Květákový nákyp se sýrem
4 porce příprava: 50 minut
1 střední květák, 2 lžíce másla, 3 lžičky hladké mouky, 200 ml plnotučného mléka, sůl a pepř, muškátový květ, 150 g uzeného sýra
Květák rozdělte na růžičky a uvařte do poloměkka v osolené vodě. Z másla a mouky udělejte jíšku, zalijte mlékem a povařte.
Bešamel dosolte a okořeňte. Do vymazaného pekáčku dejte květák, zalijte bešamelem, posypte strouhaným sýrem a pečte při 180 °C 30 minut.
Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.
Pokračování 2 / 4
Makarony s pancettou
4 porce příprava: 45 minut
350 g makaronů, olivový olej, 200 g pancetty, 1 pórek, sůl a pepř, 100 ml smetany 12%, 1 vejce, 150 g parmazánu,
tymián
Těstoviny uvařte podle návodu. Na olivovém oleji orestujte kostky pancetty a na kolečka nakrájený pórek. Smíchejte s okapanými makarony, osolte, opepřete a přendejte do vymazaného pekáčku. Zalijte smetanou, ve které jste rozšlehali vejce, posypte sýrem a tymiánem. Pečte při 190 °C asi 20 až 30 minut dozlatova.
NÁŠ TIP: Místo pórku můžete těstoviny zapéct třeba s nakrájenou paprikou a rajčaty nebo zkuste různé druhy sýra.
Pokračování 3 / 4
Francouzské brambory
4 porce příprava: 60 minut
400 g brambor typu B,1 cibule, 200 g anglické slaniny, máslo na vymazání, sůl a pepř, 250 ml smetany ke šlehání 33%
Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibuli zbavte slupky a nakrájejte na kolečka. Slaninu nasekejte na proužky. Dno a stěny pekáčku nebo zapékací misky vymažte máslem. Rozložte cibuli a na ni plátky brambor, osolte, opepřete, posypte slaninou, poklaďte další vrstvou brambor a opakujte. Nakonec vše zalijte smetanou a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C přibližně na 40 minut. Potom zvyšte teplotu na 220 °C a ještě asi 5 minut zprudka zapečte, aby se na bramborách udělala krusta a slanina na povrchu se opekla.Podávejte se zeleninovým salátem, nakládanými okurkami či beraními rohy.
Pokračování 4 / 4
Nadýchaná žemlovka
4 porce příprava: 45 minut
4 jablka, 3 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, 5 lžic krupicového cukru, 300 ml smetany 33%, skořice, máslo, 1 veka, hrst rozinek, loupané a nasekané mandle, moučkový cukr
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte. Do misky rozklepněte vejce, přidejte sáček vanilkového cukru a 4 lžíce krupicového, smetanu a vyšlehejte do krémové konzistence. Jablka poduste v trošce vody s lžící cukru a skořicí. Dno zapékací misky vymažte máslem, vyložte plátky vekynamočenými ve smetanové směsi, zalijte jablečným rozvarem a pak ozdobně poklaďte dalšími plátky veky, přelijte zbylou směsí, zasypte rozinkami a plátky mandlí. Na povrch dejte ještě několik kousků másla. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.