Vztah na dálku: Tipy, jak ho přežít

Vztah na dálku: Tipy, jak ho přežít

Asi to nikdo z nás neplánuje – vztah na dálku se ale může objevit, ani nevíme jak. Jednoho dne nám náš partner oznámí, že nějaký čas stráví na pracovní stáži, nebo se zamilujeme na dovolené… Osud si v tomto ohledu nevybírá.

Jak přežít vztah na dálku? A má to vůbec smysl?

Milujete se, ale každý z vás bydlí jinde – možná na druhém konci republiky, možná na druhém konci světa. Důvody mohou být různé – pracovní příležitost, studijní stáž, rodina. Možná občas pochybujete, zda to má smysl. Pokud se milujete a jednou vaše odloučení skončí, tak určitě ano. Říká se přece, že láska hory přenáší. Jak se s tou dálkou ale vypořádat v každodenním životě?

Vzdálenost zmírní internet

Naštěstí žijeme ve věku informačních technologií, existuje spousta aplikací, jako jsou Skype, Facebook, ICQ či maily. Možností, jak být v každodenním kontaktu, podělit se o pocity, zážitky a fotografie, je obrovské množství! Využívejte jich, jak to jen bude možné!

„V létě jsem odjela do Anglie na pracovní pobyt. Vůbec jsem to neplánovala, ale zamilovala jsem se do mladého muže, který byl na brigádě ve stejném městě. Doma jsem ale musela dostudovat. Dohodli jsme se, že až dodělám školu – zbýval mi rok, tak že se za ním odstěhuju. Skoro každý den jsme si volali přes Skype a o prázdninách jsem za ním létala. Dnes už spolu žijeme dva roky,“ vypráví své zkušenosti se vztahem na dálku sedmadvacetiletá Irena.

Vztahu na dálku prospějí i dopisy a balíčky

Kontakt přes internet je sice fajn, ale každý vztah potřebuje opečovávat, i ten na dálku! Připravte proto svému partnerovi čas od času nějaké překvapení. Pošlete mu dopis plný vyznání, vlastnoručně napsanou báseň nebo malý balíček – třeba s cédéčkem vašich oblíbených písniček, čokoládou nebo třeba spodním prádlem.

Vztah na dálku a sex

Když už jsme u toho spodního prádla – otázkou je, co se sexem. Můžete vyzkoušet sex po telefonu nebo si nainstalovat webovou kameru. Fyzický kontakt to ale pochopitelně nenahradí. Pokud to ale se svou láskou myslíte vážně, nezbývá než se obrnit trpělivostí a počkat si, až se zase uvidíte.

Myslete na to, co bude, až vztah na dálku skončí

Samozřejmě nemáme na mysli rozchod! Ale pokud má mít vztah na dálku perspektivu, měl by jednou skončit a vy byste měli žít spolu (pokud ne ve stejném bytě, tak alespoň blízko sebe). Můžete si zkusit společně naplánovat, co všechno spolu budete podnikat. Může přitom jít o obyčejné věci, jako je společná návštěva kina nebo koncertu, vaření večeře, popíjení vína u oblíbeného seriálu nebo noční procházky městem.

Vztah na dálku má i své výhody

Nevýhoda vztahu na dálku je zřejmá – jste zamilovaní, toužíte být spolu co nejvíce, ale dělí vás stovky i tisíce kilometrů. Na všechno jste sami, a když jdete s přáteli ven, závidíte jim, že mají své milované nablízku. Velkou výhodou vztahu na dálku je ale svoboda. Nemusíte nikomu vysvětlovat, proč jste doma o hodinu déle než obvykle, v televizi můžete sledovat, co chcete, můžete celý víkend strávit na nákupech…A koneckonců, máte čas si rozmyslet, zda vztah, který právě prožíváte, je opravdu ten pravý.

Jak dlouho vydrží vztah na dálku?

Jde především o to, kdy a za jakých okolností přijde odloučení. Pokud jste se na dovolené v Itálii bláznivě zamilovala do snědého krasavce, s nímž jste strávila několik žhavých chvilek, možná si vydržíte psát pár týdnů a pak vše tak nějak utichne.

Něco jiného ale je, když se svým partnerem žijete dva roky a jeden z vás musí odjet na několikaměsíční pracovní nebo studijní pobyt do zahraničí. V tomto případě je veliká šance, že vám vztah na dálku vydrží a odloučení ho může dokonce posílit! Výhodou také je, že svého partnera můžete v cizí zemi navštívit a poznat tak zase něco nového. A jaké máte zkušenosti vy? Vydrželi jste?

Doporučujeme

Články odjinud