Záchodové mýty | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Záchodové mýty

Sedíte na toaletě a říkáte si: „Kde se stala chyba? Vždyť jsem nic špatného nemohla sníst. Co teď? Asi bude nejlepší, když nechám průjem odeznít…“. I přesto, že se s průjmem setkala už většina lidí a mnozí ne jednou, točí se kolem něj stále několik otazníků. Uvádíme pět nejčastějších mýtů, které ve spojení s průjmem můžete ve okolí zaslechnout:

1. Průjem je přirozený „obranný mechanismus“, který slouží k odstranění škodlivin.

Průjem skutečně není přirozený a normální mechanismus. Je naopak příznakem poruchy původní funkce střev, narušením rovnováhy vstřebávání tekutin. Jedná se tedy o signál, že střeva nepracují tak, jak by měla. Je-li porušena rovnováha vstřebávání tekutin, většina jich odchází stolicí, která je z toho důvodu řídká a nastává průjem.

2. Je lepší, když se tělo vyprázdní, než se snažit průjem zastavit a nějakým způsobem léčit.

Někteří lidé věří, že průjem je způsob, kterým tělo vypuzuje bakterie způsobující průjem. Průjem však může být často způsoben mnoha jinými neinfekčními příčinami. Ať jsou na vině bakterie, či nikoliv, je zapotřebí průjem léčit. Začněte samoléčbou (dieta, tekutiny, hygiena, vhodný léčivý přípravek), avšak při zhoršujících se obtížích se vždy poraďte s lékařem.

3. Léčba průjmu způsobuje zácpu.

Zapomeňte na toto rozšířené tvrzení. Šetrné léčivé přípravky upravují pouze rychlost pohybu střevního obsahu trávicí soustavou a pomáhají tak obnovit její přirozený rytmus. Při správném dávkování nepůsobí tedy jako blokující látka. Jednoduše léčí střevní obtíže zpomalením funkce střev.

4. Dětem by neměl být podáván lék proti průjmu

Průjem způsobuje, že tělo ztrácí cenné tekutiny, živiny a minerály. Děti nejsou schopny zvládnout toto odvodnění těla, proto je důležité rychle doplnit tekutiny, a je-li to možné, průjem zastavit. Klidně i pomocí léků - některé léky jsou vhodné již pro děti od 6 let. Než však podáte lék dětem, požádajte vždy o radu svého lékáře.

5. Průjem nemůžu "chytit"

I přesto, že netrpíte střevními obtížemi a bolestmi břicha, může vás průjem postihnout. Nezpůsobuje ho totiž jen špatné jídlo. Za průjmem často stojí neinfekční nebo infekční faktory (bakterie nebo viry), proto jej může "chytit" kdokoliv. Infekce může být přenesena prostřednictvím kontaktu s lidmi nebo znečištěným povrchem předmětů, kterých se dotknete. Mějte proto v lékárničce vždy nějaké pomocníky proti průjmu, např. Imodium Endiaron či Enterol.

Doporučujeme

Články odjinud