Správná skladba střevních bakterií ovlivňuje kladně nejen trávení, ale také nálady a chování, obzvláště u dětí. Vědci z Ohia tvrdí, že většina „vzteklých“ batolat má špatné složení potravy. Stačí jej upravit a chování dítěte se výrazně zlepší.
Skladbu střevních bakterií ovlivňují dva faktory – genetika a strava. V populaci existují jedinci, kteří se rodí s dobrou střevní mikroflórou - ta jim zůstává po celý život, i když se nestravují zdravě.
Zřejmě za to můžou právě geny. Ti, co nemají štěstí na tento druh genetické výbavy, musejí dodržovat zásady zdravého životního stylu, stravovat se pestře a především si dopřávat pravidelně živé bakterie – v jogurtech, kefírech či podmáslí.
Množství a druhové bohatství určitých bakterií totiž silně ovlivňují také nálady a chování člověka. Zatímco dospělý se umí ovládat, malé dítě se nekontroluje a projevuje se podrážděně, vzteká se a je agresivní. Více je to podle vědců z Ohia patrné u chlapců. Přitom právě zařazení živých (ne všechny mléčné výrobky živé bakterie obsahují!) kultur do jídelníčku vede k výraznému zlepšení v chování.
Vědci z Ohio State University studovali prostředí střev u dětí ve věku rok a půl až dva a půl roku. Jedinci, kteří měli nejvíce střevních bakterií a největší druhovou bohatost, byli nejklidnější, měli dobrou náladu, byli zvídaví, nebázliví, společenští a vyrovnaní.
„Máme dostatek důkazů o tom, že střevní bakterie reagují se stresovými hormony. Temperament batolete nám dává dobrou představu o tom, jak reagují na stres, “ tvrdí jedna z autorek výzkumu doktorka Lisa Christianová.