Bryndzové pirohy Zdroj: David Turecký

Bryndzové pirohy Zdroj: David Turecký

Žilinská polévka chábovica Zdroj: David Turecký
Cedroňské drapáky Zdroj: David Turecký
Moderní hriatô Zdroj: David Turecký
Jánošíkův měšec Zdroj: David Turecký
6
Fotogalerie

Vyzkoušejte speciality ze slovenské kuchyně

Každá země má svoje oblíbené speciality, pojďme se vydat k našim bratrům na východ od našich hranic pro inspiraci. Slovenská kuchyně v sobě spojuje venkovskou jednoduchost a domácí kvalitu. Bude vám chutnat.

Bryndzové pirohy

4 porce - příprava: 50 minut

  • 350 g brambor
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl a pepř
  • 200 g bryndzy
  • zakysaná smetana podle chuti
  • 100 g uzené slaniny

Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte. Část z nich (asi 5 lžic) smíchejte s moukou, vajíčkem a trochou soli. Pokud bude těsto příliš tuhé, přidejte až 200 ml vlažné vody.

Připravte náplň smícháním bryndzy, zbytku nastrouhaných brambor, soli a pepře.Těsto vyválejte a vykrajujte kolečka. Do každého dejte lžičku náplně a okraje k sobě přitlačte nožem.

Vhoďte do vroucí vody. Od chvíle, kdy vyplavou na hladinu, vařte ještě 3 minuty. Podávejte se zakysanou smetanou a slaninou.

NÁŠ TIP: Na tvarování můžete použít speciální formičku na pirohy.


Žilinská polévka chábovica

6 porcí - příprava: 30 minut

  • 1 malá hlávka bílého zelí
  • hrst sušených hub
  • 6 středně velkých brambor
  • celý kmín
  • 2 lžíce sádla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř

Zelí pokrájejte na nudličky, zalijte vodou, přidejte sušené houby, na kostky pokrájené brambory,trochu kmínu a uvařte doměkka. Ze sádla a hladké mouky připravte jíšku, zalijte ji studenou vodou a po převaření vlijte do hrnce se zelím. Osolte a vařte ještě asi 5 minut. Nakonec dochuťte trochou čerstvě mletého pepře.


Cedroňské drapáky

6 porcí - příprava: 50 minut

  • 2 kg brambor
  • 400 g polohrubé mouky
  • 3 lžičky soli
  • vepřové sádlo

Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Pak je oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte mouku podle potřeby a sůl a vypracujte hladké těsto. To rozválejte na plát silný asi 1 cm, potřete sádlem, srolujte a krájejte na plátky o síle asi 2 cm. Roládky skládejte na vymazaný plech, ještě je rukou zmáčkněte a nožem naznačte vroubky. Pečte asi 20 minut na 200 °C. Pak je otočte a pečte ještě 10 minut dozlatova a dokřupava.


Moderní hriatô

4 porce - příprava: 15 minut

  • 6 kostek cukru
  • kůra z 1 citronu
  • kůra z 1 pomeranče
  • 1 celá skořice
  • 1 hřebíček
  • 2 datle
  • 1 fík
  • med
  • 200 ml domácí pálenky 96%
  • 1 lžíce másla

Na suché pánvi rozpusťte kostky cukru a nechte je zkaramelizovat. Potom je zalijte 200 ml vody, přidejte citronovou a pomerančovou kůru, celou skořici, hřebíček, pokrájené datle i fík a med podle chuti. Všecko dohromady povařte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte, přilijte pálenku, vmíchejte máslo a přikryjte. Horký nápoj přeceďte a podávejte.

NÁŠ TIP: Někde přidávají do „hriateho“ i lžíci vepřového sádla.


Jánošíkův měšec

6 porcí - příprava: 65 minut

  • 750 g telecího masa (ze stehna)
  • mořská sůl
  • 100 g šunky
  • 5 vajec
  • 150 g žampionů
  • 20 g rostlinného másla
  • 60 g olivového oleje
  • 100 ml vývaru z kostí

Umyté maso nakrájejte na větší plátky, naklepejte a osolte. Pak je naplňte nudličkami šunky, pokrájenými vajíčky uvařenými natvrdo i žampiony nasekanými na plátky a opečenými na másle. Naplněné maso zabalte do tvaru měšce, převažte provázkem, dejte do pekáče s olejem a pečte asi 50 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Občas podlijte vývarem. Podávejte s opečenými bramborami.


Kysucké syrníky

4 porce - příprava: 15 minut

  • 70 g hrubé mouky
  • 80 g krupice
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 50 g másla
  • 200 ml smetany ke šlehání 30%
  • skořicový cukr

Mouku smíchejte s krupicí, přidejte tvaroh, cukr, vejce, špetku soli a máslo.Z těsta vytvořte malé kuličky o průměru asi 3 cm, které jemně splácněte a otiskněte do nich vidličku. Vložte je do vroucí vody, a když vyplavou na povrch, vařte je ještě asi 2 až 3 minuty. Syrníky podávejte polité smetanou a posypané skořicovým cukrem.

NÁŠ TIP: Místo smetany ke šlehání můžete použít zakysanou smetanu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud