Vzteká se vaše dítě? Dejte mu živý jogurt. Za scény prý můžou špatné střevní bakterie

Vzteká se vaše dítě? Dejte mu živý jogurt. Za scény prý můžou špatné střevní bakterie

Správná skladba střevních bakterií ovlivňuje kladně nejen trávení, ale také nálady a chování, obzvláště u dětí. Vědci z Ohia tvrdí, že většina „vzteklých“ batolat má špatné složení potravy. Stačí jej upravit a chování dítěte se výrazně zlepší.

Skladbu střevních bakterií ovlivňují dva faktory – genetika a strava. V populaci existují jedinci, kteří se rodí s dobrou střevní mikroflórou - ta jim zůstává po celý život, i když se nestravují zdravě.

Zřejmě za to můžou právě geny. Ti, co nemají štěstí na tento druh genetické výbavy, musejí dodržovat zásady zdravého životního stylu, stravovat se pestře a především si dopřávat pravidelně živé bakterie – v jogurtech, kefírech či podmáslí.

Množství a druhové bohatství určitých bakterií totiž silně ovlivňují také nálady a chování člověka. Zatímco dospělý se umí ovládat, malé dítě se nekontroluje a projevuje se podrážděně, vzteká se a je agresivní. Více je to podle vědců z Ohia patrné u chlapců. Přitom právě zařazení živých (ne všechny mléčné výrobky živé bakterie obsahují!) kultur do jídelníčku vede k výraznému zlepšení v chování.

Vědci z Ohio State University studovali prostředí střev u dětí ve věku rok a půl až dva a půl roku. Jedinci, kteří měli nejvíce střevních bakterií a největší druhovou bohatost, byli nejklidnější, měli dobrou náladu, byli zvídaví, nebázliví, společenští a vyrovnaní.

Máme dostatek důkazů o tom, že střevní bakterie reagují se stresovými hormony. Temperament batolete nám dává dobrou představu o tom, jak reagují na stres, “ tvrdí jedna z autorek výzkumu doktorka Lisa Christianová.

Doporučujeme

Články odjinud