Vyzkoušejte zázračné oleje

Vyzkoušejte zázračné oleje

Jestli se vám příčí už jen samotná představa, že si na pleť nanášíte olej, je nejspíš čas na osvětu! Nová generace olejů totiž může být přesně ten zázrak, který vaše pokožka, a dokonce i vlasy potřebují.

Přestože se oleje ke zkrášlování a péči používaly už před více než třemi tisíci lety, jsou stále tak trochu nedoceněné. Většina žen po nich sáhne jen při mazání strií, případně si občas přidá pár kapek oleje do koupele. V poslední době se ale s přípravky s obsahem olejů roztrhl pytel: výtažky ze vzácných olejů obsahují nejen pečující produkty na vlasy, ale i ty nejpřirozenější make-upy. Výzkumným laboratořím kosmetických firem se totiž konečně podařilo najít ideální složení, které oleji dodá správný poměr mezi výživou, hydratací a lehkostí. Díky tomu se nejspíš budete setkávat s tímhle zlatavým zázrakem čím dál častěji!

Olej byl považovaný za velice vzácný artefakt už ve starém Egyptě a jeho zázračné regenerační účinky si mohla užívat jen elita. Bylo dlouho známo, že oleje jsou nesmírně bohaté na živiny, ale pro kosmetické účely byly až příliš těžké a mastné. Velký převrat nastal, když kosmetické firmy vsadily na různé olejové směsi. Princip je jednoduchý: Mastné oleje jako kokosový nebo ořechový se ve správném poměru míchají s těmi méně mastnými (třeba s olejem ze sladkých mandlí nebo ze semínek vinných hroznů).

Jaké oleje zvolit a jak je správně používat? Ať sáhnete po jakémkoli z naší nabídky, nemusíte mít strach, že budete mít pokožku nepříjemně mastnou. Oleji rozhodně nemusíte šetřit ani na tváři a obavy, že byste pokožku příliš promastili, nejsou na místě. Platí totiž, že čím více se snažíte zbavit mastnoty z obličeje, tím více ji pokožka nahrazuje ještě větší produkcí mazu.

OD HLAVY…

Multifunkční oleje Care Blends Essential Oils značky M. A. C (jeden za 590 Kč) pořídíte buď s obsahem grepu, limetky a heřmánku, nebo s výtažkem sladkého pomeranče a levandule.

Masírujte s nimi všechna suchá nebo podrážděná místa: jsou šetrné a hojivé, takže kromě hydratace a změkčení dokážou pleť i ozdravit. Náš oblíbený fígl? Přimíchejte pár kapek do svého make-upu, který pak bude jemnější a sametovější.

Luxusní make-up Maestro Complexion Perfector (1800 Kč) je novou hvězdou značky Giorgio Armani. Ukrývá v sobě krycí schopnosti make-upu, lehkost tónovacího hydratačního krému, ale hlavně jej tvoří směs několika esenciálních i neesenciálních olejů. Každý z těchto olejů se vypařuje v různých poločasech, a tak pleti stále dodává pocit svěžesti. Svým složením hladce a jemně (a díky praktickému dávkovači ve formě kapátka také přesně) přilne k pokožce, zatímco výtažky z lotosového oleje pleti dodávají celodenní hydrataci a bojují proti volným radikálům. Budete s ním mít skutečně pocit druhé kůže: je tak lehký a přirozený, že možná i zapomenete, že jste nějaký nanášela.

Na parketě odličování u nás vítězí odličovací olej Huile Démaquillante, Sephora (270 Kč). Ano, pleť skutečně vyčistí a odmastí olej! Ať už si tenhle praktický přípravek s pumpičkou postavíte na umyvadlo, nebo do sprchy, jeho složení bez obsahu parabenů, sulfátů či mýdla odstraní všechny stopy i toho nejodolnějšího líčení. Nebudete navíc potřebovat ani tamponky: do ruky si odměřte pár kapek a vmasírujte olej do pleti. Přidáním vody se pak jeho konzistence promění v lehce pěnivou lotion, která pleť zanechá svěží a vyváženou.

... PŘES VLASY

Jestli vás zarazilo, jakým tempem začaly kosmetické firmy přicházet s multifunkčními oleji na vlasy, čtěte dál! Oleje jsou pro péči o vlasy jako stvořené: například arganový olej suchým a poškozeným vlasům vrací lesk a hebkost, zatímco zdravé vlasy chrání proti třepení. UNESCO dokonce zařadilo arganovník, z jehož jader se arganový olej získává, pod svou ochranu, takže arganový olej je jedním z nejvzácnějších na světě. Jojobový olej oproti tomu pečuje a vyživuje pokožku, ale do parády si umí vzít i křehké a lámavé konečky vlasů. Mandlový olej vlasy (především barvené, vlasy po trvalé nebo dehydrované) posiluje a jsou díky němu snadněji upravitelné.

Osvědčenou klasikou na této parketě je Elixir Ultime (780 Kč) značky Kérastase, kterého se na světě prodá každých 20 vteřin jeden kus. Značka se navíc rozhodla rozšířit své portfolio o přípravek určený ženám s jemnými vlasy (kterých je v Česku 46 %!). Kombinaci hned čtyř olejů (z pracaxi, arganu, kukuřičných klíčků a kamélie) obohatil ještě extrakt z růže stolisté, která jemné a poničené vlasy pár kapkami doslova zkrášlí a vyživí. Co všechno tenhle tekutý skvost umí? Když jej vmasírujete do ještě suchých vlasů, připraví je na mytí, a kromě důkladnějšího odstranění nečistot se postará o jejich hloubkovou výživu -samozřejmě bez toho, aniž by vlasy byly po umytí zatížené nebo zplihvelkým lé. Elixir Ultime můžete použít i jako bezoplachovou péči, kdy pár kapek rozetřete do délek a konečků vlasů a vlasy upravíte jako obvykle. Během foukané vám vlasy dostatečně vyživí a postará se také o jejich krásný lesk.

Jako velmi cílená péče o vlasy se nám nejlépe osvědčil vzácný bio kendi olej značky Alterna (595 Kč). Bude vám vyhovovat, hlavně pokud máte vlasy po ramena (a delší) a trápí vás, že jsou dehydrované a poničené. Kendi olej získavaný z indonéských ořechů je vzpruží: obsahuje spoustu omega-3, 6 a 9 mastných kyselin a vitamin E. Můžete ho použít jako intenzivní desetiminutovou kúru nebo jej nanášet do délek vlasů každý den. I když vlasy jen obyčejně vyfoukáte, kadeře jsou hladké, snadno upravitelné a lesklé. Do třetice patří mezi naše vlasové oblíbence SP Luxe Oil, Wella, který pořídíte za 564 Kč. Zakládá si na neuvěřitelně široké škále použití: mokré vlasy uhlazuje, zjemňuje, chrání. Suché vlasy hydratuje, při foukání je rozjasňuje.

...PO PATY

Novinka, olej značky Garnier, Ultimate Beauty Oil (160 Kč), ve formě spreje zaručí, že ho pohodlně a rovnoměrně rozprášíte po celém těle. Při roztírání oceníte, jak se v něm obsažené oleje - arganový, růžový, makadamiový a mandlový -rychle vstřebají a vyživí pokožku. Do letních dnů vás pocitově vrátí nejen jeho příjemná vůně, ale i lehce opálený lesk, který olej propůjčí vašim nohám.

Velkým hitem jsou takzvané suché oleje, které si své jméno vysloužily schopností hydratovat bez „vedlejších“ efektů mastnoty. Hydratační a přitom nemastný koktejl namíchala např. značka Marionnaud (Suchý tělový olej, 299 Kč). Najdete v něm plejádu olejů (od avokádového po oleje z makadamových ořechů, tužebníku či bavlníkových semen) a použít jej můžete doslova od hlavy k patě: přes noc jako masku na vlasy nebo jako zábal na suchá chodidla. Přes den na pleť, která po něm bude úžasně jemná a vyživená.

Pro něžné rozmazlování a masáže vsaďte na tělový masážní olej s bambuckým máslem značky Institut Karité (Profimed, 690 Kč) s vůní vanilky. Najdete v něm 50 % oleje z bambuckého másla a 50 % nemastného oleje z vinných zrníček. Je balzámem pro velmi citlivou a vysušenou pokožku, kterou dokonale vyživí, zregeneruje a zklidní. Jistě si zamilujete nejen jeho jemnou vůni, ale i téměř zázračné účinky.

Sada parfémovaných suchých olejů Roger & Gallet bude mít blahodárné účinky na vaše tělo i mysl. Jeho nesporné kouzlo tkví ve správném poměru olejů: olej z meruňkových jader chrání před volnými radikály, vitaminy A, E a sezamový olej v pokožce udržují hydrataci. Ultralehký olej ze sladkých mandlí, který je bohatý na omega-6 mastné kyseliny, pleť vyživuje a chrání před vysoušením. Parfémovaný suchý Olej dokonalosti Pomerančové dřevo, 575 Kč.

Doporučujeme

Články odjinud