Výživová poradna. Odpovědi na otázky, které vás zajímají. Zeptejte se také!

Výživová poradna. Odpovědi na otázky, které vás zajímají. Zeptejte se také!

Jak už asi víte, spustili jsme pro vás novou poradnu, ve které se věnujeme správnému stravování a zdravému životnímu stylu. V poradně vám zodpovíme základní otázky ohledně výživy, pitného režimu a pohybu, vyvrátíme zažité mýty a poradíme, jak docílit štíhlé linie a jak se cítit dobře.

Na Vaše dotazy odpovídá specialistka na výživu Mgr. Mariana Halmanová, členka Aliance výživových poradců, Sdružení výživových poradců a Společnosti pro výživu. Paní Halmanová se ve své praxi zaměřuje na redukční programy pro lidi s nadváhou, sportovní výživu, řešení potravinových intolerancí a alergií, výživu dětí, těhotných a kojících matek a seniorů a v neposlední řadě na klienty s podvýživou. www.vyzivovecentrum.cz


Zdenka, 58 let

Otázka: Prosím o radu k životního stylu pro starší. Já osobně mám 160 cm a 64kg.

Odpověď: Paní Zdenko, i s přibývajícím věkem je třeba o sebe pečovat a držet se zásad správného životního stylu. Je pravdou, že častokrát řešíme fyzické potíže a metabolismus již není tak rychlý, jak býval, ale i tak je možné kvalitu svého života a fyzické kondice značně ovlivnit. Jmenujme pár základních pravidel, na které je třeba se ve vyzrálém věku zaměřit ještě s větší důrazností.

V prvé řadě dbejte na dostatek pohybu a snažte se být aktivní. Proaktivní přístup k životu je půl zdraví. Dodržujte dostatečný pitný režim, přijímejte dostatečné množství ochranných látek (vitamínů, minerálů a vlákniny), ideálně ve formě ovoce, zeleniny a cereálií a nezapomínejte na dostatečné množství bílkovin. Naproti tomu si dejte pozor na zvýšený příjem soli, rafinovaných cukrů a tuků. Zejména je třeba vyvarovat se potravinám, ve kterých je zastoupení těchto látek vysoké a není to na první pohled patrné (např. solené ořechy, uzeniny, tučné a tavené sýry, slezené vody, atd.).

Nova, 60 let

Otázka: Zdravím, měřím 163 cm a moje váha je 71 kg. Měla bych zhubnout nebo vzhledem k mému věku je váha optimální? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, pokud netrpíte žádnými zdravotními potížemi, tak bych doporučila mírnou redukci, cca o pět až šest kilo. Vím, že v šedesáti letech se Vám bude možná redukovat hůře než ve dvaceti, ale stále jste žena v nejlepších letech a z hlediska prevence zdraví se bude jednat o velmi pozitivní krok.


Helena, 44 let

Otázka: Dobrý den, je mi 44, jím zdravě (hlídám si kalorie a výživovou hodnotu jídel tak aby byl poměr sacharidů, bílkovin, vlákniny a tuků co nejvíc vyrovnaný), piju dostatek tekuti (především čistou vodu a neslazený zázvorový čaj), chodím, běhám, posiluju, jezdím na kole, skáču přes švihadlo... podle tabulek je můj příjem a výdej enegrie cca 300kcal ve prospěch výdeje každý den. A váha mi jde pomalu ale jistě stále nahoru. Kde můžu dělat chybu? Děkuji.

Odpověď: Heleno, podle zadaných údajů máte naprosto adekvátní váhu a jste velmi aktivní. Předpokládám tedy, že v pohybové aktivitě problém nebude a je možné, že děláte něco špatně ve Vašem stravovacím režimu. Nedokáži vám ale říci co, to by vyžadovalo individuální konzultaci. Problém může být také zdravotního rázu (nedostatečná funkce štítné žlázy, poruchy metabolismu, atd.)

K nejčastějším chybám patří špatně zvolená pohybová aktivita nebo její provedení, velikost porcí a četnost jídel, konzumace příliš tučných pokrmů, zpomalený metabolismus a špatné hospodaření se sacharidy.


Jin, 35 let

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se dá nějak zjistit, jestli mám pomalejší "spalování"? Přijde mi, že se nepřejídám, snažím se jíst 5x denně, menší porce, ráno jogurt s vločkami, ovoce, k dopolední svačině jeden kus ovoce, odpoledne menší svačinka /kousek chleba+mléko/, večeře taky spíš menší se zeleninou a bílkovinou. A stejně pořád stojím na váze... Jde nějak "nastartovat" rychlejší spalování? Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, metabolismus se obecně nejlépe nastartuje pravidelným pohybem, dostatečným příjmem vlákniny, zvýšeným příjmem tekutin a pravidelnou a rozmanitou stravou. Pokud nehubnete, tak je nejspíš Vás kalorický příjem příliš vysoký, zkuste zařadit pravidelný pohyb, cca 4x týdně na min. 30 minut. Pokud chcete rozhýbat metabolismus, tak je lépe volit trénink několikrát týdně na kratší dobu než 1x týdně na dvě hodiny.


  • *Beata, 39 let

Otázka:Prosím poslední 3 roky se mi zvyšuje váha, ač jím stále stejně, dokonce poslední dobou bezlepkově, ale váha se mi nedaří snížit. Jezdím na kole, ale nejsem honič kilometrů. Jsem hodně ve stresu a tak mívám často chuť na sladké, ale přibírám ať to jím nebo ne.

Odpověď:Paní Beato, chuť na sladké je přirozenou reakcí na stres. Pokud se cítíte v psychické nepohodě a zároveň přibíráte, doporučuji se pokusit pracovat na obojím. Není možné řešit příznaky a neléčit příčinu. Stres je takový „mor“ moderní doby a způsobuje, kromě výkyvů váhy, i řadu zdravotních potíží.

Doporučila bych Vám během dopoledne a oběda přijímat dostatečné množství složených a jednoduchých sacharidů, abyste byla ve větší psychické pohodě a dopřála i tělu více energie na své funkce, aby nemuselo „prosit“ o rychlé cukry. Odpoledne pomalu přejděte spíše na bílkovinné potraviny a zeleninu. Přidejte pravidelnou pohybovou aktivitu aerobního charakteru, ideálně rychlá chůze, pomalejší běh, kolečkové brusle, tenis, badminton, atd. Pohyb bude mít pozitivní vliv na Vaší psychickou i fyzickou stránku. Pokud by váha šla stejně nahoru, tak doporučuji navštívit odborníka.


Alena, 58 let

Otázka:Dobrý den, až do oběda jím přímo vzorově a pak to začne. Odpoledne mám velkou chut na sladké a dám si koláč, čokoládu, sušenku nebo aspon oříšky. I večer bohužel nekontrolovatelně jím, co mi takzvaně přijde pod ruku. Je to začarovaný kruh. Prosím poraďte. Kvůli tloušťce mám už zdravotní problemy s nohama. Musím ale říci že, cvičím, jezdím na kole, chodím s hůlkami, sport mi prostě není cizí. Dekuji

Odpověď:Paní Aleno, zřejmě jste si osvojila špatné stravovací návyky a je třeba začít od začátku a jinak. Je mnoho klientů, kteří se domnívají, že postupují správně a přitom se dopouštějí základních chyb. Není to Vaše chyba, ze všech stran na nás vyskakují zaručené tipy a rady, jak zhubnout, ale věřte, že dlouhodobý nebo trvalý efekt má jen celková změna životního stylu.

Nový jídelníček byste měla mít nastavený vždy tak, abyste netrpěla hlady, měla dostatečné zastoupení všech důležitých živin a cítila se energicky. V žádném případě by se nemělo jednat o hladovění nebo konzumaci potravin, které Vám nechutnají a musíte se do nich nutit. V té chvíli byste zákonitě podlehla hladu a chuti a přejedla se vším, co by bylo právě po ruce, což je nejspíš stav, který popisujete. Pozitivní přístup k pohybu je nesmírně důležitý a pro Vás je to velké plus.


Chrissy, 22 let

Otázka:Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak moc by tělu uškodila konzumace sladkého a slaného (např. dva sáčky chipsů za měsíc, 2 čokolády, apod.)? Doma v jednom kuse slyším, jak sladké a slané (chipsy, slané tyčky, apod.) škodí. Sladkému a slanému jsem se půl roku vyhýbala s úspěchem, jenže v poslední době na to mám velkou chuť, tak by mě zajímalo, jak moc by to uškodilo a zda bych po tom všem nepřibrala na váze? Nedalo by se to nahradit něčím, po čem by se to neprojevilo na váze? Děkuji moc.

Odpověď:** Dobrý den, u svých klientů mám takovou zásadu, že jim žádnou potravinu nezakazuji, protože vím, že v ten moment na ni dostanou okamžitě chuť. Držte se heslem „všeho s mírou“. Potraviny, o kterých mluvíte, jsou vysokokalorické a přináší našemu tělu minimum prospěšných látek, spíše naopak. Pokud nemáte tedy dostatečný výdej energie a ve Vaší stravě není dostatek ochranných látek, tak se pokuste konzumaci podobných pochutin minimalizovat.

Vy jste ale mladá a štíhlá, takže předpokládám, že se spalováním problém nemáte a máte dostatečný výdej energie, takže kousek čokolády Vám určitě neublíží.

I VY SE MŮŽETE PTÁT!

Máte také nějakou otázku na téma zdravého životního stylu? Své dotazy do poradny můžete posílat formou připojeného formuláře. Do formuláře stačí uvést křestní jméno nebo přezdívku a váš dotaz. Vyplnit také můžete nepovinné údaje, které u odpovědi nezveřejníme. Odborníkovi ale mohou pomoci přesněji posoudit vaši situaci a připravit odpověď lépe na míru.

Doporučujeme

Články odjinud