Zahrádkáři pozor na hortenzie! Chudí Evropané je kouří místo marihuany

Zahrádkáři pozor na hortenzie! Chudí Evropané je kouří místo marihuany

Zatím se o své hortenzie musejí obávat jen zahrádkáři v Británii, Německu a Francii. Právě v posledně jmenované zemi teď zaznamenali zvýšený výskyt krádeží těchto okrasných keřů. V zahradách a parcích je decimují mladí lidé a bezdomovci, kteří je pak kouří místo marihuany. Trend se šíří Evropou, přestože kouř z hortenzie obsahuje jedovatý kyanovodík.

Francouzská policie pátrá po gangu zlodějů hortenzií, kteří pak rostliny suší a kouří místo marihuany. Kouření listů hortenzie není ilegální a také je mnohem levnější, když člověk rostliny nakrade.

Na severu Francie v obci Hucqueliers u Boulogne zdevastovala neznámá skupina desítky kvetoucích odrůd s růžovými i bílými květenstvími.

„Zloději přišli a ustřihli celé rostliny přímo pod mým oknem. Museli být dobře informováni, protože naše zahrady nejsou vidět z ulice,“ zlobil se Jean Carpentier v rozhovoru pro televizi France 3. Přišel tak prý o třicet rostlin.

Ke krádežím pak došlo také v obcích Humbert, Saint-Michel-sous-Bois a Bécourt.

Podle farmakologů obsahuje hortenzie omamné látky, které působí na člověka podobně jako THC. Když se listy usuší a smíchají s tabákem, po vykouření navozují podobné stavy, jaké znají kuřáci marihuany.

„S ekonomickou krizí, jak se domníváme, se lidé začínají zaměřovat na přírodní produkty, protože ty syntetické jsou příliš drahé. Pokud ty krádeže souvisejí s užíváním drog, pak je to stejné jako se sběrem halucinogenních houbiček v přírodě,“ uvedl kapitán Frédéric Evrard, mluvčí policie ze severofrancouzského departmentu Nord-Pas-de-Calais.

Stejné případy hlásí také policie v Británii a Německu.

Při spalování listů hortenzie se uvolňuje prudce toxický kyanovodík, který může poškodit plíce, nervy a mozek.

Doporučujeme

Články odjinud