Z vysokých a štíhlých sklenic člověk vypije méně alkoholu

Z vysokých a štíhlých sklenic člověk vypije méně alkoholu

Pozor na široké a nízké sklenice, žejdlíky a boubelaté poháry, varují oxfordští psychologové. Podle jejich experimentální studie totiž platí vztah – čím vyšší a užší je sklenice, tím méně člověk vypije alkoholu.

A převedeno na kocovinu to také znamená, že pijanovi bude ráno lépe a nebude trpět tak silným bolehlavem a žaludečními problémy.

Tzv. výšky jsou mnohem výhodnější a lidé by je měli volit jak pro konzumaci piva, tak při konzumaci koktejlů a jiných druhů alkoholu. Nejvíce totiž člověk vypije, když má malé široké sklenice či poháry širší než vysoké.

Podle profesora Charlese Spenceho z Oxfordské univerzity je to vše sice jen optický klam vertikálně horizontální iluze, kdy mozek přeceňuje vertikální rozměry a naopak podhodnocuje ty horizontální, ovšem může výrazně přispět ke snížení konzumace alkoholu a snížení rizika vážné kocoviny.

„V naší experimentální studii jsme prokázali, že do nízkých širokých sklenic člověk nalije až o osmdesát procent více alkoholu než do štíhlé a vysoké, ačkoli jsou obě o stejném objemu,“ tvrdí Spence.





ČTĚTE TAKÉ: Čvančarová odhalila v Dokonalém světě krásná prsa a dlouhé nohy!










STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud