Vyzkoušejte skvělé vánoční recepty Jamieho Olivera!

Vyzkoušejte skvělé vánoční recepty Jamieho Olivera!

Nádherně voňavé pečené kuře, úžasné čokoládové lanýže a skvělý bramborový salát k restované rybě podle světoznámého sympatického kuchaře - Jamieho Olivera. Tyto tři recepty stojí za vyzkoušení nejen o vánočních svátcích!

Čokoládové lanýže

Potřebujete:

450 gramů 70% čokolády

400 gramů cukru krupice

280 ml šlehačky

200 gramů celých loupaných lískových ořechů

Olivový olej na vytření plechu

Moučkový cukr a kakao ma obalení lanýžů

Jak na to?

Rozlámejte čokoládu a dejte ji do misky nad páru rozpustit, občas promíchejte. Na pánev si připravte cukr krupici, přidejte 8 velkých lžic vody a nechte vše rozpustit v karamel. Nasypte do karamelu lískové oříšky a trochu je v něm opražte. Plech lehce vytřete olivovým olejem, aby se griliáš nepřilepil. Nalijte griliáš na plech. Nechte ztuhnout asi půl hodiny. Ztuhlý griliáš dejte do mixéru a umixujte do jemna. Čokoládu sundejte z páry a přimíchejte do ní šlehačku. Do vzniklé hmoty zamíchejte griliáš a dejte vše do misky. Nechte 40-60 minut v lednici. Poté vše vyndejte a tvořte z vychladlé hmoty kuličky, které si rozdělíte na tři hromádky. Lanýže pak obalujte buď v moučkovém cukru, v kakau, nebo v rozpuštěné hořké čokoládě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

---

Bramborový salát k restované rybě

Potřebujete:

700 gramů brambor uvařených ve slupce

4-5 lžic extra panenského oleje

Sůl a pepř

1 lžíci kaparů

Šťávu z jednoho citrónu

1/2 střední červené cibule nebo jarní cibulky

Jemně nasekané stvoly řapíkatého celeru, včetně vnitřního žlutého srdíčka

Jak na to?

Uvaříme brambory ve slupce a ještě horké je nakrájíme na kousky.Jen tak krásně nasáknou všechny chutě a vůně. Vložíme brambory do mísy, přelijeme extra panenským olivovým olejem, přidáme pořádnou špetku soli, pepře, kapary a šťávu z jednoho citrónu. Nasekáme nadrobno asi půlku červené cibule a přidáme ji k bramborám. Do bramborového salátu se výborně hodí čerstvý řapíkatý celer. Žluté lístky z jeho "srdíčka jsou jednou z nejlepších částí celeru, na rozdíl od zelených listů nejsou nahořklé. Jemně stvoly nakrájíme a přidáme do salátu. Důkladně vše promícháme rukama. K tomuto salátu se výborně hodí opečené kousky ryb.

---

Voňavé pečené kuřátko

Potřebujete:

1 kuře (celé, nebo rozporcované)

2 paličky česneku

100 gramů anglické slaniny

6 bobkových listů

1 celý citron

2 snítky rozmarýnu (nebo 2 lžičky sušeného)

100 ml bílého vína

100 ml drůbežího vývaru

Kousek másla na pekáč a potření

Pepř + sůl na dochucení

Jak na to?

Do pekáče dáme rozkrájené máslo, na něj poskládáme anglickou slaninu a na ní položíme kuře (či naporcované kousky kuřete). Kuře potřeme kouskem másla, osolíme a opepříme. Stroužky česneků si oloupeme, rozkrojíme všechny napůl a poklademe jimi kuře, přidáme bobkové listy. Citron umyjeme, nakrájíme na osminky a rozložíme na kuře. Kuře podlijeme vínem a polovinou drůbežího vývaru (můžeme přidat i vodu, abychom měli dost šťávy). Pekáč přikryjeme alobalem. Dáme do trouby vyhřáté na 160 °C. Pečeme nejprve hodinu, pak pekáč vyndáme, potřeseme s ním, aby se maso uvolnilo, znova podlijeme vývarem a vodou a dáme ještě přikryté péci (i když je maso měkké) na dalších 45 minut. Kuře na závěr odkryjeme a dopečeme ještě 15 minut, aby bylo krásně zbarvené a vytvořila se na něm kůrčička.

A co budete na Vánoce připravovat vy? Máte nějaké osvědčené rodinné recepty po babičce?

Foto: jamieoliver.com

Doporučujeme

Články odjinud