William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet

Hamletův příběh se pokaždé odvíjí stejně a přece jinak. Každý, kdo k patrně nejslavnějšímu Shakespearovu textu přistupuje, otiskne do něho něco ze sebe sama.

"Být, nebo nebýt - to je otázka: je důstojnější zapřít se a snášet surovost osudu a jeho rány, anebo se vzepřít moři trápení a skoncovat to navždy? Zemřít, spát - a je to. Spát - a navždy ukončit úzkost a věčné útrapy a strázně, co údělem jsou těla - co si můžem přát víc, po čem toužit? - Zemřít, spát - spát, možná snít -, a právě v tom je zrada. Až ztichne vřava pozemského bytí, ve spánku smrti můžeme mít sny - to proto váháme a snášíme tu dlouhou bídu, jíž se říká život."

Hamlet v překladu M. Hilského

Jiří Langmajer - Hamlet (* 1966 v Plzni) Sympatický divadelní a filmový herec pochází z muzikantské rodiny, místo houslí šel však nakonec studovat herectví. Státní konzervatoř dokončil v roce 1987 a brzy svůj všestranný múzický talent prověřil v mnoha pražských kamenných divadlech, na malých scénách, ve filmu i v televizi.

Od roku 1992 se stal členem ansámblu Divadla Pod Palmovkou, kde vytvořil mnoho pozoruhodných rolí: byl neodolatelným Amadeem, básníkem a podvodníkem Peerem Gyntem i krutým a dětinským císařem Caligulou. V Broucích, evangeliu o Beatles, ztvárnil Johna Lennona.

Současně s rolí Edgara, v níž se na loňských Slavnostech zaskvěl po boku Jana Třísky v Králi Learovi, studoval i další velkou úlohu - krále Oidipa. Inscenaci režírovala právě Lucie Bělohradská, s níž Jiří Langmajer pravidelně a úspěšně spolupracuje.

Kromě příznivého ohlasu za ztvárnění Edgara v Králi Learovi získal Jiří Langmajer už několik významných hereckých cen. Za roli Emila ve filmu Návrat idiota byl nominován na Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli, za hlavní úlohy v inscenacích Platonov a Život je sen byl navržen na Cenu Alfreda Radoka. Je držitelem prestižní Ceny Thálie, kterou mu udělila Herecká asociace za ztvárnění obávaného Caliguly. Z filmů dále připomeňme tituly Proč?, Copak je to za vojáka..., Díky za každé nové ráno, Zdivočelá země, Král sokolů.

Kromě své domovské scény hostuje v řadě dalších divadel (Hudební divadlo v Karlíně, Divadlo v Řeznické, Viola, Národní divadlo aj.). Rád pracuje pro rozhlas, kde namluvil už desítky pohádek pro děti.

Má dvě dcery, Terezu a Julii a zajímá se o netradiční sporty - skákal s padákem, pokoušel bungee jumping a byl členem automobilového týmu Formule 2.

Role Hamleta, kterou on sám považuje "za vstupenku mezi velký kluky", ho zastihuje na vrcholu jeho herecké formy.

Letní shakespearovské slavnosti 2003 - Hamlet Inscenace Lucie Bělohradské Překlad: Martin Hilský Režie: Lucie Bělohradská Dramaturgie: Kristina Žantovská Scéna: Ondřej Nekvasil Kostýmy: Zuzana Ježková Hudba: Vratislav Šrámek

Osoby a obsazení: Hamlet: Jiří Langmajer Claudius: Martin Stropnický, Jan Vlasák Gertruda: Hana Maciuchová, Eva Salzmannová Polonius: Vladislav Beneš, Miloš Kopečný Ofélie: Petra Špalková Laertes: Jan Teplý ml. Horacio: Robert Jašków Rosencrantz: Jiří Hána Guildenstern: Tomáš Pavelka Hrobník: Jan Skopeček Duch a 1. herec: Bořivoj Navrátil, Miloslav Mejzlík Osrik a Reynaldo: Hanuš Bor Marcellus, Kněz, Posel: Jiří Racek, Petr Lněnička Herečka: Kristýna Frejová

Asistent režie: SKUTR - Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský Pohybová spolupráce a šerm: Karel Basák Inspice: Milan Školník, Václav Bláha Produkce: Veronika Tupáčková Garderoba: Radka Šedová, Josef Bárta Tisková mluvčí a PR: Magdalena Bičíková mediální servis: Pavlína Fechterová

Premiéra: 27. června 2003, Nejvyšší purkrabství Pražského hradu Program her najdete na stránce: www.shakespeare.cz/program.html

Ceny vstupenek jsou 250,-, 350,- a 490,- Kč. Koupit je můžete v sítích TICKET ART, TICKETPRO, TICKETSTREAM nebo v pokladně Divadla Na Zábradlí Po - Pá 14 - 19 hod. a v Leica Gallery Prague na Pražském hradě každý den od 10 do 18 hod.

Doporučujeme

Články odjinud