Vyzkoušejte čaj Lapacho – nápoj plný zdraví

Vyzkoušejte čaj Lapacho – nápoj plný zdraví

Znáte lapacho? Říká se mu čaj-nečaj nebo také nápoj Inků. Je tradičně používáno indiány v Mexiku a Peru a pro své velké množství příznivých účinků na zdraví je hodně vyhledávaným bylinným doplňkem na posílení obranyschopnosti organismu a jeho detoxikaci.

Odkud pochází?

Lapacho (ze španělštiny) je bylinný čaj, který se připravuje z vnitřní kůry stromu lapacho, jež se vyskytuje na území Jižní Ameriky – v oblastech Brazílie, Peru, Bolívie a Paraguaye. Lapacho se dostalo do Evropy od Vikingů, kteří ho na svých cestách měnili za cennosti ze starého kontinentu.

Stromy lapacho dosahují stáří až neuvěřitelných 700 let a červeně zbarvená kůra se sbírá pouze ze dvou druhů z nich - Lapacho Colorado a Lapacho Morado. Kůra se citlivě odebírá ze stromu, který při tom nesmí být nijak poškozen. Pak se nechá vyschnout a několikrát se čistí.

Jak uvařit chutný nápoj?

A jak správně připravit čaj? Asi jedna polévková lžíce kůry lapacho se nechá povařit cca v litru vody. Poté se odvar stáhne a nechá se vyluhovat. Zhruba po 15 – 20 minutách vyluhování čaj slijeme a můžeme popíjet, po menších dávkách. K přípravě není vhodné používat hliníkové ani zinkové nádoby ani plastové příbory, pouze sklo nebo porcelán.

Připravený čaj má zlatavou barvu a silnou chuť - nasládlou i nahořklou zároveň. Lapacho se pije teplé i studené, nejlépe na lačný žaludek. Přestože většina lidí jej označuje jako lahodný nápoj, je to samozřejmě velmi individuální a někdo si na chuť musí déle zvykat.

Léčivé účinky čaje lapacho

Lapacho obsahuje katechiny, saponiny, bioflavonoidy, chinony a další látky. Mezi jeho příznivé účinky na lidský organismus se řadí například:

  • Detoxikace – pomáhá vyplavovat toxické látky z těla (je močopudný)
  • Zklidňuje psychiku, ulevuje při migrénách
  • Léčí horečky, podporuje trávení, povzbuzuje látkovou výměnu
  • Je doporučováno lidem po chemoterapii nebo delším užívání psychofarmak
  • Harmonizuje činnosti jater, ledvin, sleziny – vyplavuje škodlivé látky
  • Má protiplísňové a antibakteriální účinky
  • Posiluje srdeční činnost, zabraňuje chudokrevnosti
  • Pomáhá u chronických onemocnění, jako například mnohonásobná skleróza, Parkinsonova choroba či revma
  • Pomáhá odstraňovat otoky

Doporučujeme

Články odjinud