou přípravu na „boj nebo útěk“ a žádá si rychlé dodání energie do svalů a orgánů, čímž je zapříčiněna zvýšená chuť na sladké. V dnešní době se ale málokdy setkáme s tím, že bychom museli opravdu bojovat nebo utíkat, takže doplněnou energii nespotřebujeme a uložíme ve formě tuků.


Aranois, 43

Otázka: Dobrý den, chtěla bych znát váš názor na dietu podle krevních skupin. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Děkuji za otázku, nedávno jsem na dané téma napsala článek, naleznete ho na mých stránkách (www.vyzivovecentrum.cz). Je vědecky dokázáno, že každá krevní skupina odlišně tráví určité druhy potravin. Na tomto principu je založená „dieta“ podle krevních skupin. Mezi nutričními specialisty se jedná o velmi diskutované téma. Za sebe mohu říct, že se mi u klientů osvědčilo informovat je o potravinách, které by jim mohly dělat při trávení potíže. Pokud budete nějakou potravinu trávit špatně, tak ji dokonale nespálíte a to může mít v důsledku vliv i na Vaši váhu. Sama si můžete vyzkoušet, jak se budete cítit, když vyřadíte ze svého jídelníčku potravinu (nebo i více), která není pro Vaši krevní skupinu vhodná, a uvidíte, jestli je jídelníček podle krevní skupiny pro Vás přínosný.


Lucka, 21 let

Otázka: Dobrý den, jsem po druhém porodu v šestinedělí. Poradíte mi, jak začít hubnout, upravit stravu, zahnat chutě na sladké a jak začít cvičit? Děkuji.

Odpověď: Dobrý den Lucko, v období šestinedělí se snažte, aby Vaše tělo regenerovalo a nezatěžujte ho cvičením. Děloha se musí stáhnout a organismus vzpamatovat z velkých změn. Po šestinedělí můžete začít tělo pomalu cvičit. Vyberte si pohybovou aktivitu, která Vám bude příjemná a budete schopna ji dělat pravidelně. Právě pravidelnost je základem redukce váhy. Pokuste se zařadit aerobní druh pohybu, jako je svižná chůze, běh, kolečkové brusle, plavání, kolo, aerobní skupinové lekce, atd. Ve Vašem případě se mohou zdát být ideální i svižné procházky s kočárem, popř. indiánská chůze.

Co se týká stravy, tak zde záleží na tom, kolik Vám toho miminko dovolí. Pokuste se dbát na pravidelnost, rozmanitost (což může být v době kojení potíž), dostatek ovoce, zeleniny, vlákniny a omezte příjem živočišných tuků. Chuť na sladké omezíte pravidelným příjmem složených a jednoduchých sacharidů. Během kojení navyšte příjem mléčných výrobků, kvůli dostatečnému příjmu vápníku.


Katunka, 18 let

Otázka: Dobrý den, je známo, že zelenina se může jíst v neomezeném množství. Platí to pro každou zeleninu? Např. teď je sezóna hrášku, který miluji a dokáži si natrhat plný košíček a celý ho spořádat. :-) Může to nějak postavě uškodit? Děkuji.

Odpověď: U všech jídel by se měl člověk řídit heslem „všeho s mírou“. Dbejte na to, aby Vaše strava byla vyvážená a pestrá a abyste se nepřejídali. U zeleniny platí toto pravidlo také, i když zde bych si dovolila být trochu více tolerantní. Pokud se jedná o čistou zeleninu, bez zálivky a soli, tak ji doporučuji konzumovat kdykoliv během dne, obzvláště pak v odpoledních a večerních hodinách. Zelenina je bohatým zdrojem minerálů, vitamínů a je pro nás kvalitní vlákninou. Kalorická hodnota většiny běžně užívané zeleniny není vysoká, a tak se právě zeleninové pokrmy řadí mezi ideální večeře.

Hrášek patří mezi luštěniny, ty jsou našemu organismu také velmi prospěšné, zejména díky vysokému obsahu kvalitních rostlinných bílkovin. Luštěniny obecně jsou velmi bohaté i na sacharidy, proto se při redukční dietě nedoporučují do večerních pokrmů.


Žane, 55 let

Otázka: Dobrý den, jsem "tlustá", když měřím 154 cm a vážím 62 kg? Před dvěma lety jsem prodělala léčbu velmi zhoubného nádoru na mozku a moc jsem přibrala po kortikoidech, které byly součástí léčby. Doposud po velmi náročné léčbě nemám energii na cvičení a tak nevím, jak jíst, abych si zase nějak neublížila. V anamnéze mám žaludeční vředy, odejmutí žlučníku, hysterektomie, hyperaktivní močový měchýř a z toho plynoucí inkontinence. Děkuju za radu.

Odpověď: Dobrý den, děkuji za otázku. Myslím, že po takto náročném období byste se měla zaměřit na regeneraci vlastního organismu, posílení imunity a udržení psychické pohody. Pokud nemáte sílu ke sportu, tak se šetřete a později si zkuste najít nějaký pohyb, který by Vás bavil a dělal Vám dobře. Ohledně všech výživových i pohybových doporučení Vás musím bohužel odkázat na ošetřujícího lékaře, který zná Váš zdravotní stav.


I VY SE MŮŽETE PTÁT!

Máte také nějakou otázku na téma zdravého životního stylu? Své dotazy do poradny můžete posílat formou připojeného formuláře. Do formuláře stačí uvést křestní jméno nebo přezdívku a váš dotaz. Vyplnit také můžete nepovinné údaje, které u odpovědi nezveřejníme. Odborníkovi ale mohou pomoci přesněji posoudit vaši situaci a připravit odpověď lépe na míru.

Doporučujeme

Články odjinud