Zanzibar je ostrovem koření, krásných pláží i nádherné přírody Foto: Archiv Veroniky Z.

Zanzibar je ostrovem koření, krásných pláží i nádherné přírody Foto: Archiv Veroniky Z.

Zanzibar je ostrovem koření, krásných pláží i nádherné přírody Foto: Archiv Veroniky Z.
Zanzibar je ostrovem koření, krásných pláží i nádherné přírody Foto: Archiv Veroniky Z.
Zanzibar je ostrovem koření, krásných pláží i nádherné přírody Foto: Archiv Veroniky Z.
Zanzibar je ostrovem koření, krásných pláží i nádherné přírody Foto: Archiv Veroniky Z.
25
Fotogalerie

Zanzibar je ráj pro flegmatiky, dobrodruhy i hédonisty!

Pokud je pomyslná kolonka na téma vaší letošní dovolené stále ještě volná a vy si marně lámete hlavu nad tím, kde načerpat tolik potřebnou energii, možná vám náš dnešní tip přijde vhod. Zanzibar, tropický ráj vonící hřebíčkem a chutnající po mangu, je pro české turisty stále dostupnější. Předsudky stranou, hurá do Afriky!

Všechno v pohodě!

Hlášku „Hakuna Matata“, tedy „žádný problém“, uslyšíte na Zanzibaru ze všech stran, v tisíci obměnách a stokrát za den. Pravda je, že ji místní obyvatelé svým životním stylem jen potvrzují. Ani v době „covidové“ nebylo cestování na Zanzibar problém. Pokud tedy máte obavu z podzimního lockdownu, možná si ušetřete část své dovolené právě na tyto měsíce. Na rozdíl od mnoha jiných destinací měl totiž Zanzibar i v dobách pandemie poměrně volná covidová opatření. Tanzanie, pod niž poloautonomní ostrov spadá, byla jednou z mála zemí, která koronavirovou pandemii prakticky neřešila. Zanzibarské úřady tedy příliš nezajímá, zda jste očkovaní, nebo ne. Před odletem na ostrov je sice nutné předložit negativní PCR test s QR kódem a odběrem vzorku mladším 96 hodin a vyplnit obligátní formulář, ale představa je horší než realita.

Cesta z Prahy sem navíc trvá jen zhruba osm hodin a díky letadlům Boeing 787-9 Dreamliner, který si pro přímé spojení z Prahy pronajal Čedok, je opravdu příjemná. Pokud se vám nechce cestovat s mezipřistáním nebo přestupem na jiných letištích, je to jasná volba.

Pokračování 2 / 8

Přespříliš přátelská atmosféra

Z první procházky po pláži možná budete lehce rozčarovaní. Chlapci převlečení za Masaje se na vás totiž sesypou jako supi na mršinu a zahrnou vás otázkami, odkud jste a kam jdete. Budou vám chtít dělat vtíravou společnost a zvát vás do tenat obchůdků s turistickými kýči. Nutno podotknout, že o drobné kšefty za hand made náramky ale tak úplně nestojí. Jejich přímý pohled a haptické dovednosti už svedly na scestí nejednu osamělou ženskou duši, které po několika týdnech pobytu začali familiárně přezdívat Miss Cappuccino, aby vyzdvihli odstín její pečlivě opálené bělošské kůže. Vy se je ale brzy snadno a s asertivním úsměvem na rtech naučíte odbývat a přijmete je jako součást plážového inventáře. Když budete mít štěstí, můžete je využít jako místní průvodce. Díky šikovnému guidovi si tak nebudete muset lámat hlavu s dopravou ani časovým rozvrhem. Řidič autobusu vás prostě pohodlně zaveze na místa, o nichž se vám ani nesnilo. Želví zátoky, modré laguny, farma koření nebo tržiště ve Stone Townu. To všechno vás rozhýbe z tropického štronza.

Pokračování 3 / 8

Domov endemitů

V jediném národním parku na ostrově Jozani Forest žije vzácná opice gueréza zanzibarská. Původně ji vědci považovali za poddruh široce rozšířené guerézy červené, ovšem další výzkum odhalil, že jde o starobylý druh stojící na počátku vývoje celého rodu. Počty gueréz zanzibarských se odhadují maximálně na 3 tisíce kusů na celém světě. Kromě nich si Zanzibar za svůj domov vyvolila také vzácná cibetkovitá šelma ženetka zanzibarská, kterou se v celé její kráse podařilo vyfotografovat až v roce 2003, a také levhart zanzibarský, který se bohužel počítá už jen na kusy a je tak na pokraji vyhynutí. Ať už na setkání se vzácnými druhy zvířat budete mít štěstí, nebo ne, procházka vám udělá dobře. Les má tropický charakter, rostou zde palmy, fíkovníky, mahagony, kapradiny a mangrovy a vy se v něm krásně zrelaxujete.

Pokračování 4 / 8

Staré město

Vzpomínka na období britské kolonizace je v „kamenném městě“ stále živá. Stone Town je labyrint úzkých uliček lemovaný vysokými zdobenými domy a mešitami, protkaný stánky a tajnými průchody. Živo je tu ve dne v noci, především pak v místě tržiště. Velkolepá anglikánská katedrála, která je jednou z dominant města, je paradoxním stínem nejhoršího období dějin místních obyvatel. Stojí totiž v místě bývalého otrokářského trhu, který sultán Barghaš zrušil na nátlak Britů. Stalo se tak roku 1873, ale dvě maličké špinavé cely ve sklepení bývalé misijní nemocnice, které bývaly domovem pro 150 lidí najednou, jsou stále živou vzpomínkou tohoto těžkého období plného ponížení a příkoří. Také interiér katedrály obsahuje mnoho detailů připomínajících dobu otrokářství. Červený kruh na podlaze přímo vedle oltáře označuje místo, na němž stál kůl, k němuž byl otrok připoután před prodejem.

Pokračování 5 / 8

Zpátky do ráje

Nač si dělat vrásky minulostí, když dnešní Zanzibar vybízí k velkolepé zábavě a hédonistickým zážitkům? Nejkrásnější pláže najdete na severu v oblasti Nungwi a Kendwa, skvěle se vykoupete i během výletu Safari Blue, kdy vám tradiční loď zastaví na několika tajných a kouzelných místech. K vodním sportům jako surfing nebo kiteboarding je pak vhodnější oblast Paje a rodiny s dětmi pak jistě ocení část ostrova Kiwengwa, kde je množství hotelů s all inclusive nabídkou.

Pokračování 6 / 8

Nejen pro gurmány

Místní kuchyně láká především na dary oceánu. Čerstvé krevety, langusty, sépie, chobotnice i ryby jsou lákavým příslibem této exotické dovolené. Šťavnaté ovoce, jako mango, papája nebo banány, pak absolutní samozřejmostí. A zapomenout nesmíte ani na proslulé „Spice tour“ na farmě koření, což je hlavní obchodní artikl celého ostrova. Přestože doma toto koření běžně používáme a jeho chuť je nám dobře známá, málokdo by ho rozeznal v divoké přírodě. Věděli jste například, že muškátový oříšek podporuje ženské libido, ale ve větším množství je velmi nebezpečnou drogou nebo že květ vanilky může opylovat jen jediná včela?

Pokračování 7 / 8

Kde vlastně leží? 

Ačkoliv se o Zanzibaru mluví jako o jediném ostrově, ve skutečnosti jde o souostroví skládající se z mnoha ostrůvků na dohled východoafrickému pobřeží. Unguja, který je s rozlohou 1658 kilometrů čtverečních hlavním a největším z nich, je místem, které každoročně láká desetitisíce turistů z celého světa. Když se tu roku 1499 vylodil portugalský mořeplavec Vasco da Gama a vybudoval tu obchodní stanci, získal Zanzibar na důležitosti. Od 17. století zde vládl ománský sultán a od konce 19. století až do vyhlášení samostatnosti v roce 1963 byl součástí Británie. V roce 1964 se pak Zanzibar stal součástí nového státu Tanzanie spolu s Tanganikou.

Pokračování 8 / 8

Kombinace bez předsudků!

O jistých problémech s identitou svědčí i fakt, že od roku 1856 vystřídal Zanzibar 6 různých variant národní vlajky. Na té současné, teprve 15 let staré, se v kombinaci modrého, černého a zeleného vodorovného pruhu vyjímá v levém horním rohu vlajka Tanzanie. Do roku 2005 sdílel Zanzibar tanzanskou vlajku, zatímco před rokem 1964 byla jeho vlajka stejná jako ta dnešní, ale bez odkazu k Tanzanii. A tak je to na Zanzibaru se vším.

Ačkoliv většina obyvatel Zanzibaru vyznává islám, arabsky se tu moc nemluví. Místní obyvatelé spolu komunikují svahilštinou, která se hojně využívá i v pevninské Tanzanii, Keni nebo Ugandě. Druhou oficiální řečí ostrova je pak angličtina, což je pro evropské turisty velmi příjemný bonus.

Doporučujeme

Články odjinud