V zimních měsících, kdy je organismus vystavován chladnému počasí, se u nás projevují kromě jiného i změny chutí. Všimli jste si toho, že v létě máte touhu dát si jiné jídlo než v zimě? Přemýšleli jste, proč tomu tak je?
Potraviny, které konzumujeme, by měly být pro naše tělo nejen zdrojem všech potřebných živin a vitamínů, ale měly by nám i dodávat energii a harmonizovat a léčit naše tělo. Právě působením skladby jídelníčku na zdraví a rovnováhu se zabývá již dlouhá tisíciletí tradiční čínská medicína. Podle ní se výběrem správných potravin můžeme v zimě chránit nejen proti nachlazení, chřipce, ale můžeme zmírnit i depresivní stavy a zvýšit svou výkonnost.
Tradiční čínská medicína pracuje s energií potravin a rozděluje je podle několika kritérií. Pro nás je zajímavé členění podle tepelného účinku na tělo.
Potraviny tedy dělíme na ty, které tělo zahřívají, ochlazují a na neutrální potraviny.
Právě v chladných dnech bychom se měli zaměřit více na jídla, která zahřívají (převažuje u nich energie jang) a na neutrální potraviny. Jejich konzumací tělo posilujeme, pomáháme mu, aby se zpevnilo a prohřálo a lépe se přizpůsobilo zimnímu počasí.
Mezi zahřívací potraviny patří především:
• polévky (především silné vývary), omáčky
• kozí mléko a sýry
• maso kuřecí, hovězí i vepřové maso, jehněčí i kozí
• vejce
• sůl, ocet, sójová omáčka, hořčice
• petržel, růžičková kapusta, sladká rýže
• kaštany
• kokosové mléko
• pórek
Mezi silně zahřívací potraviny pak patří zvěřina, cibule a česnek, zázvor, chilli nebo skořice.
Neutrální potraviny můžeme je bez obav konzumovat během celého roku.
Řadíme mezi ně:
• obiloviny a luštěniny
• semena a ořechy
• med
• listovou a kořenovou zeleninu
• brambory
• rýži
• máslo a tvaroh
• datle a fíky
• telecí maso
Při přípravě pokrmů dbejte hlavně na to, aby strava byla pravidelná, jednoduchá (nekombinovat mnoho potravin dohromady) a pestrá.