Záněty močového měchýře a ledvin - jak na ně? | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Záněty močového měchýře a ledvin - jak na ně?

Je tu leden a s ním přichází nejvhodnější čas na regeneraci močového ústrojí a ledvin. A jak o ně můžeme pečovat a předcházet tak nepříjemným zánětům?

Vylučovací soustava udržuje organismus v jemné rovnováze. Bez ustání kontroluje hladinu vody, soli a odpadních látek, filtruje krev a zajišťuje stálou tělesnou teplotu. Skládá se ze dvou ledvin, dvou močovodů, močového měchýře opatřeného svěračem a močové trubice.

Příznaky infekce močových cest

Typickými příznaky tohoto onemocnění jsou: časté nucení na močení, řezání a pálení při močení, zvýšená teplota, bolest v podbříšku a zádech, zakalená až páchnoucí moč, v níž může být i krev nebo hnis.

Tento stav je nutné zavčas léčit, aby se zánět nerozšířil a neohrozil ledviny.

Tento druh zánětu se mnohem častěji vyskytuje u žen (6x až 7x častěji), což má několik příčin: kratší močová trubice těsně sousedí s pochvou a konečníkem, a to umožňuje snadné proniknutí bakterií až do močového měchýře.

Taky antikoncepce má dráždivé účinky, například pesary i tampony tlačí na horní stěnu pochvy a dráždí tak dno močového měchýře, antikoncepční pilulky, antikoncepční gely, pěny dráždí močovou trubici.

V těhotenství tlak zvětšené dělohy ztěžuje dokonalé vyprázdnění močového měchýře a usnadňuje tak vznik infekce. V klimakteriu se zase sliznice ztenčuje, ztrácí svoji pružnost a snadněji se podráždí.

Co dělat při zánětu močového měchýře?

  • Při zánětu močového měchýře se musíme teple oblékat, nejlépe však zůstat pár dní v posteli.
  • Na bolestivou krajinu si přikládáme sáček s horkým senem, připravíme si ho tak, že lněný sáček naplníme čerstvým senem a nahřejeme ho v troubě. Po vychladnutí musíme sáček zase nahřát. Jestliže nemáme seno, můžeme použít i nahřátou mořskou či himálajskou sůl nebo termofór.
  • Jednou až dvakrát denně si provádíme sedací koupele se stoupající teplotou vody a s 2 hrstmi mořské soli. Zpočátku má být voda teplá asi 35 stupňů Celsia, teplotu vody postupně zvyšujeme, až dosáhneme 45 stupně Celsia. Vydržíme to asi 5 minut a pak se přemístíme rychle do postele.

Pozor tato procedura není vhodná pro osoby se srdečními problémy.

Bylinky na močové ústrojí:

Mezi úžasné bylinky na záněty močového ústrojí patří především lichořeřišnice, proskurník lékařský, buko, kukuřičná vlákna.

Lichořeřišnice

Tato léčivka má širokospektrální antibiotické působení, likviduje stafylokoky, streptokoky, proteus vulgarit, escherichia coli, salmonely a další. Nejúčinnější forma užívání je tinktura.

Brusinka

Brusinky obsahují proanthocyanidiny, tato barviva zabraňují navázání bakterií escherichia coli na buňky močového systému. Nemohou se proto pevně uchytit v měchýři či ledvinách a vyplavují se močí. Hrozící infekce se tak zlikviduje hned v zárodku. Pro optimální účinnost je třeba denně vypít asi 400 ml brusinkové šťávy.

Prevence vzniku zánětu močových cest:

  • Důležitý je dostatečný pitný režim (2,5 – 3 litry denně), protože tekutiny odplavují bakterie a dráždivé látky. Mezi tekutiny nepočítáme kávu a alkohol.
  • Dbáme na dostatečné posilování obranyschopnosti organismu, každoročně bychom si měli dopřát řádnou bylinkovou kúru na imunitu. To znamená, že po dobu 2 – 3 měsíců užíváme tinktury například z eleuterokoku, echinacey, kozince, lapacha, vilcacory a betaglukany (léčivé látky z hřibů). Nejlepší doba pro posilování imunity je od září do prosince.
  • Důležitý je rovněž přísun cenných látek, tedy vitamínů C, A, E a skupiny B, dále vápníku, hořčíku, zinku, železa.
  • Nezadržujeme močení, protože čím déle je moč v měchýři, tím snáze se bakterie rozmnoží.
  • Nenosíme neprodyšné těsné prádlo.
  • Striktně dodržujeme hygienické návyky, po toaletě se utíráme zepředu dozadu, nikdy ne obráceně, a omýváme si ústí močové trubice.

Jak poznáme oslabené ledviny?

Zdravé ledviny jsou pro správný chod organismu naprosto nezbytné, protože bez jejich dostatečné funkce nemáme nejmenší šanci vyléčit žádné závažné onemocnění. Nedostatečná činnost ledvin se projevuje hromaděním odpadních látek v krvi, které měly být odstraněny. Tento stav se nazývá urémie a projevuje se mnoha symptomy, jako jsou bolesti hlavy, závratě, zvracení, křeče, zrakové potíže, typicky zapáchající dech.

Pokud máme častější angíny, problémy s vlasy, nehty, trpíme na záněty čelních dutin, bolesti kolen (pravé koleno – dysfunkční je levá ledvina, levé koleno – dysfunkční je pravá ledvina), celoplošné ekzémy, upozorňuje nás tělo, že s našimi ledvinami není něco v pořádku.

Nejlepší čaj na regeneraci ledvin

Abychom dokonale zregenerovali ledviny, je nutné 8týdenní popíjení speciálně namíchaného čaje podle Ing. Jiřího Janči (dá se pod tímto názvem koupit v nálevových pytlících). Nesmí se ani 1 den vynechat. Čaj se popíjí 3 x denně, musí být vždy čerstvý!. Nejlepší doba pro regeneraci ledvin je leden až únor, ale můžeme si ji provést kdykoliv.

Potřebujeme: 3 díly natě celíku zlatobýlu (musí být použitý pouze tento druh celíku solidago virgaurea) 1 díl natě přesličky rolní 1 díl natě truskavce ptačího 1 díl natě rdesna blešníku

Postup: Léčivky smícháme dohromady, čaj si připravíme tak, že 1 čajovou lžičku směsi přelijeme 2 dl vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, pak přecedíme a popíjíme.

Pro dokonalou očistu ledvin je nutné omezit:

  • solená a kořeněná jídla, sójovou omáčku a jiná dochucovadla
  • spotřebu bílkovin, zejména červené masa, protože obsahuje hodně kyseliny močové
  • konzumaci smažených a pečených jídel
  • konzumaci bílé mouky, bílého cukru
  • vyřadit z jídelníčku kávu, černý čaj, kakao, čokoládu
  • vyhýbat se potravinám s velkým obsahem kyseliny šťavelové, například špenát a reveň

Naproti tomu je třeba do jídelníčku zařadit:

  • kvalitní celozrnné pečivo a rýži pro vysoký obsah vlákniny
  • vařenou zeleninu a čerstvé zeleninové šťávy
  • přidávat do jídel celerovou a petrželovou nať, mladé listy pampelišky
  • důležitý je i dostatečný pitný režim, což je 2,5 – 3 litry denně

Ledviny vykonávají pro náš organismus opravdu velký kus práce, proto si určitě zaslouží láskyplnou péči.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud