Vyzkoušejte nejlepší zavářky do polévek!

30. 3. 2015
Vyzkoušejte nejlepší zavářky do polévek! | Zdroj: David Turecký
Bez dobré domácí zavářky je každý vývar jako král bez koruny. Představujeme vám recepty na naše redakční favority a doufáme, že si je oblíbíte stejně jako my.

Domácí nudle a drobení

10–15 porcí (na 3 hrnce polévky) - příprava: 20 minut + sušení

  • 100 g hrubé mouky
  • 1 vejce

Asi dvě lžíce mouky si dejte stranou, zbytek nasypte na vál a uprostřed vytvořte důlek. Do něj rozklepněte vejce, přidejte lžíci vody a vidličkou začněte zadělávat těsto. Když drží víceméně pohromadě, zadělejte ho rukama dohladka a nechte aspoň 10 minut odležet.

Na odložené trošce mouky těsto rozválejte na maximálně 2 mm silný průsvitný plát. Ten nakrájejte na co nejtenčí nudle. Ty zavařte do vroucí vody, sceďte a vložte do polévky, pokud byste je vařili v polévce, zakalili byste ji. Případně je nechte důkladně prosušit a na suchém chladném místě uskladněte.

Ze stejného těsta si můžete udělat i drobení. Těsto nastrouhejte nahrubo na struhadle, rozložte pouze v jedné vrstvě na utěrku a nechte proschnout. Drobení zavařujte či skladujte stejně jako nudle.

Smažený hrášek

10 porcí (na 2 hrnce polévky) - příprava: 15 minut

  • 2 vejce
  • 100 ml plnotučného mléka
  • špetka soli
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 150 g tuku na smažení

Všechny suroviny prošlehejte dohromady, těsto by mělo být husté jako na kapání. Tuk rozpalte v malém kastrolu. Vezměte ploché hrubé struhadlo, položte ho přes kastrol a těsto přes něj lžící překapejte do vroucího tuku a lehce zamíchejte, aby se hrášky neslepily. Pak je lžící vyberte a podávejte v polévce.

Celestýnské a fritátové nudle

4–5 porcí - příprava: 25 minut

  • 1 vejce
  • 120 ml plnotučného mléka
  • 50–60 g polohrubé mouky
  • sůl a muškátový květ
  • čerstvé bylinky
  • rostlinný olej

Vejce prošlehejte a postupně přidávejte mléko a mouku, až vznikne těsto jako na palačinky. Vmíchejte trochu soli a špetku muškátového květu i čerstvé bylinky. Na pánvi vymaštěné trochou oleje pečte placky, podobně jako palačinky. Ty nakrájejte na krátké nudle a vkládejte do polévky. Osmažíte-li je v oleji, získáte nudle fritátové.

Játrové knedlíčky

asi 20 knedlíčků - příprava: 10 minut

  • 100 g drůbežích jater
  • 1 lžíce másla
  • 1 žloutek
  • čerstvě mletý pepř a majoránka
  • citronová kůra
  • 1 stroužek česneku
  • asi 80 g strouhanky

Játra odblaňte a rozmixujte najemno. Přidejte měkké máslo, žloutek, čerstvě mletý pepř, rozemnutou majoránku, špetku citronové kůry a prolisovaný česnek. Promixujte a podle potřeby přisypávejte strouhanku, až je těsto skoro tuhé. Směs zavářejte do polévky lžičkou (vzniknou tak nočky) nebo mokrýma rukama tvořte kuličky, které vařte asi 2 až 3 minuty.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Vyplatí se vám, když se ve všem spolehnete jen na své schopnosti. Jestli vám někdo tvrdí, že se za vás postaví, tak mu nevěřte. Jen byste mrhali časem. Nic pak neohrozí pozici, již jste si…

Nejčtenější články