Zamilujte si cvičení! Jednoduché tipy,jak se pravidelně hýbat a užít si to

Zamilujte si cvičení! Jednoduché tipy,jak se pravidelně hýbat a užít si to

Jednoduché tipy, jak si vypěstovat závislost na cvičení a beznadějně propadnout pravidelnému pohybu?

Závidíte kamarádce, která při každé příležitosti uhání cvičit a pak vám nadšeně vypráví, jak je nabitá energií, zatímco vy se přemlouváte i ke krátké rozcvičce? Využijte několika motivačních triků a propadněte závislosti na sportu.

SPORTOVNÍ DIÁŘ

Britští vědci nedávno přišli se zjištěním, že lidé, kteří si do svého diáře plánují sportovní aktivity na čtrnáct dní dopředu, mají až 91% pravděpodobnost, že je skutečně zrealizují. A to je opravdu dost. Z těch, kteří si je nezapsali, si totiž na pravidelnou dávku pohybu vzpomnělo jen 38 % zúčastněných. Když si sepíšete, které časové úseky si rezervujete pro pohyb, zabráníte tomu, abyste si na tu dobu omylem domluvili schůzku nebo si doma zapomněli něco důležitého pro trénink.

KAŽDÝ DEN VE STEJNOU DOBU

Studie University of North Texas zjistila, že lidé, kteří se věnují pohybu každý den ve stejný čas, se ve sportování zlepšují mnohem rychleji než ostatní. Pro hubnutí je ideální rozhýbat tělo co nejdřív po probuzení. Ranní ptáčata jsou totiž podle statistik nejen vytrvalejší, ale navíc i cvičí vícekrát týdně než ti, kteří do tělocvičny vyrážejí později.

Podle Appalachian State University přispívá důkladná ranní rozcvička navíc i ke snížení krevního tlaku. A v neposlední řadě má sportování brzy ráno i pozitivní vliv na kvalitu spánku.

MAGICKÝCH ŠEST TÝDNŮ

První měsíc a půl se budete muset k pravidelnému sportování částečně přimět. Ale zhruba na konci tohoto období byste už měla cítit, že vám po sportovní pauze chybějí endorfiny, které se vám během vašeho oblíbeného sportu uvolňují do krve. Oněch šest týdnů je zároveň magická časová hranice, po níž se začnou objevovat první estetické účinky na vaše tělo – ať už v podobě zpevněných svalů nebo rozpouštějících se tukových zásob. Po těchto zcela hmatatelných výsledcích se vám už nebude chtít vrátit se k lenošivému způsobu života.

DVA V JEDNOM

Pokud vás od pohybu odrazuje chronický nedostatek času, využijte pro podporu motivace „dva v jednom“ – tedy dovolenou, která je maximálně propojená se sportováním. Ať už půjde o výlet na kole na Dunajskou cyklostezku, treking po Jeseníkách, víkendový seminář nebo týden na sjezdovkách v Alpách, během takové „fitness dovolené“ si sportování propojíte s pozitivními emocemi a budete mít chuť věnovat se mu i během normálních dnů.

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud