Silné chutě, na které nelze zapomenout. Podmanivost italské kuchyně je jednoznačně v čerstvosti, perfektní kondici surovin a v jednoduchosti receptur.
Těstoviny s hráškem a chřestem
4 porce příprava: 15 minut
500 g čerstvých těstovin, 2 lžíce olivového oleje, 2 jarní cibulky, 6 stonků zeleného chřestu, 100 g fazolových lusků, 100 g hrášku, 200 g cherry rajčat, 200 ml kuřecího vývaru, 40 g parmazánu, bazalka, sůl a pepř
Těstoviny uvařte na skus. Na olivovém oleji orestujte nasekané jarní cibulky, přidejte nakrájený chřest, fazolky, hrášek a cherry rajčata. Zalijte troškou vývaru, osolte, opepřete a restujte asi 2 minuty tak, aby zelenina zůstala křupavá. Podávejte smíchané s těstovinami, nastrouhaným parmazánem a ozdobte bazalkou.
Pokračování 2 / 5
Gnocchi s pestem z vlašských ořechů
4 porce příprava: 25 minut
500 g čerstvých gnocchi, 2 lžíce olivového oleje, 4 houby portobello, 100 g sušených rajčat v oleji, 2 lžíce másla, hrst bazalky, 100 g rukoly
PESTO: 150 g vlašských ořechů, 1 stroužek česneku, 60 g parmazánu, 100 ml olivového oleje, 1 citron, sůl a pepř
Vlašské ořechy nasucho orestujte na pánvi a spolu s česnekem, strouhaným parmazánem a olivovým olejem rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem a citronem. Na oleji orestujte na plátky nakrájené houby spolu s rajčaty, osolte a opepřete. Gnocchi uvařte podle návodu na obalu, smíchejte je s pestem, přidejte houby a rajčata, ozdobte na másle orestovanou rukolou a bazalkou.
Pokračování 3 / 5
Mini pizzy s rajčatovým sugem
4 porce příprava: 20 minut
2 chlazená pizza těsta, 1 šalotka, 2 stroužky česneku, 1 konzerva loupaných rajčat (400 g), oregano a bazalka, olivový olej, sůl a pepř
Připravte si rajčatové sugo. Na oleji orestujte najemno nasekanou šalotku a česnek. Přidejte oloupaná rajčata, rozmačkejte, dochuťte solí, pepřem a bylinkami. Nechte zredukovat přebytečnou tekutinu. Těsta na pizzu rozválejte a vykrojte kolečka. Potřete je troškou olivového oleje, pokryjte sugem a ingrediencemi podle chuti. Pečte v předehřáté troubě při 180°C dozlatova, asi 10 minut.
Pokračování 4 / 5
Risotto se šafránem a chřestem
4 porce příprava: 35 minut
4 lžíce olivového oleje, 2 šalotky, 15 stonků zeleného chřestu, 1 pórek, 400 g rizoto rýže Carnaroli, 250 ml suchého bílého vína, 1 l zeleninového vývaru, 10 snítek šafránu, 100 g gorgonzoly, 2 lžíce másla, hrst petržele, sůl a pepř
V hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte nasekanou šalotku. Přidejte spodní části nadrobno nakrájeného chřestu, na kolečka nakrájený pórek, vmíchejte rýži a krátce orestujte. Dochuťte solí a zalijte bílým vínem. Přidejte šafrán namočený v malém množství vývaru. Poté průběžně podlévejte horkým vývarem a za stálého míchání vařte asi 20 minut. Na poslední 3 minuty přidejte špičky chřestu a vmíchejte nadrolenou gorgonzolu. Na závěr risotto zjemněte máslem a dochuťte nasekanou petrželkou, která mu dodá svěží vůni.
Pokračování 5 / 5
Vegetariánské lasagne s rajčaty
4 porce příprava: 70 minut
9–12 čerstvých lasagní, 500 g čerstvého špenátu, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 40 g gorgonzoly, 80 g mozzarelly, olivový olej, sůl a pepř, rajčatové sugo (recept viz pizza), 100 cherry rajčátek, parmazán na posypání
BEŠAMEL: 60 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 600 ml mléka, 80 g parmazánu, špetka muškátového oříšku
Špenát spařte vroucí vodou a vymačkejte přebytečnou tekutinu. Na oleji orestujte nasekanou šalotku, česnek, přidejte špenát, sýry, dochuťte solí a pepřem. V hrnci rozehřejte máslo, vmíchejte mouku a připravte světlou jíšku, zalijte ji mlékem, přidejte muškátový oříšek a nastrouhaný parmazán. Míchejte, dokud nevznikne hustší hmota. Na dno zapékací formy dejte trochu bešamelu. Navrch položte plát lasagní, na něj vrstvu špenátové směsi, dále lasagne, bešamel, rajčatové sugo, vše opakujte. Poslední vrstvu zakončete lasagnemi a bešamelem, ozdobte plátky rajčat a posypejte strouhaným parmazánem. Pečte v předehřáté troubě při 180°C dozlatova 45 až 50 minut.