Vyzkoušejte netradiční bramborovou bábovku

Vyzkoušejte netradiční bramborovou bábovku

Bábovka patří bezesporu k nejoblíbenějším sladkostem, které si rádi dopřáváme. Asi znáte bábovku olejovou, rumovou, jablečnou, tvarohovou či mramorovou. Vyzkoušeli jste ji ale už někdy připravit z brambor? Pokud ne, zkuste to. Uvidíte, že náš recept vás příjemně překvapí.

Jaké ingredience budete potřebovat

Na přípravě bramborové bábovky je příjemné, že snad vše, z čeho ji budete dělat, mívá člověk běžně v lednici a ve spíži, takže nemusí nakupovat nic speciálního.

  • 250 g brambor (varný typ C) 
  • 200 g másla nebo jiného tuku
  • 250 g cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 70 ml smetany
  • 4 vejce
  • 50 g hrozinek
  • vanilkový cukr
  • prášek do pečiva
 

Aby vám brambory dlouho vydržely

Pokud si brambory sami pěstujete nebo jste si jich koupili víc do zásoby, skladujte je v tmavé, dobře větratelné místnosti, kde nemrzne, ale je chladno a sucho. Teplota by se ideálně měla pohybovat od 4 do 6 stupňů Celsia a relativní vlhkost kolem 55 procent.

 

Jak postupovat

Oloupejte brambory a dejte je vařit. Poté oddělte žloutky od bílků. Žloutky našlehejte spolu s cukrem, vanilkovým cukrem a máslem do husté pěny. Do ní vmíchejte už vychladlé a prolisované brambory a smetanu. Poté do vzniklé hmoty přidejte mouku, prášek do pečiva a hrozinky.

Vše nakonec odlehčete sněhem, který vyšleháte z bílků. Po důkladném promíchání ingrediencí umístěte hmotu do vymazané a vysypané formy. Bábovku nechte péct zhruba pětačtyřicet minut při sto osmdesáti stupních Celsia.

Doporučujeme

Články odjinud