Zahrada si žádá své i v zimě

Zahrada si žádá své i v zimě

I když si někteří lidé myslí, že zahrada v zimě spí a správný čas na její probuzení je až na jaře, není to pravda. V únoru můžete zvelebovat trávník, prostřihovat stromy i keře a rozhodně při tom využijete ruční zahradní nářadí.

Na údržbu zahrady bychom neměli zapomínat ani v zimě
Právě teď se můžete pustit do opravných, výchovných a zmlazovacích řezů keřů, okrasných dřevin a ovocných stromků ( mimo peckovin). Upravovat a tvarovat je možné i příliš vzrostlé živé ploty. Ale pozor, řez by se nikdy neměl dělat za silných mrazů.
Ideálním pomocníkem při této práci mohou být jak zahradní pilky, tak ruční zahradní nůžky. Při jejich výběru je velmi důležité, aby měly dokonale propracovanou ergonomii a správně padly do ruky, aby práce byla bez zbytečné námahy. Neméně důležitý je i použitý materiál. Ideální je, když jsou vyrobeny z kvalitní ušlechtilé oceli. Některé typy pak mají na čepelích teflonový povlak, který brání ulpívání rostlinných zbytků. Zajímavou variantou především pro ženy jsou dvouruční nůžky s ozubeným převodem. Díky němu je bez obtíží možné pohodlně stříhat i silnější větve, na které byla dříve potřeba pilka. Velmi praktické jsou také teleskopické zahradní nůžky, se kterými lze stříhat až do výšky 6 metrů.

Dvouruční zahradní nůžky Fiskars mají patentovaný ozubený převod, díky kterému je možné stříhat i silnější větve, na které by jinak byla potřeba pilka.

Na trávníku našlapujte opatrně
Když je zima bez sněhu, můžete se pustit do obnovy stávajícího trávníku. Pokud je zmechovatělý, je dobré si vzít na pomoc železné zahradní hrábě a mech důkladně vyhrabat. Stejně je třeba uklidit i zapomenuté podzimní listí. Zbytečného odpadu se bát nemusíte, protože obojí můžete zužitkovat v kompostéru. Na paměti je ovšem třeba mít, že by se v zimním období neměl trávník zbytečně zatěžovat. Abychom nepoškodili jeho porost nebo nevytvořili nerovnosti, měli bychom na něj chodit co možné nejméně.



Moderní zahradní hrábě Gardena mají tzv. Combisystem, kdy je po uvolnění jediného šroubu možné podle potřeby nasadit dlouhou nebo krátkou rukojeť.

Je-li zahrada pod bílou sněhovou peřinou, můžeme opět s pomocí zahradních hrábí ulevit stromům a keřům.Využít se dají na shození těžkého sněhu, který by jinak mohl větve polámat. Praktické jsou k tomu především moderní zahradní hrábě, které mají nejen speciálně modelované rukojeti pro příjemnou práci, ale mohou být vybaveny jednoduchým systém, kdy je po uvolnění šroubu možné nasadit dlouhou nebo krátkou rukojeť. Na tutéž rukojeť je možné nasadit další příslušenství, například i česáček na sběr ovoce.
Pokud chcete, aby stromky a keře pod vahou padající sněhu neztrácely tvar, je dobré dát pod větve podpěry nebo je zafixovat provázkem, případně drátkem.

Zdroj a foto: Mountfield

Doporučujeme

Články odjinud