Každá země má svoje oblíbené speciality, pojďme se vydat k našim bratrům na východ od našich hranic pro inspiraci. Slovenská kuchyně v sobě spojuje venkovskou jednoduchost a domácí kvalitu. Bude vám chutnat.
Bryndzové pirohy
4 porce - příprava: 50 minut
- 350 g brambor
- 150 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- sůl a pepř
- 200 g bryndzy
- zakysaná smetana podle chuti
- 100 g uzené slaniny
Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte. Část z nich (asi 5 lžic) smíchejte s moukou, vajíčkem a trochou soli. Pokud bude těsto příliš tuhé, přidejte až 200 ml vlažné vody.
Připravte náplň smícháním bryndzy, zbytku nastrouhaných brambor, soli a pepře.Těsto vyválejte a vykrajujte kolečka. Do každého dejte lžičku náplně a okraje k sobě přitlačte nožem.
Vhoďte do vroucí vody. Od chvíle, kdy vyplavou na hladinu, vařte ještě 3 minuty. Podávejte se zakysanou smetanou a slaninou.
NÁŠ TIP: Na tvarování můžete použít speciální formičku na pirohy.
Žilinská polévka chábovica
6 porcí - příprava: 30 minut
- 1 malá hlávka bílého zelí
- hrst sušených hub
- 6 středně velkých brambor
- celý kmín
- 2 lžíce sádla
- 3 lžíce hladké mouky
- sůl a pepř
Zelí pokrájejte na nudličky, zalijte vodou, přidejte sušené houby, na kostky pokrájené brambory,trochu kmínu a uvařte doměkka. Ze sádla a hladké mouky připravte jíšku, zalijte ji studenou vodou a po převaření vlijte do hrnce se zelím. Osolte a vařte ještě asi 5 minut. Nakonec dochuťte trochou čerstvě mletého pepře.
Cedroňské drapáky
6 porcí - příprava: 50 minut
- 2 kg brambor
- 400 g polohrubé mouky
- 3 lžičky soli
- vepřové sádlo
Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Pak je oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte mouku podle potřeby a sůl a vypracujte hladké těsto. To rozválejte na plát silný asi 1 cm, potřete sádlem, srolujte a krájejte na plátky o síle asi 2 cm. Roládky skládejte na vymazaný plech, ještě je rukou zmáčkněte a nožem naznačte vroubky. Pečte asi 20 minut na 200 °C. Pak je otočte a pečte ještě 10 minut dozlatova a dokřupava.
Moderní hriatô
4 porce - příprava: 15 minut
- 6 kostek cukru
- kůra z 1 citronu
- kůra z 1 pomeranče
- 1 celá skořice
- 1 hřebíček
- 2 datle
- 1 fík
- med
- 200 ml domácí pálenky 96%
- 1 lžíce másla
Na suché pánvi rozpusťte kostky cukru a nechte je zkaramelizovat. Potom je zalijte 200 ml vody, přidejte citronovou a pomerančovou kůru, celou skořici, hřebíček, pokrájené datle i fík a med podle chuti. Všecko dohromady povařte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte, přilijte pálenku, vmíchejte máslo a přikryjte. Horký nápoj přeceďte a podávejte.
NÁŠ TIP: Někde přidávají do „hriateho“ i lžíci vepřového sádla.
Jánošíkův měšec
6 porcí - příprava: 65 minut
- 750 g telecího masa (ze stehna)
- mořská sůl
- 100 g šunky
- 5 vajec
- 150 g žampionů
- 20 g rostlinného másla
- 60 g olivového oleje
- 100 ml vývaru z kostí
Umyté maso nakrájejte na větší plátky, naklepejte a osolte. Pak je naplňte nudličkami šunky, pokrájenými vajíčky uvařenými natvrdo i žampiony nasekanými na plátky a opečenými na másle. Naplněné maso zabalte do tvaru měšce, převažte provázkem, dejte do pekáče s olejem a pečte asi 50 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Občas podlijte vývarem. Podávejte s opečenými bramborami.
Kysucké syrníky
4 porce - příprava: 15 minut
- 70 g hrubé mouky
- 80 g krupice
- 500 g měkkého tvarohu
- 50 g moučkového cukru
- 2 vejce
- špetka soli
- 50 g másla
- 200 ml smetany ke šlehání 30%
- skořicový cukr
Mouku smíchejte s krupicí, přidejte tvaroh, cukr, vejce, špetku soli a máslo.Z těsta vytvořte malé kuličky o průměru asi 3 cm, které jemně splácněte a otiskněte do nich vidličku. Vložte je do vroucí vody, a když vyplavou na povrch, vařte je ještě asi 2 až 3 minuty. Syrníky podávejte polité smetanou a posypané skořicovým cukrem.
NÁŠ TIP: Místo smetany ke šlehání můžete použít zakysanou smetanu.



Článek vyšel v časopise F.O.O.D.