Zapečte to! 4x večeře do trouby

11. 12. 2013
Ideálním zakončením sychravého dne je teplé a syté jídlo, jehož příprava netrvá hodiny a které chutná všem. Vsaďte na jistotu, naplňte pekáč dobrotami a šup s ním do výhně.

Makarony s pancettou

4 porce - příprava: 45 minut

  • 350 g makaronů
  • olivový olej
  • 200 g pancetty
  • 1 pórek
  • sůl a pepř
  • 100 ml smetany 12%
  • 1 vejce
  • 150 g parmazánu
  • tymián

Těstoviny uvařte podle návodu. Na olivovém oleji orestujte kostky pancetty a na kolečka nakrájený pórek. Smíchejte s okapanými makarony, osolte, opepřete a přendejte do vymazaného pekáčku.Zalijte smetanou, ve které jste rozšlehali vejce, posypte sýrem a tymiánem. Pečte při 190 °C asi 20 až 30 minut dozlatova.

NÁŠ TIP: Místo pórku můžete těstoviny zapéct třeba s nakrájenou paprikou a rajčaty nebo zkuste různé druhy sýra.


Květákový nákyp se sýrem

4 porce - příprava: 50 minut

  • 1 střední květák
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžičky hladké mouky
  • 200 ml plnotučného mléka
  • sůl a pepř
  • muškátový květ
  • 150 g uzeného sýra

Květák rozdělte na růžičky a uvařte do poloměkka v osolené vodě. Z másla a mouky udělejte jíšku, zalijte mlékem a povařte. Bešamel dosolte a okořeňte. Do vymazaného pekáčku dejte květák, zalijte bešamelem, posypte strouhaným sýrem a pečte při 180 °C 30 minut.

Francouzské brambory

4 porce - příprava: 60 minut

  • 400 g brambor typu B
  • 1 cibule
  • 200 g anglické slaniny
  • máslo na vymazání
  • sůl a pepř
  • 250 ml smetany ke šlehání 33%

Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibuli zbavte slupky a nakrájejte na kolečka. Slaninu nasekejte na proužky. Dno a stěny pekáčku nebo zapékací misky vymažte máslem. Rozložte cibuli a na ni plátky brambor, osolte, opepřete, posypte slaninou, poklaďte další vrstvou brambor a opakujte.

Nakonec vše zalijte smetanou a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C přibližně na 40 minut. Potom zvyšte teplotu na 220 °C a ještě asi 5 minut zprudka zapečte, aby se na bramborách udělala krusta a slanina na povrchu se opekla. Podávejte se zeleninovým salátem, nakládanými okurkami či beraními rohy.


Nadýchaná žemlovka

4 porce - příprava: 45 minut

  • 4 jablka
  • 3 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 5 lžic krupicového cukru
  • 300 ml smetany 33%
  • skořice
  • máslo
  • 1 veka
  • hrst rozinek
  • loupané a nasekané mandle
  • moučkový cukr

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte. Do misky rozklepněte vejce, přidejte sáček vanilkového cukru a 4 lžíce krupicového, smetanu a vyšlehejte do krémové konzistence. Jablka poduste v trošce vody s lžící cukru a skořicí.

Dno zapékací misky vymažte máslem, vyložte plátky veky namočenými ve smetanové směsi, zalijte jablečným rozvarem a pak ozdobně poklaďte dalšími plátky veky, přelijte zbylou směsí, zasypte rozinkami a plátky mandlí. Na povrch dejte ještě několik kousků másla. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 11/2013.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Vzájemné postavení Merkuru s Neptunem vám poskytuje soudnost, která bohužel mnoha lidem kolem vás v tomto období chybí. Všichni už se vidí na dovolené, takže jsou schopni odbýt i věci,…

Nejčtenější články