Lidé tloustnou, protože jejich strava neobsahuje dostatečné množství minerálů a vitaminů. Tvrdí to uznávaný americký odborník a specialista na sportovní výživu doktor Michael Colgan.
Za obezitou stojí nedostatek vitaminů a
minerálů
( DoktorOnline, Josef Křivánek)
Lidé
tloustnou, protože jejich strava neobsahuje dostatečné množství minerálů
a vitaminů. Tvrdí to uznávaný americký odborník a specialista na sportovní
výživu doktor Michael Colgan.
Každý člověk chce být štíhlý a rady v podobě zaručených receptů,
diet, náhražek jídla a cvičebních pomůcek tvoří základ mnohamiliardového
byznysu, který nabízí naději a bezpočet zklamání. Posledním hitem zeštíhlovací
módy je přístroj abtronic, který je propagován teleshopingem na celém světě.
Autoři vynálezu slibují bezbolestné shození přebytečných kilogramů na základě
elektrostimulace břišních svalů slabými elektrickými proudy, jimiž se
dosahuje opakované svalové kontrakce. Reklama se nese ve smyslu "deset
minut s abtronikem vám ušetří 600 sedů-lehů". Podle
odborníků jde o zcela iluzorní přání, jehož nesmysl potvrzují i dosavadní
výsledky podobné kůry. Na staré osvědčené zásadě: bez práce (v tomto případě
cvičení, pohybu a vhodné skladbě stravy) nejsou koláče, se nic nezměnilo.
Zarážející je však jiná otázka: Proč má stále více lidí vyspělého
světa problémy s tělesnou hmotností, s obezitou.
Podle doktora Colgana lidé v západních státech, zvláště v USA,
tloustnou. Za posledních třicet let vzrostla průměrná hmotnost Američanů,
aniž by se adekvátně zvýšila jejich výška. To znamená, že většina
tohoto přírůstku je ve formě tuku. Paradoxně je dnes množství tuku
konzumované ve stravě menší (38 procent), než v sedmdesátých letech (47
procent). Tučná strava tedy není podle Colgana tím hlavním důvodem. Vysvětlením
nejsou ani genetické dispozice, na které se lidé s oblibou vymlouvají.
Organismus každého člověka má schopnost uskladňovat tuky, pouze 0,1
procento z nás trpí poruchou, kdy organismus nedokáže takto uskladněný tuk
využívat jako zdroj energie.
Hlavním
důvodem je podle Colgana hlad, který je u člověka vyvolán nedostatkem
vitaminů a minerálů, které jsou obsaženy ve stravě. Přechod vyspělého
zemědělství v šedesátých letech od tradičního hnojení chlévskou mrvou
a střídáním vysetých plodin k upřednostňování dusíku, fosforu a draslíku,
které mají vrátit půdě její sílu, vedlo k jedné skutečnosti: většina
vypěstovaných potravin (rostlinného i živočišného původu) obsahuje
mnohem méně minerálů. Jde především o selen, chrom, vápník, hořčík,
železo, měď, molybden, kobalt, zinek, bor, vanad. Člověk tak cítí "minerálový"
hlad, který zahání různými pochutinami, od tyčinek, sušenek, netučných
cereálií.
Podobně je tomu i s vitaminy. Podle jedné studie amerického ministerstva
zemědělství byly v jedné studii zkoumány návyky běžných Američanů.
Sledováno bylo téměř 40 000 respondentů. Výsledky byly alarmující: 80
procent respondentů trpělo nedostatkem vitaminu B6, 75 procent nedostatkem hoř číku,
68 procent vápníku, 50 procent mělo nedostatek vitaminu A, 45 procent
respondentů trpělo nedostatkem vitaminu B1.
Klasická moderní strava tedy vede k nedostatku výživných látek, minerálů
a vitaminů, jejichž nedostatek v organismu dohání člověk nevědomky přejídáním.
Levné, nevýživné produkty, které pod vlivem reklamy konzumujeme v maximální
možné míře vedou k obezitě. Žádné léky ani odtučňovače vám
nepomohou, pokud nedodáte tělu požadované množství vitaminů a minerálů.
Doktor Golgan doporučuje jedinou věc: dbejte o své zdraví a každý den si
dopřejte pořádnou porci vitaminů a minerálů. Aň už ve formě doplňků výživy
nebo konzumací ovoce a zeleniny.
Zdroj : DoktorOnline
include("info/nazor.php");=""?>