Vyzkoušejte kurz kaligrafie a letteringu!

Vyzkoušejte kurz kaligrafie a letteringu!

Obdivujete krasopisně napsané texty v restauracích, galeriích, na výstavách, v dopisech? Toužíte to také umět? Máme pro vás dobrou zprávu. S trochou trpělivosti můžete s písmeny čarovat i vy!

Písmena tu nejsou jen od toho, aby se psala. Písmena se mohou i kreslit!

Chcete napsat originální přání k narozeninám, vzkaz nebo dopis? Kromě toho, že si vymyslíte jedinečný text, můžete také použít krasopis. Jen tak z fleku to asi nedáte, nejprve je třeba umění kaligrafie a letteringu ovládnout. Třeba díky kurzu.

tabulka.jpg

Kaligrafie nebo lettering?

Slovo kaligrafie pochází z řečtiny a znamená „umění krasopsaní“. Ovládali ji už naši prapředci, lidé spolu díky hieroglyfům, znakům na stěnách jeskyní a podobně komunikovali už před mnoha staletími.

Lettering je výtvarná technika, díky níž můžete obyčejnou abecedu proměnit v umělecké dílo. Písmenka s ozdobami a kudrlinkami vídáme na pozvánkách, v reklamě, na vývěsních štítech restaurací.

Víte, že základní technikou je hand lettering? Abyste si ho mohli vyzkoušet, nepotřebujete nic víc než fixu nebo obyčejnou tužku. Až později přijde na řadu štětec.

V čem se od sebe kaligrafie a lettering liší?

Zatímco písmenko tvořené letteringem si můžete načrtnout a pak obtáhnout, vybarvit a vystínovat, kaligrafie se provádí jedním tahem. Kaligrafie rovná se krasopis, lettering je zdobení písmenek a umění písmena kreslit.

Jak umění kaligrafie nebo letteringu ovládnout?

  • Základem je trpělivost, odvaha, píle a touha se to naučit. Stejně jako u ostatních výtvarných technik, ani u kaligrafie a letteringu nejde o talent. 
  • Důležité je naučit se správně sedět. Nesmíte se hrbit, ruce je třeba na stůl správně položit. Vzpomeňte si na první dny ve škole.
  • Dalším krokem jsou uvolňovací cviky na zápěstí. Nesmíte psát v křeči, ruka musí volně klouzat po papíru.
  • Pište pomalu, vnímejte každý pohyb ruky. Zafixujte si základní tahy. Naučte se spojovat jednotlivá písmena.
  • Pořiďte si kaligrafické pomůcky jako kaligrafické pero, inkoust a předlohy.
  • Buďte trpěliví. Chce to trochu cviku, než si vše zafixujete.
best.jpg

Co dělat, když vaše snaha není korunována úspěchem? Přihlaste se na kurz kaligrafie a letteringu!

Kaligrafii i lettering vlastně můžeme nazvat jakýmsi druhem umění. I když si myslíte, že nemáte výtvarný talent, můžete tyhle techniky ovládnout. Jak by vám totiž řekli sami umělci, malování ani kreslení není o talentu. Kreslit se může naučit každý, stačí chtít. Když vás navíc základy provede odborník, je úspěch téměř zaručený.

Kurzy výtvarných technik se od hodin výtvarky, které si pamatujeme ze školy, liší jako den a noc. Kurzem vás provedou umělci, kteří danou techniku skutečně ovládají. Poví vám něco málo o historii techniky, naučí vás základy i pokročilé techniky.

Víte, že na kurzu kaligrafie a letteringu v Draw Planet Praha se naučíte pracovat s Parallel Pen, odhalíte, co je brush lettering styl a naučíte se využívat nejen kruhy a pomlčky, ale také kontrast? Další narozeninové přání už napíšete krasopisem.

Doporučujeme

Články odjinud