Vyznejte se v sekačkách | Zdroj: archiv firem

Zdroj: archiv firem

Vyznejte se v sekačkách

Sedm centimetrů je míra pro sekání – alespoň co se týká nové trávy. První sečení by mělo být šetrné; u rotačních sekaček to znamená, že by stroj měl být v bezvadném stavu včetně nožů. Nenaostřené nože trávu nesekají, ale trhají nebo dokonce vytrhávají, což trávníku pochopitelně neprospívá.

1. AKUMULÁTOROVÁ

Akumulátorová verze elektrické rotační sekačky v sobě spojuje výhodu tichého ekologického provozu s nezávislostí na přívodním kabelu. Moderní Li-Ion akumulátory se rychleji dobíjejí a mají několikanásobnou kapacitu oproti prvním modelům. V praxi to znamená, že taková sekačka se záložním akumulátorem může pracovat prakticky nepřetržitě. Nevýhodou bude ovšem cena plus cena záložního akumulátoru, což je téměř cena sekačky.

2. ELEKTRICKÁ

Elektrická sekačka s přívodním kabelem – to znamená tichý chod i minimum údržby. Jsou levné, poměrně lehké, malé (bývají bez pojezdu), zároveň startují naprosto jednoduše a díky tomu se hodí do rukou méně fyzicky vyspělých zahrádkářů. Musíme s ní ale dodržovat stejné bezpečnostní zásady jako u jiných elektrických přístrojů, například používat pouze doporučené uzemněné a nepoškozené prodlužovací šňůry, neměli bychom ji používat za mokra nebo dokonce za deště. U členitější zahrady může nepraktický prodlužovací kabel nahradit několik napevno odborně namontovaných zásuvek.

Klepněte pro větší obrázek

3. MOTOROVÁ BEZ POJEZDU

Motorová sekačka s benzinovým motorem je oproti elektrickým univerzální, když zohledníme naše potřeby a promítneme je do výběru toho správného modelu. Co by měl mít? Motor s automatickým sytičem zjednoduší startování s lankem, elektrický startér je ještě větší výhoda. Výška střihu by měla být centrálně nastavitelná, stavitelné by mělo být madlo, navíc s ochranou proti vibracím. Důležitým hlediskem je také kvalitní servisní síť. Na rovinatý, nerozlehlý trávník si s klidem můžeme pořídit rotační motorovou sekačku bez pojezdu. Je levnější, nemusí mít tak výkonný motor a hlavně je lehčí, takže se s ní bude daleko lépe manipulovat například při přejezdech mezi jednotlivými úseky sečení.

4. MOTOROVÁ S POJEZDEM

Na svažitý terén je dobré tlakové mazání a pochopitelně vybavení pojezdem. U sekačky s pojezdem je pohyb zajištěn řemenem, přenášejícím otáčky z unášeče klikové hřídele na šnekovou převodovku, spojenou s osou kol. Stroje s vícerychlostním pojezdem jsou výrazně dražší než s jednorychlostním a musíme zvážit, zda nám získané pohodlí za to stojí. Pozor bychom si měli dát na zakrytí řemenu a převodovky, aby se k nim nedostávala sečená tráva. Pohon zadních kol či předních? U předních budeme lépe manévrovat, ale když na vyšší trávu sekačku přizdvihneme, jsme bez pohonu.

5. MULČOVACÍ

Mulčovací sekačka je vlastně rotační sekačka, která posekanou trávu mulčuje – tím se rozumí drcení travní hmoty na velmi malé kousíčky, které jsou rotujícím vzduchem vehnány mezi zbylý porost, a vlastně ho tak hnojí. Mulčování trávníku nevytváří plstnatý porost, za něj jsou zodpovědny kořínky vytrhané neostrými sekacími noži. Ne všechny sekačky výrobcem deklarované mulčování opravdu svedou. Někdy je potřeba měnit rotační nože. U vyšší než třícentimetrové trávy se mulčování nedoporučuje.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud