Yvetta Simonová byla Spurná a měla razítkovat dopisy na poště

Yvetta Simonová byla Spurná a měla razítkovat dopisy na poště

Když zpěvačka Yvetta Simonová nedávno (4. 11.) oslavila osmdesátku a současně pokřtila své výběrové 2CD Dárek na památku, poodhalila Korzu některé méně či zcela neznámé kapitoly svého života. Například, jak přišla ke svému netypickému křestnímu jménu.

Křestní jméno Yvettě vybrala maminka. Yvetta byla zámecká dívenka z nedalekého šlechtického sídla. A mamince se jméno velmi líbilo. Legenda české populární hudby s dívčím jménem Yvetta Roubalová si své první zpívání odbývala v kostele.

Ačkoli již v dětském věku bylo zřejmé, že má krásný hlas, na žádost otce šla studovat obchodní akademii.

Yvetta Simonová a Karel Gott - křest 2CD Yvetty Simonové, Divadlo Bez zábradlí

"Tatínek ze mě chtěl mít státního zaměstnance. Říkával, ať holka aspoň razítkuje dopisy na poště. Tak jsem šla studovat," vysvětluje Simonová Korzu.

Po studiích se na čas rozhodla přesídlit do Bratislavy, kde zpívala na Malé scéně bratislavského Národního divadla. Zde poznala svého prvního muže Františka Spurného.

zleva: Jitka Zelenková, Yvetta Simonová a Helena Vondráčková - křest 2CD Yvetty Simonové, Divadlo Bez zábradlí

Po připomínce Jana Wericha, že příjmení Spurná na plakátech dobře vypadat nebude, rozhodla se pro pseudonym. Manžel František s nápadem souhlasil. Přál si pouze, aby se nezměnil monogram, tedy YS. Werich na lístečky napsal několik jmen a Yvettě padlo do oka Sajmon. A ze Sajmona se stal Simon a tedy Simonová.

Yvetta Simonová je i ve svých osmdesáti letech v neuvěřitelné kondici. Neustále pořádá vystoupení a nejrůznější besedy především pro své vrstevníky.

zleva: Yvetta Simonová, Jitka Zelenková a Helena Vondráčková - křest 2CD Yvetty Simonové, Divadlo Bez zábradlí

"Jsem šťastná, když přijde publikum a sály nejsou prázdné. To mě nabíjí pozitivní energií," přiznává zpěvačka. Ačkoliv je stále pracovně vytížená, pokud si někdy najde volný čas, ráda se prochází po Starém Městě pražském a občas navštíví divadlo. Se synem Tomášem a jeho rodinou se nejčastěji setkávají od jara do podzimu na chalupě.

Doporučujeme

Články odjinud