Bez dobré domácí zavářky je každý vývar jako král bez koruny. Představujeme vám recepty na naše redakční favority a doufáme, že si je oblíbíte stejně jako my.
Domácí nudle a drobení
10–15 porcí (na 3 hrnce polévky) - příprava: 20 minut + sušení
- 100 g hrubé mouky
- 1 vejce
Asi dvě lžíce mouky si dejte stranou, zbytek nasypte na vál a uprostřed vytvořte důlek. Do něj rozklepněte vejce, přidejte lžíci vody a vidličkou začněte zadělávat těsto. Když drží víceméně pohromadě, zadělejte ho rukama dohladka a nechte aspoň 10 minut odležet.
Na odložené trošce mouky těsto rozválejte na maximálně 2 mm silný průsvitný plát. Ten nakrájejte na co nejtenčí nudle. Ty zavařte do vroucí vody, sceďte a vložte do polévky, pokud byste je vařili v polévce, zakalili byste ji. Případně je nechte důkladně prosušit a na suchém chladném místě uskladněte.
Ze stejného těsta si můžete udělat i drobení. Těsto nastrouhejte nahrubo na struhadle, rozložte pouze v jedné vrstvě na utěrku a nechte proschnout. Drobení zavařujte či skladujte stejně jako nudle.
Smažený hrášek
10 porcí (na 2 hrnce polévky) - příprava: 15 minut
- 2 vejce
- 100 ml plnotučného mléka
- špetka soli
- 2 lžíce hladké mouky
- 150 g tuku na smažení
Všechny suroviny prošlehejte dohromady, těsto by mělo být husté jako na kapání. Tuk rozpalte v malém kastrolu. Vezměte ploché hrubé struhadlo, položte ho přes kastrol a těsto přes něj lžící překapejte do vroucího tuku a lehce zamíchejte, aby se hrášky neslepily. Pak je lžící vyberte a podávejte v polévce.
Celestýnské a fritátové nudle
4–5 porcí - příprava: 25 minut
- 1 vejce
- 120 ml plnotučného mléka
- 50–60 g polohrubé mouky
- sůl a muškátový květ
- čerstvé bylinky
- rostlinný olej
Vejce prošlehejte a postupně přidávejte mléko a mouku, až vznikne těsto jako na palačinky. Vmíchejte trochu soli a špetku muškátového květu i čerstvé bylinky. Na pánvi vymaštěné trochou oleje pečte placky, podobně jako palačinky. Ty nakrájejte na krátké nudle a vkládejte do polévky. Osmažíte-li je v oleji, získáte nudle fritátové.
Játrové knedlíčky
asi 20 knedlíčků - příprava: 10 minut
- 100 g drůbežích jater
- 1 lžíce másla
- 1 žloutek
- čerstvě mletý pepř a majoránka
- citronová kůra
- 1 stroužek česneku
- asi 80 g strouhanky
Játra odblaňte a rozmixujte najemno. Přidejte měkké máslo, žloutek, čerstvě mletý pepř, rozemnutou majoránku, špetku citronové kůry a prolisovaný česnek. Promixujte a podle potřeby přisypávejte strouhanku, až je těsto skoro tuhé. Směs zavářejte do polévky lžičkou (vzniknou tak nočky) nebo mokrýma rukama tvořte kuličky, které vařte asi 2 až 3 minuty.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.