Z Karla Rodena je farmář na plný úvazek. Kvůli koníčkům nestíhá hrát | Zdroj: Famous.cz

Zdroj: Famous.cz

Z Karla Rodena je farmář na plný úvazek. Kvůli koníčkům nestíhá hrát

Karel Roden je nejen známý herec, ale také farmář. Svými koníčky spojenými se zemědělstvím je v poslední době natolik zaměstnaný, že prý pomalu ani nestíhá hrát. V Brně v uplynulých dnech představil nový ročník svého vína, na výstavišti se pak pochlubil novými přírůstky na farmě ve Skrýšově – krávami.

Koupi zámku ve Skrýšově považuje Roden za náhodu. „Učarovala mi představa uvést tu stavbu do původního stavu. A hlavně do života. Za koupi jsem rád, nikdy bych jí nelitoval, ale ta přestavba je hodně náročná,“ prozradil nám herec během návštěvy v Brně, kde představoval svá vína ročníku 2012.

„Víno je jedním z mých velkých koníčků, vedle zvířat a jazzu,“ uvedl Roden, který by prý dělal ještě spoustu dalších věcí, už mu na ně ale bohužel nezbývá čas. „Už tak se mi perou koníčky s hraním,“ podotýká známá česká tvář, kterou můžete v současnosti vídat na televizních obrazovkách v americkém seriálu Pohřešovaný.

V případě vína jde již o čtvrtý ročník, který český herec vyprodukoval – opět ve spolupráci s Adámkovým vinařstvím z Višňového na Znojemsku a Vinnou galerií v Brně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

„K vínu mě přivedla jeho chuť, ale také přátelé. Dlouho jsem objížděl sklepy a nakoupil hromadu lahví, u kterých jsem se ne vždy trefil. Spousta s nich se mi zkazila a musel jsem je vylít. Pak dostal bratr Marian roli ve filmu Bobule a jižní Morava se mi otevřela o něco víc. Hlavně jsem se seznámil s Tomášem Vicanem, který Bobule produkoval. Už dříve jsem měl řadu nabídek na spojení svého jména s vínem, ale teprve Tomáš pochopil, o co mi jde, a sice, že si chci s vínem hrát, že nechci nic masového, co bude mít jen mé jméno,“ popisuje svoji cestu k vlastnímu vínu Roden, který si vybírá vína podle momentální nálady, chuti a podle jídla. Preferuje bílá a především moravská vína. „Na vínu je kouzelné, jak se časem mění a jak je pokaždé jiné,“ reagoval herec na dotaz, zda preferuje víno, či pivo, „V tomhle se třeba vůbec nedá srovnat s pivem.“

Karel Roden si k už tak početnému zástupu zvířectva pořídil i krávy, které představil na Národní výstavě hospodářských zvířat a zemědělské techniky na brněnském výstavišti. Společně s bratrem Mariánem budou na Skrýšově chovat plemeno dexter. Jde o nejmenší evropské plemeno skotu, přičemž hmotnost krav je zhruba okolo tří set kilogramů. Pochází z jihozápadního Irska a je přímým potomkem černého skotu Keltů.

Podle informací z webu Bvv.cz, toužil Roden po dexterech asi pět let, a už předloni si v Dánsku koupil menší stádo. Stal se tak prvním chovatelem tohoto plemene, který je zapsán v plemenné knize Českého svazu chovatelů masného skotu.

„Rozhodl jsem se pro dextery pro jejich velikost a dobrý charakter. Myslím, že je to dobrá volba pro lidi, kteří se chtějí vrátit k přírodě a odcházejí z měst na venkov, kde si koupí statek nebo chalupu,“ odpověděl herec na otázku, proč si vybral právě toto plemeno.

Doporučujeme

Články odjinud