Waldemar Matuška byl vášnivý jižanský typ s uhrančivýma očima Profimedia

Waldemar Matuška byl vášnivý jižanský typ s uhrančivýma očima Profimedia

Svatba Waldemara Matušky s Olgou Blechovou Profimedia
Novomanželé s kapelou KTO Profimedia
Waldemar Matuška s rodinou Profimedia
Z archívu Waldemara Matušky Profimedia
15
Fotogalerie

Waldemar Matuška: Vášnivý svůdce žen, kterého nakonec získala jediná

Vášnivý, jižanský typ s uhrančivýma očima byl v šedesátých letech minulého století tak trochu jako zjevení. K tomu přidejte hlas jako zvon a kdo by mu tehdy odolal? Nebyla žena, která by po něm aspoň tajně netoužila. A on měl ženy taky rád. Nakonec ale prožil život vedle jediné, Olgy Blechové, která mu stála věrně po boku i v době emigrace. 2. července by oslavil sedmaosmdesáté narozeniny, od jeho smrti letos uplynulo deset let.

Vyučil se sklářem

Waldemar se narodil vídeňské operní zpěvačce Mie Malinové v Košicích, kde právě hostovala na turné. Jeho otec byl pravděpodobně ruský legionář a vojenský kapelník, ale tradovalo se taky, že to byl cikánský primáš. Ať už to bylo jakkoli, geny jejich syn nezapřel. Hudbu měl v krvi od malička.

I když všichni známe Matušku jako Waldemara, matka ho pokřtila jako Vladimíra, od narození mu ale říkala Valdíku. Ten se nechal oficiálně přejmenovat na Waldemara až v sedmdesátých letech. Dětství prožil v Praze, později se vyučil sklářem v Poděbradech, a dokonce se tím i chvíli živil. Kvůli astmatu ale mezi skláři nemohl zůstat. Už tehdy ovšem zpíval v Husově sboru a později v Československém sboru písní a tanců, přestože nosil ze školy čtyřku z hudební výchovy.

Pokračování 2 / 4

Přetahoval se o Slavíky s Gottem

Od padesátých let vystupoval v různých kapelách, například ve skupině Mamo Kvintent, kterou založil, později zpíval v Redutě, odkud si ho přetáhli Suchý a Šlitr do Semaforu. Tam začala jeho sláva. Brzo se stal jedním z nejpopulárnějších zpěváků, a to nejen díky svému zjevu, ale i díky jeho hlubokému barytonu. I když spolu s ním působil na hudební scéně i Karel Gott, nemuseli se o své fanoušky bát ani prát. Každý z nich měl jinou barvu hlasu. Ovšem pokud jde o Zlaté Slavíky, o ty se přetahovali. Lišili se i povahou.

Pokračování 3 / 4

Poznal osudovou lásku

Waldemar byl vždycky živelný a bohémský, říkalo se o něm, že má na každém prstu jednu milenku. Miloval i rychlá auta, ale bohužel nebyl dobrý řidič. Dokázal prý během měsíce nabourat až šestnáct aut. Ženy jeho životem procházely neustále. Některé byly pouze kolegyněmi, k nimž patřila například Eva Pilarová, s níž natočil úspěšný duet Ach, ta láska nebeská. Během několika let nazpíval několik hitů – Tereza, Jó třešně zrály, To se nikdo nedoví (s Helenou Vondráčkovou), Slavíci z Madridu nebo Když máš v chalupě orchestrion (ze seriálu Chalupáři).

Jiné ženy ho provázely i životem. Už v osmnácti se oženil s Jiřinou, ale po pěti letech se rozešli. Měli spolu ale syna Miroslava, který se také živí hudbou. Druhé manželství s Hanou vydrželo jen dva roky. Pak poznal při natáčení filmu Kdyby tisíc klarinetů mladičkou Jitku Zelenohorskou. Moc jim to spolu slušelo, ale po pěti letech se Walda zamiloval do Olgy Blechové, která zpívala v duu Olga a Irena. Osudová láska byla na světě a zřejmě to tak skutečně bylo. Olga s Waldemarem vydržela třiatřicet let a stála mu věrně po boku. Měli spolu syna Waldemara.

Poslechněte si píseň Slavíci z Madridu:

Pokračování 4 / 4

Emigroval do USA

Přestože Matuška hlavně zpíval, objevoval se ale často i ve filmech. Sám sice tvrdil, že po herectví netouží, ale tam, kde se objevil, zazářil jako hvězda. Byl talentovaný a absolutně přirozený, navíc byl charismatický a kamera ho měla ráda. Zahrál si ve filmu Kdyby tisíc klarinetů, Limonádový Joe či Noc na Karlštejně, kde byl jako král Cyperský naprosto dokonalý. Za herecký vrchol mnozí považují jeho účinkování ve filmu Všichni dobří rodáci (1968).

V roce 1986 spolu s rodinou emigroval do USA, což vyvolalo velké překvapení. Do té doby totiž vystupoval vůči režimu spíše loajálně, dostal dokonce titul zasloužilého umělce. Matuškovi se v USA podařilo navázat na československé úspěchy, zpíval hlavně krajanům a svědčilo mu i mořské klima. Ani po sametové revoluci se do rodné země nevrátil, ale pravidelně tady vystupoval. Postupně ale jeho cesty sem řídly, bohužel se zhoršilo jeho astma. Od roku 2009 nesměl cestovat vůbec. Téhož roku také zemřel na zápal plic a selhání srdce. Zřejmě se před smrtí dozvěděl diagnózu leukemie. Bylo mu sedmasedmdesát let.

Doporučujeme

Články odjinud