Vyzkoušejte skvělé vánoční recepty Jamieho Olivera!

20. 12. 2014
Voňavé pečené kuřátko
Nádherně voňavé pečené kuře, úžasné čokoládové lanýže a skvělý bramborový salát k restované rybě podle světoznámého sympatického kuchaře - Jamieho Olivera. Tyto tři recepty stojí za vyzkoušení nejen o vánočních svátcích!

Čokoládové lanýže

Potřebujete:

450 gramů 70% čokolády

400 gramů cukru krupice

280 ml šlehačky

200 gramů celých loupaných lískových ořechů

Olivový olej na vytření plechu

Moučkový cukr a kakao ma obalení lanýžů

Jak na to?

Rozlámejte čokoládu a dejte ji do misky nad páru rozpustit, občas promíchejte. Na pánev si připravte cukr krupici, přidejte 8 velkých lžic vody a nechte vše rozpustit v karamel. Nasypte do karamelu lískové oříšky a trochu je v něm opražte. Plech lehce vytřete olivovým olejem, aby se griliáš nepřilepil. Nalijte griliáš na plech. Nechte ztuhnout asi půl hodiny. Ztuhlý griliáš dejte do mixéru a umixujte do jemna. Čokoládu sundejte z páry a přimíchejte do ní šlehačku. Do vzniklé hmoty zamíchejte griliáš a dejte vše do misky. Nechte 40-60 minut v lednici. Poté vše vyndejte a tvořte z vychladlé hmoty kuličky, které si rozdělíte na tři hromádky. Lanýže pak obalujte buď v moučkovém cukru, v kakau, nebo v rozpuštěné hořké čokoládě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

---

Bramborový salát k restované rybě

Potřebujete:

700 gramů brambor uvařených ve slupce

4-5 lžic extra panenského oleje

Sůl a pepř

1 lžíci kaparů

Šťávu z jednoho citrónu

1/2 střední červené cibule nebo jarní cibulky

Jemně nasekané stvoly řapíkatého celeru, včetně vnitřního žlutého srdíčka

Jak na to?

Uvaříme brambory ve slupce a ještě horké je nakrájíme na kousky.Jen tak krásně nasáknou všechny chutě a vůně. Vložíme brambory do mísy, přelijeme extra panenským olivovým olejem, přidáme pořádnou špetku soli, pepře, kapary a šťávu z jednoho citrónu. Nasekáme nadrobno asi půlku červené cibule a přidáme ji k bramborám. Do bramborového salátu se výborně hodí čerstvý řapíkatý celer. Žluté lístky z jeho "srdíčka jsou jednou z nejlepších částí celeru, na rozdíl od zelených listů nejsou nahořklé. Jemně stvoly nakrájíme a přidáme do salátu. Důkladně vše promícháme rukama. K tomuto salátu se výborně hodí opečené kousky ryb.

---

Voňavé pečené kuřátko

Potřebujete:

1 kuře (celé, nebo rozporcované)

2 paličky česneku

100 gramů anglické slaniny

6 bobkových listů

1 celý citron

2 snítky rozmarýnu (nebo 2 lžičky sušeného)

100 ml bílého vína

100 ml drůbežího vývaru

Kousek másla na pekáč a potření

Pepř + sůl na dochucení

Jak na to?

Do pekáče dáme rozkrájené máslo, na něj poskládáme anglickou slaninu a na ní položíme kuře (či naporcované kousky kuřete). Kuře potřeme kouskem másla, osolíme a opepříme. Stroužky česneků si oloupeme, rozkrojíme všechny napůl a poklademe jimi kuře, přidáme bobkové listy. Citron umyjeme, nakrájíme na osminky a rozložíme na kuře. Kuře podlijeme vínem a polovinou drůbežího vývaru (můžeme přidat i vodu, abychom měli dost šťávy). Pekáč přikryjeme alobalem. Dáme do trouby vyhřáté na 160 °C. Pečeme nejprve hodinu, pak pekáč vyndáme, potřeseme s ním, aby se maso uvolnilo, znova podlijeme vývarem a vodou a dáme ještě přikryté péci (i když je maso měkké) na dalších 45 minut. Kuře na závěr odkryjeme a dopečeme ještě 15 minut, aby bylo krásně zbarvené a vytvořila se na něm kůrčička.

A co budete na Vánoce připravovat vy? Máte nějaké osvědčené rodinné recepty po babičce?

Foto: jamieoliver.com

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Vzduch je přímo nabitý touhou po zajímavých zážitcích. Vašemu laškovnému šarmu dodává grády čilý Mars, kterému se velmi líbí pouť po vašem území. Jste dopováni nevyčerpatelnou energií,…

Nejčtenější články

Články odjinud