Vyzrajeme na skvrny II

Vyzrajeme na skvrny II

Další díl seriálu o čištění skvrn. Tentokrát od bláta, inkoustu, propisovačky nebo i krému na boty.

Vyzrajeme na skvrny II

Kyseliny - okamžitě ponořte do studené vody. Zkuste vyčistit čpavkem nebo sodou bicarbonou rozpuštěnou ve studené vodě a důkladně vymáchejte.

Barviva - vyčistit skvrny od barviv je těžké. Důkladně je vypláchněte studenou vodou a vyčistěte tekutým pracím prostředkem. Nezmizí-li, zkuste čpavek, metylalkohol nebo amylacetát.
Barvy: 

  1. akrylové - otřete ubrouskem a vyperte v pracím prostředku, můžete

je také vyčistit pomocí rozpouštědla nebo
metylalkoholem.

  1. emulzní - vyperte je dokud jsou mokré, když zaschnou, nedají se ničím

vyčistit.

  1. olejové - potřete čistým lihem, pak namočte v tekutém pracím

prostředku.

Bláto - počkejte než zaschne a vykartáčujte ho. Zbytek špíny vyčistěte tekutým pracím prostředkem.

Inkoust - ještě mokrý inkoust spláchněte studenou vodou, pak vetřete do skvrn tekutý prací prostředek a vymáchejte nebo vyčistěte citrónovou šňávou a vypláchněte čpavkem.

Kapky proti kašli - vypláchněte pracím prostředkem a vodou. Pokračujte s ředěným čpavkem, pak s metylalkoholem nebo amylacetátem.

Krém na boty - vyčistěte chemickým rozpouštědlem, pak vyperte s tekutým pracím prostředkem nebo vypláchněte metylalkoholem.

Leštěnka na nábytek - vyčistíme chemickým rozpouštědlem.

Mastnota - seškrábněte a vyperte v horké vodě, je-li to možné, mastnotu a nečistotu přitom odstraňte prací sodou a boraxem. Mastnotu rozpustí i peroxid vodíku a parafínový olej. Vytrvalé skvrny vyčistěte chemickým rozpouštědlem a vysušte vysoušečem na vlasy.

Propisovačka - vypláchněte několikrát metylalkoholem. Nechte vyvětrat nebo důkladně vymáchejte.

Vosk ze svíček - zmrazte ho kostkami ledu, pak zmrazený vosk odlomte. Vložte textil mezi dva savé papíry a rozpusňte vosk teplou žehličkou. Zbytek skvrny odstraníte chemickým rozpouštědlem. Vypláchněte metylalkoholem.

Autor: Zuzka Kvídová

Doporučujeme

Články odjinud